Selhamar

Annonse

Om hytta

Selhamar er åpen for booking. For å begrense smitte må alle booke seng på forhånd.

Det er også viktig at du leser igjennom regler for hyttebesøk i 2021 før du drar på hytten. Dagsbesøk og drop-in er ikke tillatt, men teltere kan hente ut proviant og låne toalettet ved behov.

Vær og føremeldinger varierer mye. Kart og kompass anbefales, merking kan forsvinne under snø og i tåke. Sjekk aktuelle føremeldinger før turen.

Selhamarhytten er Bergen og Hordaland Turlags største hytte i Stølsheimen. Den ligger ved utløpet av Selhamarvatn og nås fra Eksingedalen og Vikafjellet. Hytten er stor og egnet til opphold over flere dager for skoleklasser og større grupper. Begrenset overnattingskapasitet i 2020 av smittevernhensyn. All overnatting må forhåndsbestilles. Det gjelder både voksne og barn. (Les også: Slik booker du sengeplass på turlagshytter). Det er fine turmål både for barnefamilier og de som ønsker lengre turer i området. Det er også mulig å padle kano inn til hytten.

Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat på hyttene.

Selhamar er alltid en grei hytte å komme til uansett om man er fjellvant eller ikke. Hytten ligger høyt i terrenget med god utsikt over landskapet og er godt egnet til fast opphold over noen dager. Det er mulig å kjøpe proviant som hermetikk, posemat, pålegg osv - på hytten. Det finnes knekkebrød, havregryn og ingredienser til baking. Ta med lakenpose.

For den som ønsker seg videre inn i fjellet, er Selhamar sentral både fra Vikafjellet og Eksingedalen. Den kan være første eller siste hytte på turen enten man går gjennom hele Stølsheimen, eller man velger rundtur. Den er også en viktig hytte på ruten fra Voss, og ligger i ca 5 timers avstand fra Torvedalshytten (Voss Utferdslag). På Selhamar er det god plass, mat i proviantlageret og trivelig interiør. Hytten har ikke strøm.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter». Tilrettelegging for hund 

Hundebur plassert i eget rom i sikringshytten. Husk at det ikke er tilatt å ta med hund inn på soverommene eller i stuen. Dette er av hensyn til alergikere og hygiene på hytten. Botanikk og geologi rundt Selhamar 

Sommerstid er det rundt Raudberget mye å finne for den som er interessert i botanikk og geologi. Raudberget skiller seg ut fra omgivelsene med sin karakteristiske røde farge og majestetiske framtoning i terrenget. Fjellet står opp som ein plugg i fyllitten den er omgitt av. På kveldstid gløder Raudberget i lav kveldssol. Floraen er artsrik og variert. På stølsvollen i Raudbergdalen er plantedekket preget av kultivering og beite fra gammel tid, og fremdeles trekker beitedyr til de frodige markene ved stølshusene. På stølsbøene har gressorter som sølvbunke, fjelltimotei og gulaks tradisjonelt vært dominerende. Men en finner også urter som engsyre, marikåpe, harerug og forglemmegei.

Ved Gryteberget er det et klebersteinsfelt. Berget inneholder mineraler som olivin, pyroksen og amfibol i flere farger, og dessuten magnesium og silisium. Den spesielle mineralsammensettingen gjør at også floraen blir spesiell. Fjelltjæreblom, fjellarve og den vesle bregneplanten grønnburnke, alle tre ”olivinspesialister”, er vanlige her.

I sørskråningen mot Raudberget er det godt med plantenæringsstoff i jorden, og sildrende vann. Noen av plantene er vanlige, mens andre er typiske fjellplanter. I sprekkene finner vi igjen olvinspesialistene fra Gryteberget; fjelltjæreblom, fjellarve og grønnburkne. Fiske rundt Selhamar 

Det selges fiskekort ved innkjørselen til anleggsveien. Fiskekvaliteten i et område, henger nøye sammen med berggrunnen. Her øst i Stølsheimen har man lokale soner med fyllitt og glimmerskifer, som er frodige og gir god PH-verdi i vannene, og gode levekår for fisken. Raudbergvatnet, Selhamarvatnet og Kvilesteinsvatnet (ved Bjergane) har slike kvaliteter. Det er kanskje best mulighet for å få storfisken fra båt, men fjellvandreren som fisker fra land, får også fine fangster og ørret i pannen til middag. Og ut på sensommeren finnes både blåbær og multer, som smaker godt til dessert. Kanopadling 

Vannene rundt Selhamar egner seg ypperlig for kanopadling. Du kan enten ta med båt selv eller benytte kanoene som ligger ved hytten. Der er relativt lett å bære båten fra anleggsveien og ned til Selhamarvatnet, hvor man kan padle fine turer og gjerne kombinere med tur til Raudbergsdalen. Nedenfor ligger imidlertid også Raudbergvatnet og Vassøyane. Det er kort vei å bære kanoen ned hit fra hytten, og området man kan padle i er relativt stort. Har man med telt kan man ta overnattingsturer fra kanoen og finne nydelige plasser langs bredden av vatnet.

Fasiliteter

 • 12v
 • Båt
 • Booking
 • Kano
 • Tørkerom
 • Fiske
 • Steikeovn
 • Bade
 • Vedovn

Tilpasset for

 • Hund
 • Barnevennlig
 • Skoleklasser

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Fra anleggsveien på vestsida av Kvilesteinsvatnet kan man gå inn rundt Selhamarvatnet med små barn på halvannen til to timer. Vil man bruke mer av dagen anbefaler vi turen fra Bjergane. Her er parkering, og T-merket og vardet sti til hyttedøren. Med små barn bør du beregne 3-4 timer.

Adkomst via Voss eller Dale i Vaksdal. Her er ulike adkomstalternativer fra busstopp eller parkeringsplass, med timeanslag:

Fra Trefall i Eksingedalen (bil el.buss) –til Selhamar: 4 timer
Fra Bjergane (bil) - Selhamar: 2 timer
Fra Åsedalen –til Selhamar: 4 timer
Fra Torvedalen – til Selhamar: 6-7 timer

De som har gått mye i Stølsheimen, velger oftest å gå inn fra Trefall når de skal til Selhamar. Det er litt stigning i starten og opp Kvanndalsskaret, men siden er det lett, grønt og mykt terreng. Turen byr på fine variasjoner i landskapet, fra skogkledde lier langs den smale Eksingedalen, via velholdt stølsmiljø og videre opp i mer åpent, men lunt fjellterreng. Mange fine vann og elver langs ruten.

Fra Eksingedalen kan man også velge å kjøre anleggsvei om Askjelldalsvatnet, hvorfra det bare er to timer å gå inn til Selhamar.

Sjekk også våre nettsider om transport og rutetider.

Adkomst vinter

Til påske blir det kvistet fra Trefall via Selhamar til Åsedalen og videre til Solrenningen og til Stølsvatnet.

Annonse

Innsjekkinger

Det er sjekket inn 57 ganger totalt
Du har ingen innsjekkinger
Dine siste innsjekkinger: