Jordbruhytta

Annonse

Om hytta

Bli DNT-medlem

På grunn av koronarestriksjoner må man forhåndsbestille seng før besøk på hytta. Antall senger som kan bestilles er begrenset, slik at man kan holde en meters avstand til andre gjester. Dagsbesøk er ikke tillatt.

Jordbruhytta ligger i et naturskjønt område over og vest for Russånes. I området ligger en rekke grotter og elva Russåga kommer ut av ei like nedenfor hytta. Noe lengre oppe i dalen finnes Russågrotta, ei kvit marmorgrotte. Kommer du ned i den, treffer du den underjordiske delen av Russåga: Lengre oppe (og nede) i dalen renner elva i friluft, delvis i et elvegjel. Den kan være svært vanskelig å krysse både sommer og vinter, og anbefalte steder er oppe ved Kvitbergvatnet (bru), ved Litle Jarbrua, ved Russågrotta eller ved hytta. Mellom hytta og grotta renner elva under jorda, men dalen elva har rent i er stort sett for bratt til kryssing.

Turmulighetene i området er mange, også for dem som sverger til turer i skogen. Avstanden opp til snaufjellet er ikke lang, og du kan gå i flere retninger. En tur langs Russåga sommerstid er en opplevelse med mange snodige terrengformasjoner og bekker som renner inn og ut av hull i bakken (karstlandskap). Trolig er det også mange uoppdagete grotter i området. En tur opp på Kvitberget anbefales! Her er det et praktfullt rundskue. I rasmarkene på sørsida av berget finnes tallrike orkidéer og annen interessant flora. Området er ellers rikt på sopp og bær, og har gode fiskevatn.

Hytta ble på 1920-tallet flyttet dit den står i dag fra et sted ved Kvitbergvatnet lengre oppe i Jarbrudalen og ble tatt i bruk av Statskog som skogshusvære. På 1950-tallet ble den brukt som seter for Stolpen gård lengre ned i dalen. Fra 1970-tallet ble den utleiehytte for Statskog.

Hytta ble kjøpt fra Statskog i 2010. Den har 8 sengeplasser fordelt på soverommet og oppholdsrommet.

Fasiliteter

  • Fiske
  • Teltplass
  • Vedovn

Passer for

  • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Enkleste atkomsten er via merket sti fra parkeringsplassen nedenfor Stolpen gård. Herfra er det en til halvannen times gange til hytta. Andre muligheter fra Saltdal er via tømmervei fra Røkland. Kommer du med toget, er det her det stopper. Fra Røkland tar turen lengre tid, ca tre timer, men det er lett å finne fram. Der veien fra Røkland møter veien fra Stolpen går du ca sju hundre meter nedover mot Stolpen før en sti tar av mot høyre til Jordbruhytta.

Rutene fra Bjellåvasstua og Tverrbrennstua er også merket. Fra Bjellåvasstua er det to muligheter; enten over Hessihompan (umerket) eller via Harodalen. I dårlig vær er den siste å anbefale. Kommer du østfra er det overkommelig å nå Jarbruhytta fra Storengan via Bleiknes og Russånes.

Annonse

SjekkUT | Jordbruhytta

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT
9

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Jordbruhytta ennå. Ta turen og bli den første!

mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT