Legg til huskeliste
    56
    SjekkUT-besøk

    Annonse
    • 34 sengeplasser
    • Åpen hele året

    Bakken er et historisk midtpunkt i Lysefjorden. Den verdensberømte fjorden skjærer seg 42 km inn i landet, og omtrent havveist inn i fjorden, mellom Bratteli og Songesand, finner vi Bakken. Den gamle fjellgarden er oser av gammel Lysefjorden-historie og er hjemstedet til fjordens mest kjente karakter: Pilt-Ola. Fjellgarden er nå restaurert og tilbyr overnatting med solid turisthyttestandard, blant annet med egen vedfyrt pizzaovn. Dette er et godt sted å være!  

    Beliggenhet

    Bakken gard ligger midt i Lysefjorden, 170 meter over havet. Fjellgarden ligger på en tilbaketrukket flate, med frodige enger og gamle frukt- og styvingstrær på tunet. Tunet er omkranset av høye fjell på begge sider av fjorden. Hytta er tilgjengelig fra flere kanter, og ligger midt i ruta Lysefjorden rundt. Bakken er et naturlig stoppested på veien mellom Preikestolen og Songesand på turen videre østover mot Lysebotn. Videre nordover og inn i landet fra fjorden ligger Skurvedalen naturreservat, et villmarkspreget landskap som strekker seg fra snaufjell til frodig løvskog i sjøkanten. 

    Om hytta

    Antall soveplasser totalt: 34 

    Antall senger tilgjengelig for bestilling: 22

    Hovedhuset har totalt 18 senger. Rom 1 har en seng. Rom 2 har to senger. Rom 3 har to senger. Rom 4 har fire senger og rom 5 har fire senger.

    I annekset er det to rom. I hunderommet er det to hundebur og fire senger. Disse kan forhåndsbookes. Rom 2 i annekset har én familieseng og to senger. Dette rommet kan ikke forhåndsbookes og er satt av til hyttevakten og låst med egen nøkkel. 

    På låven er det ferdig oppheng (kroker) til 10 hengekøyer. 6 av disse kan bestilles på forhånd. Ta med hengekøye selv. Merk at låven har lav standard. 

    Bakken gard er ubetjent som betyr at det ikke er proviantlager. Du må derfor ta med all maten du trenger. På hytta finnes det du trenger for å lage mat, vaske opp og rydde. Det er solstrøm (12v), gass, vedfyring og stearinlys. 

    Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta innvendig og utvendig. Det er dyner og puter i sengene. Men du må ha med eget sengesett eller lakenpose. 

    Bakken gard har også en vedfyrt utendørs pizzaovn. Du bør bestille tid til denne når man bestiller seng. Pizzaovnen bestiller du for to timer om gangen. Hvis ovnen er kald, må du begynne å fyre opp to timer før din tid. Temperaturmåler er fastmontert på ovnen. 

    På våre selv- og ubetjente hytter må du betale ekstra for bruk av brensel (kr 5,- per kilo ved).

    Aktiviteter

    Dette er et eldorado for friluftsaktiviteter for hele familien! I skogen finner du blåbær og rikelig med sopp. Hva med en forfriskende dukkert i elva, eller en italiensk pizza fra en ekte vedfyrt pizzaovn? 

    Turmulighetene er også mange! Bakken gard ligger på rundløypa og SignaTURen Lysefjorden rundt. Her er fine turer mot både Songesand og Bratteli og videre mot Preikestolen. På dagstur fra hytta kan man følge umerket sti vestover på en fjellrygg med flott utsikt over fjorden, før man kommer til en bratt trapp som krysser Skurvedalsånå på vei mot Bratteli kai. Herfra kan man gå bratt opp gjennom lia til man treffer stien fra Preikestolen, og følge denne tilbake til Bakken.

    Også innover Skurvedalen på nordsiden av nordsiden av hytta er det fine turmuligheter. Her går det delvis merket sti oppover dalen, og rundt Sundmorkvatnet. Tjernet som ligger innerst i Skurvedalen ble kalt Paradis av beboerne på Bakken. Ta turen inn med fiskestang eller badehåndkle så vil du forstå hvorfor.

    Hund

    Tillat for hund i annekset. Eget rom med fire senger og to tilgjengelige hundebur. Har du med hund må du også booke seng på dette rommet. Vi anbefaler at én i følget sover med hunden slik at andre også kan benytte seg av tilgjengeligt hundebur.

    Bestilling og betaling

    Vi ønsker å gjøre det enkelt for deg å betale for hytteoppholdet (om du ikke har bestilt og betalt på forhånd) og andre ekstra utgifter knyttet til ditt besøk på Stavanger Turistforening sine hytter. Last ned vår app «DNT Hyttebetaling» før din neste hyttetur og betal direkte på mobilen. Appen fungerer også på hytter som ikke har mobildekning - du legger da inn dine kjøp offline på hytta, trykker «lagre betaling» og betaler via appen på mobilen når du får dekning. Les mer om DNT-appen på denne lenken. 

    For at forhåndsbestillingen av sengeplassen din skal være gyldig må du komme fram til hytta før kl. 19. Har du ikke kommet fram innen dette tidspunktet vil sengene bli frigjort til disposisjon til dem som ikke har bestilt på forhånd. Det kan være lurt å ta med bestillingsbekreftelsen for oppholdet.

    Har du spørsmål eller trenger hjelp til å planlegge turen, kan du kontakte Stavanger Turistforening eller besøke vårt Tursenter i det hvite huset ved Kannik.

    DNT-medlemskap

    Som medlem får du medlemspris på DNTs 550 hytter, tilbud om turer og kurs over hele landet, medlemsbladet Fjell og Vidde, og en rekke gode medlemsrabatter på turutstyr, reise, overnatting og forsikring. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting. Medlemskapet er også et viktig bidrag til over 22 000 km med merket sti som skaper turopplevelser for hele landet. Her er noen av medlemsfordelene i Stavanger Turistforening:

    - Alle medlemmer får minimum 20 % rabatt på overnatting på alle de selv- og ubetjente hyttene. Du får også gode rabatter på de betjente hyttene.

    - Barn under 12 år bor gratis på de selvbetjente og ubetjente hyttene.

    - Ungdom overnatter til halv pris.

    - Rabatt på proviantmat til turen din

    - Gode medlemsrabatter i Tursenteret vårt

    - Alle barnehager og barneskoler som melder seg inn i Stavanger Turistforening kan overnatte GRATIS på alle våre selv og ubetjente hytter i ukedager hele året. Sjekk hvordan bli medlemsklasse her. Andre betaler 100 kr pr. elev pr. døgn i ukedager på alle våre selv- og ubetjente hytter. Ordinær pris i helger. To voksne i følget går gratis, voksne utover dette betaler ordinær pris.

    Se flere fordeler og se priser for medlemskap her.

    Historie

    Bakken, eller Songesandsbakken som den også kalles, ble antakelig ryddet som gard på 1700-tallet. Den gangen var det en husmannsplass under Songesand. Den første løa er datert til 1792. I starten bodde folket på Bakken under helleren på østsiden av hytta. Denne ligger rundt hundre meter unna, med spektakulær utsikt over fjorden og godt le for østavinden som kan være hard i fjorden. Helleren er vel verdt et besøk. 

    Den siste bonden som dyrket jorda på Bakken var Johannes Bakken, som bodde der sammen med sin søster Gjertrud. Johannes flyttet fra garden i 1973, noen år etter at søsteren hadde gått bort. Han testamenterte hele eiendommen på ca. 20.000 mål til Forsand kommune. Historien om Johannes, Gjertrud, Pilt-Ola og de andre personlighetene på Bakken er fengslende og er anbefalt lesestoff når du sitter i den gamle stua på garden.  

    Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

    Fasiliteter

    • 12v
    • Booking
    • Tørkerom
    • Peis
    • Mobildekning
    • Teltplass
    • Vedovn

    Passer for

    • Hund
    • Barnevennlig
    • Skoleklasser
    Annonse
    Ryfylke

    Adkomst sommer

    Båt fra Lauvvik/Oanes til Bakken kai. Derfra er det ca 30 min gange i bratt terreng. Alternativt merket sti fra Songesand eller Preikestolen. Det er også mulig å gå inn fra Lyngsheia, enten ved å følge stien fra Leiken til Sundmork eller fra Kåsastølen. Begge alternativene er god og tydelig sti, men bare delvis merket.

    Adkomst vinter

    Bakken er tilgjengelig om vinteren, men det er vanligvis ikke skiføre. Vær obs på isete forhold, det kan være rasfare langs stien fra Songesand. Det beste alternativet er gjerne å ta båten til Bakken kai og gå derfra. 

    SjekkUT | Bakken gard

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    56

    SjekkUT-besøk