Fønhuskoia

Annonse

Om hytta

Bli DNT-medlem

Fønhuskoia ligger ved vannet Strøen i Sør-Aurdal kommune, på Valdressida i øverste del av Vassfaret. Hytta er på 111 kvm med 4 soverom, samt hems og muligheter for overnatting i stue. Totalt er det 21 sengeplasser i hytta. Fønhuskoia er utstyrt med solcelleanlegg med lys på alle rom. Stabburet/sikringsbua er på 24 kvm. og har to rom i første etasje.. Her er det Fønhusutstilling i gammel stil i rommet mot nord (Tverrvassætra), og overnattingsmuligheter i gammel stil for tre personer i rommet mot sør (Tjuvhanshula). Sikker og god vannpost finnes på tunet rett framfor inngangspartiet til hytta.

Viktig informasjon: På grunn av smitteverntiltak MÅ du i år forhåndsbestille plass på koiene. Det er kun mulig å leie Fønhuskoia i sin helhet til kr 1300,- per døgn (Stabburet 650,-). Dette gjelder inntil videre. Da får du og ditt følge koia alene og vi bidrar på denne måten med å minske smittespredning. Du må selv ta ansvar for hvem du reiser på tur med.

Vi oppfordrer alle gjester til å følge de anbefalte smittevernregler fra Folkehelseinstituttet. Dette innebærer blant annet å være nøye med vask og hygiene av både hytte og gjester. Viktig med god håndvask og bruk av Antibac jevnlig. Det skal være minimum 2 meters avstand mellom gjester som ikke er fra samme husstand. Dra ikke på hyttetur dersom du ikke føler deg 100% frisk!

Koia skal vaskes med klorvann, som du finner på koia. (1,25 dl på 5 liter vann). Vær nøye med å vaske alle berøringspunkter. Oppvask skal etter vask skylles med kokende vann og lufttørke.

· Ta med deg ren lakenpose/sovepose inkl. putetrekk eller fullt sengetøy.· Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon.· Ta med deg egne søppelposer og ta med deg søppelet ditt hjem.

Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta, for å sikre godt renhold og hygiene under oppholdet.

 Når du bestiller plass på koiene våre, bekrefter du samtidig at du har godtatt våre vilkår og avbestillingsregler.

Fønhuskoia ble bygget som et "Valdresprosjekt" der byggekomiteen besto av representanter fra DNT Ringerike (den gang Ringerikes Turistforening), Valdres Natur- og Kulturpark, Fønhusgruppen i Sør-Aurdal, Valdresmusea, Sør-Valdres utvikling, Valdres Destinasjon samt bygdefolk fra Hedalen. Den ble offisiell åpnet av DNTs æresmedlem Øystein Dahle 22. juni 2013. Fønhuskoia eies og drives av DNT Ringerike.

Det finnes et stort etablert sti- og løypenett i Vassfarområdet med mange muligheter. Her er det fint både for fottur, ski,fiske, bading, sykkel og kano.

I Vassfaret er det mange gode fiskevann, bekker og elver. Fiskekort får du kjøpt i to dagligvare forretninger i Hedalen og i egne fiskekortkasser ved flere av hovedveiene inn i området. Nærmeste fiskevann ligger 50 meter fra Fønhuskoia, vannet heter Strøen og er det øverste og største vannet i Vassfaret. Forslag for dagsturer 

Sykkeltur - Strøen rundt

Følg anleggsvegen nordover og deretter vegen langs Strøen. Ved Tjernsvollen holder du venstre inn på ny sti langs nordsiden av vannet. Inne i vika krysser du over en elv og kommer over på opparbeidet grusveg. Følg denne ca 1 km. Så tar du skarpt opp til venstre og fortsetter mot Trytetjern. Her må du trille 1,5 km på småkupert og smal sti sørover langs Trytejern. Følg Trytetjernbekken som renner ut av tjernet. Følg litt utydelig sti i myrdrag fram til stort skogsfelt. Her kommer du inn på nye skogsbilveg. Så går det rundt Trytetjernåsen og nordover opp til Strøsdammen og tilbake til koia. Se bilder og mer detaljert beskrivelse her: Turbeskrivelse Strøen rundt

Slakollen

Følg blåmerka sti fra koia til parkeringsplassen ved bilvegen. Så videre på bilveg mot Strøsdammen, men tar første hytteveg til venstre. I enden av vegen begynner det en tydelig blåmerket sti opp til stikrysset like ved Hellsæren. Derifra ca 1 km sørover til Slakollen. Vil du ha rundtur kan du fortsette til Slasetra og gå blåmerka sti ned til Strøsdammen. Eller ta turen i omvendt rekkefølge.

Nevlingkollen, Vassfarplassen og Suluvatnet (7-8 timer)

Gå til Støsdammen, ta bomvegen til venstre. Rett etter bommen følg blåmerka sti merka «Storekrakkoia». Følg stien til Slasetra, videre til Slafjell og Fjellvatnet. Kryss Fjellbekken og følg terrenget til Nevlingkollen. Tilbake til Fjellvatnet og derifra tydelig sti ned til Vassfarplassen. Følg så stien eller skogsbilveien til Suluvatnet. Like nord for Suluvasshytta kan du enten følge blåmerket sti langs Strøselven tilbake til Strøsdammen og videre til koia eller du tar av til høyre på (utydelig) rødmerket sti som etter noen hundre meter kommer inn på en skogsbilveg. Videre på skogsbilvegen til Strøsdammen og derifra blåmerket fram til koia. Booking 

Booking

Alle kan bruke koia, men kun medlemmer av DNT får tilgang til nøkkel. De som forhåndsbestiller har fortrinnsrett til sengeplassene på koia. Ingen kan likevel bortvises. Koia disponeres fra kl 14. ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen. (NB! Egne regler om dette i forbindelse med Covid-19-pandemien. Da MÅ alle forhåndsbestille og fra og med november 2020 kan man bare booke hele koia. Se egne regler om dette lenger opp).

Se oversikt over ledige plasser/ Bestill plass på koia Tilrettelegging for funksjonshemmede 

Fønhuskoia er godt tilrettelagt for funksjonshemmede. Fra parkering til rampe er det grusveg. Vegen er fremkommelig for rullestoler. Til inngangspartiet er det rampe. Selve rampen opp til inngangsdøren er 102 ca i bredde. Når du kommer opp rampen, er det et inngangsparti med en hoveddør på 73 cm med rampe.

Dør til handicaptoalett med rampe 78 cm. Toalettet har god plass, spesielt på den ene siden. Det er rekkverk som kan løftes.

Trapp ned til vannpost. Her mangler det markering av trapp for svaksynte. Vannposten fungerer fint med veldig godt vann, og etter oppgradering i 2016 er det nå mulig å komme dit med rullestol.

Kjøkkenet er veldig funksjonelt og stua har god plass. Rampene fra stua i tilknytning verandadøren er lakkert og kan være glatte. På verandaen er det en stolpe som kan gjøre det vanskelig å manøvrere. Rampe fra verandaen til bålpanna ble bygd i 2016. Herfra er det en fantastisk utsikt ut over Strøen. Verandadøren måler 83 cm.

Bredden inn til soveromsgangen er 67 cm. Det ligger ett soverom (hunderom med egen inngang) utenfor denne gangen. Det som er best egnet for handicappede ligger igjennom denne gangen.

Vaskerom har dør på 57 cm og tørkerommet på 80 cm. Du kan komme inn til tørkerommet fra gangen og igjennom soveromsgangen.

Åpning av bom avtales ved henvendelse til kontoret/koiesjef. Mer info. vedr. Fønhuskoia finner du her: 

Flere artikler med bl.a. tegninger finnes på Hedalen.no

Et stort antall bilder fra Fønhuskoia tatt av Kjell Arne Berntsen (medl. av byggekomiteen, rep. Valdres Natur- og Kulturpark)

Mikkjel Fønhus

Vassfaret Ved behov av ytterligere informasjon, kontakt ansvarlig koiesjef for Fønhuskoia: 

Olaf Søbekkseter, Søbekkseter, 3528 Hedalen.

Tlf. privat: 61 34 90 57 mobil: 413 06 784

Eller du kan kontakte DNT Ringerike i Hønefoss

booking. ringerike@dnt.no Tlf. 32 12 21 00

Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

Fasiliteter

 • 12v
 • Booking
 • Kano
 • Tørkerom
 • Peis
 • Fiske
 • Steikeovn
 • Bade

Tilpasset for

 • Hund
 • Handikap
 • Barnevennlig
 • Skoleklasser
 • Barnevogn
 • Rullestol

Slik kommer du deg dit

Adkomst mulig med

 • Bil om sommeren
 • Sykkel

Adkomst sommer

Følg skilt mot Vassfaret / Hedalen fra E16 (Nes i Ådal / Begnadalen) eller rv. 7 (Nesbyen i Hallingdal. Du vil da komme inn på den private vegen mellom Hedalen og Nesbyen (automatbom kr 70/75, tar kort), kjør denne til du kommer til Reset. Følg skilt Vassfaret / Strøen, kjør veien Reset - Strøsdammen (bom kr 50, kun kontanter) til du etter ca. 4 km kommer til et stort grustak på venstre side av veien, parkeringsplass på høyre side her, her tar også vegen ned til Sandvika i Strøen av. Vil du gå på vei følger du skilt til Fønhuskoia, ca. 750 meter på vei herfra. Denne vegen er stengt med bom, men kode til lås kan utleveres til handikappede ved å kontakte DNT-kontoret eller koiesjef. Den fineste og korteste vegen inn til koia er å kjøre videre fra grustaket mot Strøsdammen ca. 500 meter, til du kommer til et nytt skilt til Fønhuskoia og parkere på en liten parkeringsplass på høyre side av vegen, følg blåmerket sti herfra ca. 350 meter til koia.

Adkomst vinter

Følg skilt mot Vassfaret / Hedalen fra E16 (Nes i Ådal / Begnadalen) eller rv. 7 (Nesbyen), du vil da komme inn på den private vegen mellom Hedalen og Nesbyen (automatbom kr 70/75.- tar kort), kjør denne til du kommer til Reset. Følg skilt Vassfaret / Strøen, kjør vegen Reset - Strøsdammen (bom kr 50.- kun kontanter).

Vinterpris 70,- kroner. Pris for årskort er kr. 800,- for sommer og kr. 1 400,- for vinter.

Parkering ved vegkryss mot Sandvika.

Vil du gå på vei så følger du skilt til Fønhuskoia, ca. 750 meter på veg herfra. Vegen herfra til Fønhuskoia er helt vinterstengt - handicapbiler kan derfor ikke komme inn til koia vinterstid, ei heller i vinterferie / påske. Den fineste og korteste vegen inn til koia er å gå videre mot Strøsdammen ca. 500 meter på veg, til du kommer til et nytt skilt Fønhuskoia, ta av til høyre og følg blåmerket sti herfra ca. 350 meter frem til koia.

SjekkUT | Fønhuskoia

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

0

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Fønhuskoia ennå. Ta turen og bli den første!

Annonse
mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT