Fønhuskoia

Annonse

Om hytta

Når du bestiller plass på koiene våre, bekrefter du samtidig at du har godtatt våre vilkår og avbestillingsregler.

Den ble bygget som et "Valdresprosjekt" der byggekomiteen besto av representanter fra Ringerikes Turistforening, Valdres Natur- og Kulturpark, Fønhusgruppen i Sør-Aurdal, Valdresmusea, Sør-Valdres utvikling, Valdres Destinasjon samt bygdefolk fra Hedalen. Den ble offisiell åpnet av DNTs æresmedlem Øystein Dahle 22. juni 2013. Fønhuskoia eies og drives av DNT Ringerike. Den ligger ved vannet Strøen i Sør-Aurdal kommune, på Valdressida i øverste del av Vassfaret. Hytta er på 111 kvm med 4 soverom, samt hems og muligheter for overnatting i stue. Totalt er det 21 sengeplasser i hytta. Fønhuskoia er utstyrt med solcelleanlegg med lys på alle rom. Stabburet/sikringsbua er på 24 kvm. og har to rom i første etasje.. Her er det Fønhusutstilling i gammel stil i rommet mot nord (Tverrvassætra), og overnattingsmuligheter i gammel stil for tre personer i rommet mot sør (Tjuvhanshula). Sikker og god vannpost finnes på tunet rett framfor inngangspartiet til hytta.

Det finnes et stort etablert sti- og løypenett i Vassfarområdet med mange muligheter. Her er det fint både for fottur, ski, sykkel og kano.

I Vassfaret er det mange gode fiskevann, bekker og elver. Fiskekort får du kjøpt i to dagligvare forretninger i Hedalen og i egne fiskekortkasser ved flere av hovedveiene inn i området. Nærmeste fiskevann ligger 50 meter fra Fønhuskoia, vannet heter Strøen og er det øverste og største vannet i Vassfaret.

Forslag for dagsturer

 1. Sykkeltur - Strøen rundt
  Følg anleggsveien nordover og deretter veien langs Strøen. Ved Tjernsvollen holder du venstre inn på ny sti langs nordsiden av vannet – inne i vika krysser du over en elv og kommer over på opparbeidet grusvei. Følg denne ca 1 km. Så tar du skarpt opp til venstre og fortsetter mot Trytetjern – her må du trille 1,5 km på småkupert og smal sti sørover langs Trytejern. Følg Trytetjernbekken som renner ut av tjernet. Følg litt utydelig sti i myrdrag fram til stort skogsfelt – her kommer du inn på ny skogsbilvei. Så går det rundt Trytetjernåsen og nordover opp til Strøsdammen og tilbake til koia. Se bilder og mer detaljert beskrivelse her: Turbeskrivelse Strøen rundt
 2. Slakollen
  Følg blåmerka sti fra koia til parkeringsplassen ved bilveien. Så videre på bilvei mot Strøsdammen, men tar første hyttevei til venstre. I enden av veien begynner det en tydelig blåmerket sti opp til stikrysset like ved Hellsæren. Derifra ca 1 km sørover til Slakollen. Vil du ha rundtur kan du fortsette til Slasetra og gå blåmerka sti ned til Strøsdammen. Eller ta turen i omvendt rekkefølge.
 3. Nevlingkollen, Vassfarplassen og Suluvatnet (7-8 timer)
  Gå til Slakollen som beskrevet under turforslag 2 og fortsett på stien til Slasætra. Følg så umerket sti over Slafjellet til Fjellvatnet. Kryss Fjellbekken og følg terrenget til Nevlingkollen. Tilbake til Fjellvatnet og derifra tydelig sti ned til Vassfarplassen. Følg så stien eller skogsbilveien til Suluvatnet. Like nord for Suluvasshytta kan du enten følge blåmerket sti langs Strøselven tilbake til Strøsdammen og videre til koia eller du tar av til høyre på (utydelig) rødmerket sti som etter noen hundre meter kommer inn på en skogsbilvei. Videre på skogsbilveien til Strøsdammen og derifra blåmerket fram til koia.
Booking

Alle kan bruke koia, men kun medlemmer av Turistforeningen får tilgang til DNT standardnøkkel. De som forhåndsbestiller har fortrinnsrett til sengeplassene på koia. Ingen kan likevel bortvises. Koia disponeres fra kl 14 ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen.

Se oversikt over ledige plasser/ Bestill plass på koia

Tilrettelegging for funksjonshemmede

Fønhuskoia er godt tilrettelagt for funksjonshemmede. Fra parkering til rampe er det grusvei. Veien er fremkommelig for rullestoler. Til inngangspartiet er det rampe. Selve rampen opp til inngangsdøren er 102 ca i bredde. Når du kommer opp rampen, er det et inngangsparti med en hoveddør på 73 cm med rampe.

Dør til handicaptoalett med rampe 78 cm. Toalettet har god plass, spesielt på den ene siden. Det er rekkverk som kan løftes.

Trapp ned til vannpost. Her mangler det markering av trapp for svaksynte. Vannposten fungerer fint med veldig godt vann, og etter oppgradering i 2016 er det nå mulig å komme dit med rullestol.

Kjøkkenet er veldig funksjonelt og stua har god plass. Rampene fra stua i tilknytning verandadøren er lakkert og kan være glatte. På verandaen er det en stolpe som kan gjøre det vanskelig å manøvrere. Rampe fra verandaen til bålpanna ble bygd i 2016. Herfra er det en fantastisk utsikt ut over Strøen. Verandadøren måler 83 cm.

Bredden inn til soveromsgangen er 67 cm. Det ligger ett soverom (hunderom med egen inngang) utenfor denne gangen. Det som er best egnet for handicappede ligger igjennom denne gangen.

Vaskerom har dør på 57 cm og tørkerommet på 80 cm. Du kan komme inn til tørkerommet fra gangen og igjennom soveromsgangen.

Åpning av bom avtales ved henvendelse til kontoret/koiesjef.

Ved behov av ytterligere informasjon, kontakt ansvarlig koiesjef for Fønhuskoia:

Olaf Søbekkseter, Søbekkseter, 3528 Hedalen.

Tlf. privat: 61 34 90 57 mobil: 413 06 784

Eller du kan kontakte DNT Ringerike i Hønefoss

rt@ringerikes-turistforening.no Tlf. 32 12 21 00

Mer info. vedr. Fønhuskoia finner du her:

Flere artikler med bl.a. tegninger finnes på Hedalen.no

Et stort antall bilder fra Fønhuskoia tatt av Kjell Arne Berntsen (medl. av byggekomiteen, rep. Valdres Natur- og Kulturpark)

Mikkjel Fønhus

Vassfaret

Fasiliteter

 • 12v
 • Booking
 • Kano
 • Tørkerom
 • Peis
 • Fiske
 • Steikeovn
 • Bade

Tilpasset for

 • Hund
 • Handikap
 • Barnevennlig
 • Skoleklasser
 • Barnevogn
 • Rullestol

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelig med

 • Bil om sommeren
 • Sykkel

Adkomst sommer

Følg skilt mot Vassfaret / Hedalen fra E16 (Nes i Ådal / Begnadalen) eller rv. 7 (Nesbyen i Hallingdal), Du vil da komme inn på fylkesveien mellom Hedalen og Nesbyen (automatbom kr 70/75, tar kort), kjør denne til du kommer til Reset. Følg skilt Vassfaret / Strøen, kjør veien Reset - Strøsdammen (bom kr 50, kun kontanter) til du etter ca. 4 km kommer til et stort grustak på venstre side av veien, parkeringsplass på høyre side her, her tar også veien ned til Sandvika i Strøen av. Vil du gå på vei følger du skilt til Fønhuskoia, ca. 750 meter på vei herfra (vei helt fram til koia, stengt med bom, kode til lås kan utleveres til handikapede ved å kontakte RT-kontoret / koiesjef. Den fineste og korteste veien inn til koia er å kjøre videre fra grustaket mot Strøsdammen ca. 500 meter, til du kommer til et nytt skilt til Fønhuskoia og parkere på en liten parkeringsplass på høyre side av veien, følg blåmerket RT-sti herfra ca. 350 meter til koia.

Adkomst vinter

Følg skilt mot Vassfaret / Hedalen fra E16 (Nes i Ådal / Begnadalen) eller rv. 7 (Nesbyen), du vil da komme inn på fylkesvei mellom Hedalen og Nesbyen (automatbom kr 70/75.- tar kort), kjør denne til du kommer til Reset. Følg skilt Vassfaret / Strøen, kjør veien Reset - Strøsdammen (bom kr 50.- kun kontanter).

Vinterpris 70,- kroner. Pris for årskort er kr. 800,- for sommer og kr. 1 400,- for vinter.

Parkering ved vegkryss mot Sandvika.

Vil du gå på vei så følger du skilt til Fønhuskoia, ca. 750 meter på vei herfra. Veien herfra til Fønhuskoia er helt vinterstengt - handicapbiler kan derfor ikke komme inn til koia vinterstid, ei heller i vinterferie / påske. Den fineste og korteste veien inn til koia er å gå videre mot Strøsdammen ca. 500 meter på vei, til du kommer til et nytt skilt Fønhuskoia, ta av til høyre og følg blåmerket RT-sti herfra ca. 350 meter frem til koia.

Papirkart

Kartblad: 054 Fagernes - Gol

Annonse