Stavali

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  62 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Ulåst
Bli DNT-medlem

Obs! Det vil pågå mye aktivitet knyttet til bygningsarbeid på Stavali fra 15. juni og utover høsten.

Stavali (1024 moh.) er Bergen og Hordaland Turlags største hytte. (Hytten ligger i den mest varierte delen av vestlige Hardangervidda og er velegnet for voksne og barn fra skolealder, samt større grupper og firmaturer. Hytten ble bygget i 1939 og er kontinuerlig oppgradert.

Halvparten av det totale antallet senger på hytten kan forhåndbestilles, mens andre halvparten er holdt av til gjester uten reservasjon. Slik sikrer vi at det alltid er plass på hytten. Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat på hyttene.

Vær og føremeldinger varierer mye. Kart og kompass anbefales, merking kan forsvinne under snø og i tåke. Sjekk aktuelle føremeldinger før turen.

Inngangen til Hardangervidda

Mange stier fører til Stavali. Man kan velge bratte oppganger til/fra fjorden, eller man kan komme til Stavali fra andre hytter på vidda. En av de mest brukte rutene hit går fra Kinsarvik i Hardanger og opp Husedalen, kjent for sine spektakulære fossefall som tiltrekker seg turister fra hele verden - med og uten fjellsko. De fleste bruker Stavali som første eller siste hytte på vei ut/inn av Hardangervidda. Det er imidlertid et godt alternativ å slå seg ned på hytta noen dager. Man kan gå dagsturer, toppturer, fiske, plukke bær eller slappe av i flotte omgivelser. Fiskekort selges på hytta i sesongen. Hytta er stor og romslig med flott utsikt over Grønndalsvatnet. Hytten er åpen hele året. På Stavali er det kortterminal i den perioden hytta er betjent i juli/august. 

Stavali er i utgangspunktet en selvbetjent hytte, men i sesongen juli/august er familien Hauge vertskap på Stavali. Det er da mulig og velge om man vil lage maten sin selv eller om man vil få maten servert. Vi kaller det delbetjent.

I sesongen serverer vi frokost, rømmegrøt, speketallerken, kaffe og kake samt at det er salg av div. kioskvarer. Hytten har også øl- og vinrett. I sesongen er det også frokostbuffet og mulighet til å smøre matpakke.

Gjestene ordner selv med oppvask, henting av vann, gulvvask og ellers rydding av hytten ute og inne. Følg rutiner, oppslag og anvisning fra vertskapet.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter». 

Hytten har solstrømanlegg. Hytten er utstyrt med det man trenger for matlaging og opphold. Kjøkkenutstyr, dekketøy, sengetøy og proviant. Av proviant finner man middagshermetikk, suppeposer, havregryn, sukker, kaffe, te, margarin, pålegg og desserthermetikk samt det man trenger til opprydding og vask. 

Hund på Stavali Hundebur i steinbu/stølshus. Steinbuen er innredet med hundebur. Det er tilrettelagt med madrasser og vedovn dersom eier ønsker å bo sammen med hunden (hundebur og seng må forhåndsbestilles). Følg anvisning fra vertskapet. 

Historie Det har vært stølsdrift på Stavali siden 1600-1700-tallet. Stølen ble restaurert rundt 1990 og har vært brukt til stølsdrift frem til 2012. Det er ikke lenger stølsdrift på Stavali, men stølshusene er åpne for publikum. 

Anbefalte turer Det er mulighet for flotte toppturer rundt Stavali. Randinuten (1498 moh.) er en mye besøkt topp rett i nærheten av hytta. Man kan også ta dagstur til Sovarenuten (1648 moh.) som er blant en av de høyeste toppene på vestvidden.

Stavali er perfekt for flotte fisketurer med mange flotte fiskevann rett i nærheten. Vi kan nevne Grønndalsvantnet, Lonavatnet, Trollavatnet. Dersom man ønsker å gå litt lengre dagstur kan man også fiske i vann som Veivatnet, Hanasteinsvatnet, Austmannavatnet og Omkjelen.

Stavali er også en fin hytte å besøke om man vil ha kortere eller lengre rundturer. Kjekke korte rundturer kan være å gå opp fra Kinsarvik, ta en overnatting på Stavali og gå ned Munketrappene til Lofthus eller man kan evt. gå til Vivelid og ned Hjølmo. En litt lenger rundtur som er populær er å gå opp fra Kinsarvik til Stavali, gå videre til Torehytten der man evt. kan bestige Hårteigen (1690 moh), gå videre til Tyssevassbu og ned til Tyssedal via den populære Trolltunga.

Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

Fasiliteter

 • Båt
 • Booking
 • Tørkerom
 • Fiske
 • Servering
 • local food
 • Steikeovn
 • Bade
 • Vedovn

Passer for

 • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Mest brukte adkomst er fra Kinsarvik. Fra hovedveien tar man av til Husedalen til parkering ved Vivippo. Videre på grusvei inn til kraftstasjonen og gå videre på merket sti eller på traktorvei til Nykkjesøy. Vi anbefaler stien om man vil ha nærkontakt med elven og fossene oppover. Videre fra Nykkjesøy går stien opp Reinsbrekkene som er det bratteste partiet på turen. Videre går turen over Kjerring og ned i Botnane, videre går man i underkant av Randinuten og bort til Stavali. Turen er satt opp med 6 timer, går man med barn må man regne litt lengre tid. Barn i skolealder klarer fint turen til Stavali om de er vant til og gå turer i fjellet. Til Stavali trenger man ikke ta med proviant og sekken kan pakkes lett.

Buss og tog
Fra Bergen eller Oslo kan man ta toget til Voss. Fra Oslo kan man også ta toget til Geilo og komme seg videre derfra med buss. Fra Voss og Geilo kommer man seg videre med buss til Kinsarvik, Odda, Øvre Eidfjord, Dyranut. Fra Bergen kan man også ta hurtigbåt fra Norheimsund til Kinsarvik, eller man kan ta ferge fra Kvanndal. Fra Kinsarvik sentrum kan man gå på merket sti langs elven opp til kraftstasjonen eller ta taxi om man ikke ønsker å gå.

Privatbil
Kjør til Kinsarvik. Privatbil kan være en fordel da det ikke er flust med rutegående trafikk i distriktet. Parkering ved Vivippo like før helikopterbasen. Om man skal ta rundturer er det lurt og ha en bil ved start og en bil ved mål.

Til fots: Via øvrige turisthytter i området. Øvrig adkomst: Se vindu ”Ruter tilknyttet hytten”.

Sjekk også våre nettsider om transport og rutetider.

SjekkUT | Stavali

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT
50

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Stavali ennå. Ta turen og bli den første!

Annonse
mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT