Øvresaga

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  8 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  DNT-nøkkel
Bli DNT-medlem

Øvresaga ligger med enkelt adkomst fra grusvei mot Børtervann, som er et av de største vannene i Østmarka. Hytta ligger på en liten høyde opp fra veien, som gjør at hytta ligger behagelig for seg selv. På hytta er det muligheter for lån av kanoer, det er tre stykk kanoer tilhørende hytta.

Hytta må forhåndsbestilles. 

 • Hele hytta reserveres ved bestilling. 
 • Hytta kan nå bookes pr døgn og det vil være fastpris for hele hytta.  
 • Alle gjester må ta med ren lakenpose og eget rent putevar, eller rent sengetøy (sovepose ikke tillatt). 
 • Spray klorin på overflatene der folk tar med hendene sine - før du tar hytta i bruk og før du drar. Luft godt ut samtidig! Bruk gjerne varmt vann og grønnsåpe som erstatning for klorin.
 • Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. 
 • Ta med deg egne søppelposer og ta med deg søppelet ditt hjem.  
 • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta, for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytta  

OBS! Dropin og dagsbesøk på selv- og ubetjente hytter er ikke tillatt.

Øvresaga - en gammel husmannsplass i Rausjøgrenda sør i Østmarka (8 sengeplasser), og en sammenleggbar barneseng. 3 kanoer tilknyttet hytta. Standard utrustet for selvhushold med gassbluss og vedfyring. Ikke strøm. Sengene har dyner og puter; ta med egen lakenpose eller sovepose. Vann hentes i bekken. Ikke tillatt med hund inne på hytta. Låst med DNTs standardnøkkel. Forhåndsbooking av sengeplass.

Ubetjent hytte 

Øvresaga er ubetjent. Hver enkelt må selv sørge for nøkkel, mat, sengetøy og rengjøring. Hovedregelen er at du skal forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, og gjerne litt bedre enn da du kom.

Bestilling

Minst én i turfølget må være DNT-medlem for å booke plass på hytta, og for å kunne deponere på DNT-nøkkelen. Bestilte plasser disponeres fra kl 14 ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen.

Utstyr Hytta er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn til oppvarming og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. Veden på hytta skal kun benyttes til fyring i vedovnene, ikke til bål ute. All mat må du selv ta med. Hytta har stearinlys og dopapir, men ta gjerne med litt ekstra. Sengene har dyner, puter og tepper, men alle må bruke egen ren lakenpose med eget putevar, eller sengetøysett (sovepose er ikke tillatt).

Vannkilde 

Vann hentes i bekken ved hytta.

Beskrivelse av hytta 

Hytta er på 55 m2 med to soverom og stort oppholdsrom som er felles stue og kjøkken. Det ene soverommet har en køyeseng og en enkeltseng, mens det andre har to såkalte familiesenger med bredere seng i underetasjen. En sammenleggbar barneseng. DNT Oslo og Omegn leier hytta av Oslo Kommune, Bymiljøetaten. Øvresaga ligger vakkert til i et åpent beitelandskap ved den gamle Plankeveien mellom Oslo og Enebakk der denne krysser elva fra Rausjø til Børtervann. Tidligere hørte Øvresaga til Rausjøbruket, som en av tre vannsager.  

Mobildekning

Dekning for sms fåes på høyden over bålplassen eller gå inn sti rett etter passert bro og bekk, til høyre opp langs gjerdet, ett stykke opp i høyden.

NB! Ingen mobildekning i Rausjøgrenda.

Kanoer 

Det er tre kanoer til utlån for de som har booket overnatting på Øvresaga-hytta. Vi anbefaler padling på Børtervann og fra Rausjø innover til Vangen. Nøkkel og vester finnes inne i huset (vestene ligger til høyre med en gang man kommer inn i gangen). Tralle kan brukes til å frakte kanoen ned til vannet (ca. 1 km). Kun overnattingsgjester kan benytte seg av lån av kanoene.

I tillegg ligger det også 2 kanoer der som kun skal brukes til folk som har bestilt sengeplass på Bøvelstad. Her gjelder første mann til mølla prinsippet. Låner man kanoene så må man også legge disse tilbake på plass.

REGLER for bruk av kanoene for frakt til og fra BØVELSTAD 

 1. Dere må ha booket sengeplasser på Bøvelstad for å låne de to kanoene som ligger i hjørnet av tomten. Førstemann-til-mølla-prinsippet gjelder. 
 2. Redningsvester må brukes. 
 3. Hvis du ønsker å låne transportkano(er) til Bøvelstad, kontakt info.oslo@dnt.no for å få kode til kodehengelåsen. 
 4. Etter bruk: Rengjør kanoene slik at de er fine til neste bruker, og legg dem på plass ved Øvresagahytta. Kanoene må låses med kodehengelåsen. 

Kart Husk alltid kart og kompass på tur. Hytta finner du på turkartet Oslo Østmark 1:50 000

Skoleklasser og lignende grupper

Øvresaga egner seg godt for skoleklasser som vil på tur til en ubetjent hytte i Marka. Telt/lavvo ol. må beregnes i tillegg.

For besøk med skoleklasse må hele hytten bestilles hos DNT Oslo og Omegn.

De ubetjente hyttene er populære og lærerike turmål for mange ungdommer. For mange ungdommer er det lærerikt å hente vann ute i bekken/brønnen, fyre opp i ovnen, lage mat på propanapparat og vaske opp for hånd. På hytta finnes alt nødvendig utstyr for dette. På hyttene finner dere også naturfaglige bøker, barne- og ungdomsbøker og spill. Det er oppslått et turkart på hytta som viser turmulighetene i området rundt hytta. Hvis noen elever vil overnatte ute finnes det pressenninger til gapahuk og liggeunderlag. Pedagogisk materiell som bestemmelsesduker, natursti, orienteringsopplegg og noe enkelt friluftslivsutstyr som lavvoer og primuser kan lånes på vårt kontor.

Før turstart er det viktig at det gjøres et godt forarbeid med turplanlegging i samarbeid med elevene. Lærere/ledere må sette seg inn i regelverket for bruk av hyttene.

Ved ankomst til hytta er det lurt med en repetisjon av hyttereglene for elevene. Fordel gjerne arbeidsoppgaver som matlaging, vannbæring, vedbæring og vasking ved ankomst. Husk at det er læreren/lederens oppgave at hytte forlates i henhold til regelverket som blant annet betyr at den skal vaskes før avreise. Sjekk at alle vinduer er lukket og døra er låst med standardlås.

Turforslag Øvresaga er et fint utgangspunkt for turer i området. Vi anbefaler: 

 • Tur til utsiktstårnet på Kjerringhøgda. Det gamle branntårnet ble restaurer i år 2000 og på toppen er det fantastisk utsikt over Østmarka.  
 • Tur til Tonekollen. Den flotte utsikten fra Tonekollen er en av de mest fotograferte i Østmarka. På veien passerer du Vangen serveringssted.  
 • I sommerhalvåret anbefaler vi også å gå bortom Svartoren ved Bysetermåsan og prøve trekkflåten som foreningen ØX har laget (merket som severdighet på kartet).  
 • Er det skøyteis, er Børtervann et godt alternativ.  

Hytte til hytte 

Hytta er godt egnet for hytte-til-hytte-tur i Marka. Røyrivannskoia ligger 9 km nord for Øvresaga.  

Aktuelle kart:

Norges-serien fra Nordeca: bl.a. "Indre Oslofjord 10027" Turkart: Oslo Østmark (2012) 1:25 000, Oslo Østmark (2008) 1:50 000 og Oslomarka (2008) 1:100 000 fra Nordeca, Østmarka 1:25 000 fra Østmarkskartet AS og Oslomarka sommer (2011) og vinter (2011) 1:50 000 fra Cappelen Damm Oppsal IF. Les mer og kjøp kart på dntbutikken.no 

Fasiliteter

 • Booking
 • Kano
 • Peis
 • Fiske
 • Bade
 • Vedovn

Tilpasset for

 • Barnevennlig
 • Barnevogn

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelig med

 • Sykkel

Adkomst sommer

Hytta er lett tilgjengelig både sommer og vinter.

Buss: 550 til Nordliveien holdeplass ved Fjell (7 km)

Bil: Parkeringsplass på Bysetermåsan (3,5 km)

SjekkUT | Øvresaga

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

47

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Øvresaga ennå. Ta turen og bli den første!

Annonse
mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT