Tjuenborgkoia ligger sør for Høgfjell, på fjellryggen Hestebrenna. Den er hytte nummer to på Vassfarstien som går fra Hønefoss sentrum til Strøen, enmerket tursti på 116 km og 7 overnattinger. Tjuenborgkoia låner navnet sitt fra Tjuvenborgen, den markante kollen med tre stupbratte sider som kan sees på lang avstand. Toppen er også kjent for røverhula hvor tyver og røvere i følge sagnet skal ha holdt gjeterjenta Tiril-Tove fra oppensetra fanget til hun med kvinnelist klarte å narre røverne. Turen ned til denne toppen og røverhula, er en fin avstikker fra koia. Eller man kan "klartre" forbi på vei til koia. Fra Tjuenborgkoia er det fantastisk utsikt mot blånene i øst, og like vest for koia ser man mot Norefjell i vest og Tjuvenborgen i sør. Fra Tjuenborgkoia kan du også nå Oslo områdets nærmeste snaufjell, Høgfjell på 1009 moh. Hit kommer du hvis du følger ruta til Vikerkoia.
Beliggenhet:
Den raskeste atkomsten fra øst er fra parkeringsplassen ved Langtjern, her er det to ruter. Den vestligste ruta om Rundkollbekken er lettest, den er 6-7 km. Til Langtjern er det bomvei fra Flaskerud ved Ringmoen. Fra vest er den raskeste atkomsten fra Saksentjern, evt. fra Nedre Kollsjø. Begge stedene nås på bomvei som tar av fra veien mellom Sokna og Strømsoddbygda. Fra Saksentjern kan man enten gå om Tjuvenborghula og Tjuvenborgen, eller om Vesle Leintjern. Det er omtrent like langt, men den vestligste ruta er lettest å gå. Den er ca. 4 km.
Utstyr:
Tjuenborgkoia er ei gammel tømmerhytte fra 1942 med to soverom og åtte senger, samt kombinert oppholdsrom og kjøkken med peis og vedovn. Kjøkkenet er enklet utsyrt, men innehar det meste du trenger for en koselig hyttetur. I tillegg har koia et anneks med familiekøye og en ekstra seng i "skuffen". I Juliussenbua er det tillatt å ha med hund og det er hundeskål, hundebur og vedovn samt en liten kjøkkenkrok. Juliussenbua og var det første bygget på eiendommen, og ble brukt som jakthytte. Juliussen ble renovert i 2016. Tjuenborgkoia kan brukes hele året og er låst med DNT-nøkkel.
Det er tilgang på vann i brønnen nær koia, men det bør kokes hvis det skal brukes til drikkevann. Man kan også ta med vann fra Tjuenborgbekken eller Saksentjern.
Det er utedo på uthuset.
Vann:
Det er tilgang på vann i brønnen nær koia, men det bør kokes hvis det skal brukes til drikkevann. Man kan også ta med vann fra Tjuenborgbekken eller Saksentjern. Merk at det er egne bøtter til drikkevann og egne bøtter til gulvvask.
Hund:
Det er tilrettelagt for hund i Juliussenbua.
Aktiviteter:
Det er mye spennende historie rundt Tjuenborgkoia.
Sagnet om Tjuvenborgen kan du lese her.
Det er også rikt dyrliv og muligheter for å sanke bær og sopp.
Forslag hytte-til-hytte:
1. Tjuenborgkoia ligger som hytte nummer to på den fine Vassfarstien som er en 116 km lang tursti Søndre Torv i Hønefoss til Fønhuskoia ved Strøen. Fra Tjuenborgkoia er det 16 km til Vikerkoia og 16 km til Ellingseterkoia.
Forslag for dagsturer:
1. Kveldstur til Hestebrenna og Tjuvenborgen, 1 time.
2. Krigsminnesmerket Partisansteinen, 2 timer (se tur 29 i boka "40 trivelige turer på Ringerike").
3. Høgfjell og Gullknappen, 3-4 timer (se tur 32 i "40 trivelige turer på Ringerike").
Tilsyn på Lerbergsetra:
I DNT Ringerike har vi en koiesjef og en assistent som holder tilsyn med koia. Disse kan kontaktes ved spørsmål. Dere kan også kan kontakte administrasjonen i DNT Ringerike, men ofte har tilsynet like mye eller mer kunnskap om koia. For bokingspørsmål er det kun administrasjonen som kan svare.
Koiesjef: Ulf Odderbø telefon 941 64 110
Assistent: Tore Jacobsen 977 46 874
Administrasjonen i DNT Ringerike: Ellen Næsje 952 40 607
Alle kan bruke koia, men kun medlemmer av DNT får tilgang til nøkkel. De som forhåndsbestiller har fortrinnsrett til sengeplassene på koia. Ingen kan likevel bortvises. Koia disponeres fra kl 14. ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen.
Når du bestiller plass på koiene våre, bekrefter du samtidig at du har godtatt våre
vilkår og avbestillingsregler.
Historie:
Tekst kommer.
GPS-posisjon:
Tjuenborgkoia: UTM 32V 553899 6689518
Se oversikt over ledige plasser/ Bestill plass på koia
Aktuelle kart:
Norges-serien fra Nordeca: "Eggedal 10033" "Flå 10041" Turkart: Vikerfjell (2005) 1:50 000 fra Nordeca
Den raskeste atkomsten fra øst er fra parkeringsplassen ved Langtjern, her er det to ruter. Den vestligste ruta om Rundkollbekken er lettest, den er 6-7 km. Til Langtjern er det bomvei fra Flaskerud ved Ringmoen.
Fra vest er den raskeste atkomsten fra Saksentjern, evt. fra Nedre Kollsjø. Begge stedene nås på bomvei som tar av fra veien mellom Sokna og Strømsoddbygda. Fra Saksentjern kan man enten gå om Tjuvenborghula og Tjuvenborgen, eller om Vesle Leintjern. Det er omtrent like langt, men den vestligste ruta er lettest å gå. Den er ca. 4 km.
Til Langtjern er det vinterbrøytet. Det er merka og preparerte skiløyper de første par kilometerne opp på fjellet, men ingen løyper videre til hytta. Det er også vinterbrøytet til Saksentjern.
Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.
Les mer om SjekkUTSjekkUT-besøk