Mårbu Seter og Fjellstue

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  20 sengeplasser
 • Åpningstider

Velkommen til Hardangerviddas koseligste fjellstue!

Mårbu Seter og Fjellstue drives i dag av fjerde generasjon Prestegården fra Uvdal i Numedal.
"Sjefsbudeia" er eldstejenta Marie som med god hjelp av sine to yngre søstre Ingrid og Siri drifter hytta i det daglige gjennom sesongen. Til alt det praktiske som foregår i kullissene og utenom sesong er pappa Geir og lillebror Erik uunværlige ressurser, og mamma Eli er raskt på pletten om det trengs ekstra hjelp.

Her kan man oppleve gode jakt- og fiskemuligheter i et flott turterreng midt i løypenettet av T-merkede stier. Hytta fungerer utmerket som base for dagsturer og for lengre fotturer innover vidda.Terrenget rundt hytta er flatt og lettgått men byr også på toppturmuligheter opptil 1400 høydemeter.

Vi byr på 20 komfortable sengeplasser fordelt på 10 dobbeltrom med mulighet for ekstraseng. Vi har dusj og vi har vedfyrt badestamp

Hver dag i sesong serverer vi frokostbuffet hvor du kan smake vårt berømte hjemmebakte brød og smøre deg niste før dagens fjelltur.
Etter en dag ute i naturen står vi klare med en deilig tre-retters middag til sultne mager.
Maten vi lager er basert på nedarvede familiehemmeligheter fra både oldemor, bestemor og mamma - samt inspirasjon fra råvarene på Hardangervidda og fra norsk tradisjonskost.
I resepsjonen har vi et lite utvalg av kioskvarer, og med våre sjenkerettigheter tilbyr vi gjerne noe godt i glasset.

Grupper
Hyttas størrelse er perfekt for dere som søker et sted for familiefeiringer, firmaturer eller arrangementer for 16-28 personer. Arrangementene kan gjøres lukket slik at dere har hytta for dere selv under oppholdet. Vi skreddersyr etter ønsker og serverer det dere måtte ønske, og anbefaler gjerne en spennende fjellmeny for anledningen. Ta kontakt for nærmere informasjon.

Litt historie
Av: Marie Prestegården, fjerde generasjon "Mårbudeie" og odelsjente fra Uvdal
Kilder: Nore og Uvdal i Forn og Nye del II, Kåre Sønsterud, 1999
Bestefar Odd Prestegården (f. 1935, d. 2001)
Pappa Geir Erik Prestegården


I vår krok av Hardangervidda ligger det i dag to hytter som tilbyr overnatting og servering. Den ene er Mårbu Turisthytte som drives av DNT og som ligger akkurat over grensa til Telemark, også er det oss på fjellstua akkurat innom grensa til Buskerud.

Mårbu Seter og Fjellstue er den opprinnelige Mårbu-hytta og den første turisthytta i dette området av Hardangervidda.

Før det ble populært å ferdes i fjellet for rekreasjonens skyld ble vidda stort sett brukt til nytteformål som jakt, fiske og seterdrift.
Vår tippoldemor Sigrid Prestegården drev gården i Uvdal sammen med søsteren sin Kristi og med denne fulgte seterdrift og utleie av jaktrettigheter på gårdens eiendom på Hardangervidda.

Setra lå i begynnelsen lenger nord i Skjortedalen, ca en times gange opp fra der hytta ligger i dag.
I 1918 ble rypejakta leid ut på en 10-års kontrakt til to forstkandidater, Yngvar Lie og Julius Hvoslef. Disse karene ønsket husvære i søre enden av jaktterrenget, og fikk i forbindelse med utbyggingen av Mårfjorden kjøpt en anleggsbrakke for 1 kr som ble fraktet opp og fungerte som base for jegerne under jakta.
Etter noen år var DNT godt etablert og på leit etter hytter over hele vidda for å kunne tilby overnatting til sine medlemmer.
Jegerene brukte hytta selv kun i jakta, ellers stod den for det meste tom. I 1922 inngikk de derfor en avtale med DNT om at de fikk kjøpe anleggsbrakka mot at jegerne selv fikk bruke den under jakta.
Da kontrakten om leie av jakt gikk ut i 1928, gikk avtalen over til Sigrid Prestegården før hun kjøpte hytta tilbake fra DNT i 1930. Da ble også seterdrifta flyttet ned fra Skjorte, og samarbeidet med DNT fortsatte slik at hun holdt seks sengeplasser disponible for medlemmer av DNT i sesongen fra 1. juli til 6. september.

I 1931 var det sønnen til Sigrid, Georg Prestegården og kona hans Marie som tok over drifta av Mårbu og fortsatte med seterdrift.
På grunn av stigende turisttrafikk i fjellet ble den velse hytta bygget på flere ganger. Til slutt ønsket DNT å bygge en ny, større turisthytte. Georg Prestegården og Drammen-Oppland Turistforening inngikk en 100-årig leiekontrakt for en tomt bare et steinskast unna på Skartåkervollen.
I 1957 stod nye Mårbu Turisthytte ferdig. Den opprinnelige hytta ble kalt "Gamle Mår" og turisthytta ble kalt "Nye Mår".
På 70-tallet oppstod det diskusjoner mellom Buskerud og Telemark og hvor fylkesgrensa egentlig gikk. Denne saken endte i retten, med det utfall at fylkesgrensa ble flyttet. Dermed røk den 100-årige leiekontrakten og det ble stadfestet at Mårbu Turisthytte ligger i Tinn kommune i Telemark.

Da den nye turisthytta var klar for drift 1957 var det med Georg og Marie som var vertskap. De holdt også frem med seterdrift på Gamle Mår.
Georg gikk bort allerede i 1961, da stod Marie igjen med ansvaret for driften. Med seks barn som kunne hjelpe til har de vært vertskap for mange turister på Hardangervidda. En av sønnene til Georg og Marie, Even Prestegården, tok over driften av Nye Mår sammen med sin kone Randi i 1975. Da gikk Marie over til kun å drive seter og selvbetjent turisthytte på Gamle Mår. Kuene hadde hun med seg fram til 1986, og fortsatte å drive privat, selvbetjent hytte til 1989 - da var hun 84 år gammel.
Oldemor Marie fikk tildelt hedersknappen fra DNT for sin lange og trofaste tjeneste i den norske fjellheimen. Hun ble beskrevet som en dame med stor arbeidskraft, et godt humør og et vinnende vesen. Hun var gjestfri og fikk mange fornøyde gjester opp gjennom årene.

Odd Prestegården, nest yngste sønn av Marie og Georg og min bestefar, tok over driften av gården i Uvdal. Med driften fulgte også selvsagt terrenget og hytta på vidda. Dermed ble Odd og Mary Prestegården nytt vertskap på Gamle Mår fra 1990. De satte i gang med både oppussing og utbygging i 1998. Endelig, i 2000, åpnet Mårbu Seter og Fjellstue som en betjent turisthytte. Også bestefar Odd gikk desverre tidlig bort, allerede i 2001.
Fra da av drev bestemor Mary hytta alene med god hjelp fra barn, barnebarn og gode venner. I 2006 hadde Mary sin siste sommer som vertinne på Mårbu Seter og Fjellstue og ble velfortjent pensjonist i en alder av 72 år.

Geir Prestegården, eldste sønn av Odd og Mary tok over gårdsdrifta og terrenget på vidda på 90-tallet. Dermed gikk også driften av Mårbu over til 3. generasjon og kona til Geir, Eli Hovd Prestegården tok over styringen av Mårbu i 2008. Hun drev hytta i fire sesonger før hun ble valgt til ordfører i Nore og Uvdal kommune. Dermed ble det naturlig for meg som odelsjente og nyutdanna fra reiselivsstudiet og "hoppe i det" og ta over driften av Mårbu - og bringe videre denne lange, tradisjonsrike familiehistorien.
Det er med den største ydmykhet og takknemmelighet jeg ønsker dere alle hjertelig velkomne til oss!

Fasiliteter

 • 220v
 • Båt
 • Kortbetaling
 • Tørkerom
 • Peis
 • Fiske
 • Servering
 • local food

Tilpasset for

 • Hund
 • Barnevennlig

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelig med

 • Kollektivtransport
 • Båttransport

Adkomst sommer

Til fots

Mårbu Seter og Fjellstue er tilknyttet DNTs rutenett, og ligger i dagsturavstand fra andre hytter som Kalhovd, Imingfjell, Solheimstulen, Mogen og Rauhelleren.

Med bil/buss

Hytta er lett tilgjengelig uten å måtte gå langt, og er derfor passende både for barnefamilier og andre som vil bruke hytta som en base for både korte og lange turer. Adkomst med bil til Tinn i Telemark, deretter bil eller buss oppover mot Kalhovd. Følg skilt mot Synken. Fra Synken går det båt etter rute hele sommeren, som frakter dere opp Mårfjord og inn til Mårbu Seter og Fjellstue. For rutetider, se vår hjemmeside. Ved ankomst er det ca. 200 m å gå opp til hytta. Vi kan være behjelpelige med transport av baggasje.

For båtrute, se her

Adkomst vinter

Mårbu Seter og Fjellstue er ikke betjent på vinterstid, men vi leier gjerne ut hytta til familier og grupper. Det kvistes skiløyper inn fra Imingfjell og Solheimstulen. Ved utleie frakter vi inn baggasje, proviant og dere som ikke vil gå hele veien på ski.

Ta kontakt for mer informasjon og vi hjelper dere med å skreddersy et eget opplegg.

Annonse
Værvarsel ikke tilgjengelig