Legg til huskeliste
  84
  SjekkUT-besøk

  Annonse

  Øvresaga er en gammel husmannsplass og ligger vakkert til i et åpent beitelandskap i Rausjøgrenda sør i Østmarka. Hytta ligger nærme Børtervann, som er et av de største vannene i Østmarka. Det er tre kanoer tilgjengelig for overnattingsgjestene.

  Bestilling

  Øvresaga er ubetjent og åpnes med DNTs standardnøkkel. Alle kan bruke hytta, men kun medlemmer av DNT får tilgang til nøkkelen og du må forhåndsbestille plass på hytta. Den som er ansvarlig for bestillingen må være minst 18 år.

  Hytta disponeres fra kl. 14 ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen. Turistforeningens hytter brukes til friluftsliv, og det er ikke anledning til å ha fest på hytta. Hunder kan dessverre ikke være med inn i hytta.

  Utstyr 

  Hytta har ikke strøm. Hytta er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn til oppvarming og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. Ikke strøm. Veden på hytta skal kun benyttes til fyring i vedovnene, ikke til bål ute. Ta med all mat, litt ekstra dopapir, lakenpose eller eget rent sengesett. En tripp-trapp-stol finnes på hytta. 

  Hver enkelt må gjøre rent etter seg. Hovedregelen er at du bør forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, eventuelt litt bedre enn da du kom.

  Vannkilde 

  Vann hentes i bekken ved hytta.

  Beskrivelse av hytta 

  Hytta er på 55 m2 med to soverom og stort oppholdsrom som er felles stue og kjøkken. Det ene soverommet har en køyeseng og en enkeltseng, mens det andre har to såkalte familiesenger med bredere seng i underetasjen. En sammenleggbar barneseng finnes her også. DNT Oslo og Omegn leier hytta av Oslo Kommune, Bymiljøetaten. 

  Mobildekning

  Dekning for sms fåes på høyden over bålplassen eller gå inn sti rett etter passert bro og bekk, til høyre opp langs gjerdet, ett stykke opp i høyden.

  NB! Ingen mobildekning i Rausjøgrenda.

  Kanoer 

  Det er tre kanoer til utlån for de som har booket overnatting på Øvresaga. Kontakt infosenteret (22822800, info.oslo@dnt.no) for kode. Vi anbefaler padling på Børtervann og fra Rausjø innover til Vangen. Nøkkel og vester finnes inne i huset (vestene ligger til høyre med en gang man kommer inn i gangen). Tralle kan brukes til å frakte kanoen ned til vannet (ca. 1 km). Kun overnattingsgjester kan benytte seg av kanoene. 

  I tillegg ligger det 2 kanoer som kun skal brukes av folk som har bestilt sengeplass på Bøvelstad. 

  Vi har noen junior flytevester og noen flytevester for voksne. Det er ikke sikkert vi har vester som passer til dere. Si gjerne i fra dersom vestene er utslitte/ikke holder ønsket standard.

  REGLER for bruk av kanoene for frakt til og fra BØVELSTAD 

  1. Dere må ha booket sengeplasser på Bøvelstad for å låne de to kanoene som ligger i hjørnet av tomten. Førstemann-til-mølla-prinsippet gjelder. 
  2. Redningsvester må brukes. 
  3. Hvis du ønsker å låne transportkano(er) til Bøvelstad, kontakt info.oslo@dnt.no for å få kode til kodehengelåsen. 
  4. Etter bruk: Rengjør kanoene slik at de er fine til neste bruker, og legg dem på plass ved Øvresaga. Kanoene må låses med kodehengelåsen. 

  Skoleklasser og lignende grupper

  Øvresaga egner seg godt for skoleklasser som vil på tur til en ubetjent hytte i Marka. Telt/lavvo ol. må beregnes i tillegg.

  For besøk med skoleklasse må hele hytten bestilles hos DNT Oslo og Omegn.

  De ubetjente hyttene er populære og lærerike turmål for mange ungdommer. For mange ungdommer er det lærerikt å hente vann ute i bekken/brønnen, fyre opp i ovnen, lage mat på propanapparat og vaske opp for hånd. På hytta finnes alt nødvendig utstyr for dette. På hyttene finner dere også naturfaglige bøker, barne- og ungdomsbøker og spill. Det er oppslått et turkart på hytta som viser turmulighetene i området rundt hytta. Hvis noen elever vil overnatte ute finnes det pressenninger til gapahuk og liggeunderlag. Pedagogisk materiell som bestemmelsesduker, natursti, orienteringsopplegg og noe enkelt friluftslivsutstyr som lavvoer og primuser kan lånes på vårt kontor.

  Før turstart er det viktig at det gjøres et godt forarbeid med turplanlegging i samarbeid med elevene. Lærere/ledere må sette seg inn i regelverket for bruk av hyttene.

  Ved ankomst til hytta er det lurt med en repetisjon av hyttereglene for elevene. Fordel gjerne arbeidsoppgaver som matlaging, vannbæring, vedbæring og vasking ved ankomst. Husk at det er læreren/lederens oppgave at hytte forlates i henhold til regelverket som blant annet betyr at den skal vaskes før avreise. Sjekk at alle vinduer er lukket og døra er låst med standardlås.

  Turforslag Øvresaga er et fint utgangspunkt for turer i området. Vi anbefaler: 

  • Tur til utsiktstårnet på Kjerringhøgda. Det gamle branntårnet ble restaurer i år 2000 og på toppen er det fantastisk utsikt over Østmarka.  
  • Tur til Tonekollen. Den flotte utsikten fra Tonekollen er en av de mest fotograferte i Østmarka. På veien passerer du Vangen serveringssted.  
  • I sommerhalvåret anbefaler vi også å gå bortom Svartoren ved Bysetermåsan og prøve trekkflåten som foreningen ØX har laget (merket som severdighet på kartet).  
  • Er det skøyteis, er Børtervann et godt alternativ.  

  Hytte til hytte 

  Hytta er godt egnet for hytte-til-hytte-tur i Marka. Røyrivannskoia ligger 9 km nord for Øvresaga.  

  Aktuelle kart

  Norges-serien fra Nordeca: bl.a. "Indre Oslofjord 10027" Turkart: Oslo Østmark (2012) 1:25 000, Oslo Østmark (2008) 1:50 000 og Oslomarka (2008) 1:100 000 fra Nordeca, Østmarka 1:25 000 fra Østmarkskartet AS og Oslomarka sommer (2011) og vinter (2011) 1:50 000 fra Cappelen Damm Oppsal IF. Les mer og kjøp kart på dntbutikken.no 

  Fasiliteter

  • Booking
  • Kano
  • Peis
  • Fiske
  • Bade
  • Vedovn

  Passer for

  • Barnevennlig
  • Barnevogn
  Annonse
  OslomarkaØstmarka

  Adkomst mulig med

  • Sykkel

  Adkomst sommer

  Hytta er lett tilgjengelig både sommer og vinter.

  Buss: 550 til Nordliveien holdeplass ved Fjell (7 km)

  Bil: Parkeringsplass på Bysetermåsan (3,5 km)

  Adkomst vinter

  Sjekk Skiforeningen for atkomst på ski fra Bysetermåsan

  Adkomst på vinteren fra veien og inn til Øvresaga de siste 150m er som på sommeren

  SjekkUT | Øvresaga

  Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

  Les mer om SjekkUT
  84

  SjekkUT-besøk