Øvre Smalberget

  Legg til huskeliste
  6
  SjekkUT-besøk

  Annonse

  Øvre Smalberget er ei lita åpen koie fra Statskog beliggende langs Finnskogleden i Gravberget i Våler kommune i Hedmark.

  Dette er en gammel skogfinsk plass fra 1740. Den første som bodde her var en finne ved navn Lang-Per. Han bygde ei enkel koie og overlevde på fangst av skogsfugl og hare. I tillegg dyrket han litt rug i svedjer. Svedjebruk var vanlig i Finnskogen på 16-1700-tallet.

  Øvre Smalberget ble fra rundt 1800 til 1902 benyttet som seter. Etter at seterdrifta var lagt ned var plassen igjen bebodd fram til 1946.

  Dagens koie ble satt opp i 1992 av materialer fra det gamle våningshuset som sto på stedet. Den fungerer som enkelt overnattingssted langs Finnskogleden. Koia ble restaurert i 2016 med ildsjel Egil smalberget som initiativtaker og Statskog som samarbeidspart.

  Gravberget er et eldorado for den som er glad i jakt, fiske og friluftsliv. Det godt utbygde skogsbilvegnettet gir deg fantastiske muligheter for sykling. Det finnes også koselige hytter til leie i tillegg til flere åpne koier.

  Passer for

  • Hund
  Annonse
  Finnskogen og Omegn

  Adkomst sommer

  Kjør nordover på Gravbergsvegen ca 10 km. Ta inn skogsbilveg til venstre. Etter 3 km kommer du frem til Vassåskoia. Derfra følger du sti 600 meter frem til Øvre Smalberget.

  SjekkUT | Øvre Smalberget

  Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

  Les mer om SjekkUT
  6

  SjekkUT-besøk