Krukkistua

Annonse

Om hytta

Bli DNT-medlem

En klar høstmorgen med sol som tiner rimet på Krukkimyrene er utrolig vakker, og en opplevelse du vil huske lenge. Mange fremhever Krukki som en sjelden perle, mens andre med gru tenker tilbake på besøk der himmelen har vært mørk av myggsvermer. Husk myggmiddel! Vil du slippe myggplagen, bør du unngå varme sommerdager.

BELIGGENHET

Krukkistua er ei av to gjenstående telegrafstuer i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Den ligger i utkanten av Krukkimyrene, der Bjøllåga/Biellok dovent slynger seg i slake svinger sørover Bjøllådalen/Biellokvágge.

SMITTEVERN

Restriksjonene som har preget hyttedriften vår siden mars 2020 er nå opphevet. Det betyr at man kan benytte seg av hyttene som før pandemien. Forhåndsbestill gjerne sengeplassene. Og hold dere hjemme ved sykdom.

UTSTYR

Hyttene har tilsammen 12 sengeplasser. Hovedhytta har fire senger i ett soverom og fire senger i oppholdsrommet. Hemsen er stengt av for overnatting pga. at vinduene er for små til å brukes som nødutgang. Ny sikringshytte ble ferdig høsten 2008. Den har fire gode senger og vaskerom. Hyttene er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold, deriblandt kjøkkenutstyr og dekketøy. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv og rydding inne og ute. Husk lakenpose/sengtøy til å ta utenpå de oppredde sengene. Det er vedfyring til oppvarming og gass til matlaging. Belysning fra solcellestrøm.

AKTIVITETER

Krukkistua er et godt utgangspunkt for bærplukking, soppsanking og fisking. I Bjøllåga er det gode muligheter til å hive på land sprelske bekkørreter i ypperlig stekestørrelse.

En obligatorisk kveldstur når du ligger på Krukkistua er et besøk i den gamle steinstua en kilometers vei nord for hytta. Seks kilometer sør for Krukki treffer du på Kjeldeelva, som renner ut fra Kjeldeelvvatna. Elva renner for en stor del under jorda. Ellers er det om sommeren fint å rusle oppover langs Bjøllåga til en foss med morsomme jettegryter. 

Fjelløpet Telegrafruta ultra passerer hytta, hvor det også er matstasjon.

HUND

På Krukkistua er det tillatt med hund på hovedhytta, men ikke den nye sikringshytta.

BOOKING

Det er ikke lenger er krav om forhåndsbestilling av sengeplasser. Men bestill gjerne  på forhånd , da vet du at du får sengeplass.

BETALING

Overnatting på hytta kan betales i forkant eller etterkant med bankoverføring eller vipps. Betaling kan også betales med kort eller kontant på turlagets kontor. Forhåndsbestiller man via nett betales oppholdet i sin helhet med kort.

DNT MEDLEMSKAP

Som medlem får du medlemspris på DNTs 550 hytter, tilbud om turer og kurs over hele landet, medlemsbladet Fjell og Vidde, og en rekke gode medlemsrabatter på turutstyr, reise, overnatting, forsikring og konserter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting. Medlemskapet er også et viktig bidrag til over 22 000 km med merket sti som skaper turoppleveser for hele landet. Bli medlem her.

HISTORIE

Hovedhytta på Krukki ble trolig bygd i 1881 og er helt lik Midtistua, bortsett fra at uthuset her er bygd i ett med sikringshytta. 

Den gamle steinstua rett nord for Krukki er pietetsfullt restaurert. Den og steinstua ved Nordre Bjøllåvatnet/Ruovdajávrre ble opprinnelig bygd av Hans Eriksen fra Bredek på 1860-tallet i forbindelse med at telegraflinja skulle anlegges over Saltfjellet. Steinstuene har ytre mål på 8 x 6,5 meter og har åstak med tro og torvdekke. Veggene er doble steinvegger, cirka 1 meter tykke, med torv i midten.

Like ved steinstua ved Krukki ser man også spor etter anleggsveien som ble anlagt, med vakre natursteinsfyllinger.

Hytta er en del av den 650 km lange Nordlandsruta. Krukkistua ligger også langs den Historiske vandreruta "Telegrafruta", og er første stoppested om man går fra Storvoll i Dunderlandsdalen. Ruta hadde offisiell åpning i 2015.

Fasiliteter

  • 12v
  • Fiske
  • Badstu
  • Vann
  • Vedovn

Passer for

  • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Fra Krukki er det merket rute til Saltfjellstua, og derfra til Semska, Lønsdal, Beiarstua og Midtistua. Det er også merket rute sørover. Den sørlige traséen deler seg i to; den ene går over Lappflyttarskardet og ned Tespdalen til Bjøllånes, den andre skrår sørøstover til Bolnastua ved E6.

Kommer du fra Semska via Kjempåtind, eventuelt gjennom Semskdalen, bør du være klar over at det ikke er bru over Bjøllåga ved Krukki. Det gir en vading som noen vil mene er i tøffeste laget, særlig tidlig på sommeren når elva går stri. Den tidligere merkete stien fra Namnlausdalen via Kjempåtind til Krukkistua er derfor nedlagt.

Adkomst vinter

Den merkete ruta fra Saltfjellstua til Krukki går på vestsida av Bjøllåga. Vinterstid er det imidlertid mer å anbefale å gå på østsida av Bjøllåga. Her er terrenget slakere, og du unngår et par partier på vestsida der det kan være fare for snøskred. Se kartutsnitt her.

Annonse

SjekkUT | Krukkistua

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT
0

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Krukkistua ennå. Ta turen og bli den første!

mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT