Skavlabu

Om hytta

Skavlabu ligger høyt over Modalsfjellene ved et lite vatn, 960 moh. Fra platået er det flott rundskue over de mektige Modalsfjellene og like øst til Lønahorgi. Går man litt frempå platået, ser man ned i fjorden. Hytten er lett å få øye på siden den ligger i rødmalt i fin kontrast til landskapet omkring. Hytten består av hovedhytte og sikringsbu og er godt egnet for helgeturer eller som første/siste hytte på vei inn og ut fra vestre del av Stølsheimen.

NB: Anleggsveien fra Helland i Modalen er stengt med bom like over bebyggelsen.

Skavlabu ble bygget for å knytte Nordhordland inn på rutenettet i Stølsheimen. Det er i lengste laget å gå fra Vardadalsbu til Dyrkolbotn (der det er bussforbindelse), og området ovenfor Modalen var ideelt og et godt mål for helgeturer. Der er dessuten et flott skiterreng i godt vær, særlig fra Dyrkolbotn. Det er ut på vårparten greit å gå skiturer opp fra Modalen, selv om det krever noe erfaring fra skiturer i fjellet.

Med midler fra bl.a. Olav Thons fond, ble byggearbeid iverksatt og hytten ble innviet i 1998. Den har senere fått et lite påbygg.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Gode rundturer

Dyrkolbotn -– Skavlabu -– Mo

Dette er en tur for deg som liker en god dagsmarsj, og du kan benytte offentlig transport (buss). Ta buss til Dyrkolbotn i Romarheimdalen der du etter en liten kilometer på vei tar av på god t-merket sti. Denne fører deg stadig oppover fra grønne beiteområder og over i høyfjellsterreng. Der er jevn stigning, men bare en skikkelig kneik som kommer mot slutten av turen opp fra Veslavatnet. Men da er du til gjengjeld stort sett framme. Dette regnes i dag for å være en lang tur, du må beregne 7 timer, men den er relativt lett å gå. Overnatting på Skavlabu.

Neste dag kan du unne deg en lang frokost og få en lett start på dagen. Stien går sør om Kupefjell. Herfra bærer det nedover i lett kupert terreng langsmed Kollebotnen, utover Tofjellet og Storfjellet. Storslått utsikt over Mofjorden mot Osterfjorden. Nå blir det litt brattere ned mot Husafjell og Nedstavatnet før de bærer ned i skogen til Otterstad ca 300 meter fra den gamle broen i Mo. I Mo er det restaurant der du kan få kjøpe både is, brus, en kald øl og middag mens du venter på bussen hjem.

Rundtur fra Mo

Med utgangspunkt i Mo kan du gå to ruter til Skavlabu. Den ene er ikke T-merket, men lett å finne i godvær følger man med på kartet. Stistart er tydelig med skilt til Otterstadstølen ved Otterstad kraftstasjon like før Mo. Etter en liten stigning er man ved vakre Otterstadstølene. Dette området er vår vestligste viltvoksende granskog og er vernet etter naturvernloven. Spesielt er at stølshusene ble bygget i to etasjer, det var pga. av tilgangen på materiale. Man fortsetter opp langs høyre side av dalen, over Leitet, i rolig stigning og kommer opp på Torrisskardet. Deretter anbefaler vi at man går ned om Veslavatnet, der man kommer inn på den T-merkede stien som følger ruten fra Dyrkolbotn til Skavlabu. I godt vær er det også mulig å dreie opp mot nordøst fra Torrisskardet, gå opp Tverrfjellet (998) og fortsette nord-nordøstlig til man treffer den samme T-merkede ruten fra fra Dyrkolbotn. Retur om Kupefjell som beskrevet over. Turen passer for folk som er vant til å gå litt i fjellet og man må selvsagt ha kart.

Fiske ved Skavlabu

Dette er høyfjell i næringsfattig terreng og man behøver ikke dra på fiskestang.

Utstyr

Hytten er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, sengeklær og proviant. Av proviant finner du middagshermetikk, suppeposer, havregryn, sukker, kaffe, te, knekkebrød, margarin, pålegg og desserthermetikk. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytten inne og ute. Hytten har ikke strøm.

Hund på Skavlabu

Det er tilrettelagt for hund i sikringshytten. Der er også senger.

Fasiliteter

  • Mobildekning
  • Steikeovn
  • Bade
  • Vedovn

Tilpasset for

  • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Anleggsveien fra Helland i Modalen er stengt med bom like over bebyggelsen.

•Mo i Modalen -– Skavlabu 5 timer

•Mo om Otterstadstølen - – Skavlabu 5-6 timer (ikke merket)

•Vardadalsbu -– Skavlabu 5 timer

•Dyrkolbotn - – Skavlabu 7 timer

•Svartavatnet (anleggsvei fra Masfjordtunnellen) –- Skavlabu 2 timer. Lett tur – egnet for familier med barn

• Storavatnet (anleggsvei fra Masfjordtunnellen) om Veslavatnet – Skavlabu 3 timer. Tydelig vardet og merket fra Veslavatnet.

Ruten via anleggsvei fra fra Helland i Modalen er pr. januar 2016 fremdeles stengt for bilkjøring. Kjør om E39 om Romarheim til Modalen og opp anleggsvei fra Helland. Avkjørsel er skiltet. Kjør til topps. Stien til Skavlabu tar av på venstre side av veien. I starten er en liten stigning, men da er man oppe og det er flatt innover over et platå med fin utsikt. Etter en stund dreier stien sørøstover og man må opp en liten kneik før det bærer det ned mot hytten. Denne turen er en høyfjellstur for familier også med små barn, men husk votter og vindtøy selv om det er sommer.

Sjekk også våre nettsider om transport og rutetider.

Papirkart

Kartblad: 049 Masfjorden