Skavlabu

Annonse

Om hytta

Skavlabu ligger høyt over Modalsfjellene ved et lite vatn, 960 moh. Fra platået er det flott rundskue over de mektige Modalsfjellene og like øst til Lønahorgi. Går man litt frempå platået, ser man ned i fjorden. Hytten er lett å få øye på siden den ligger i rødmalt i fin kontrast til landskapet omkring. Hytten består av hovedhytte og sikringsbu og er godt egnet for helgeturer eller som første/siste hytte på vei inn og ut fra vestre del av Stølsheimen.

Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat på hyttene.

Skavlabu ble bygget og innviet i 1998 for å knytte Nordhordland inn på rutenettet i Stølsheimen. Området ovenfor Modalen er et fint mål for helgeturer, og et flott skiterreng i godt vær for erfarne fjellskiløpere – særlig om våren.

Lett tur for familier:
Enkleste adkomst om sommeren, er fra anleggsvei til Svartavatnet i Matre, avkjøring ved Fjon før Masfjordtunnellen, og 17 km på anleggsvei til stistart, god parkering. Ruten fra herfra til Skavlabu er T-merket, småkupert og variert, og enkelt å følge. Fra demningen går man fra ca. 800 moh til opp på 930 moh, videre sørover langs Skavlavatna like til hytten. Ruten egner seg for både dags. og overnattingsturer, der overnatting anbefales. Passer godt for barnefamilier. Vinterstid er vegen stengt.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Gode rundturer

Dyrkolbotn–Skavlabu–Mo

Dette er en tur for deg som liker en god dagsmarsj, og du kan benytte offentlig transport (buss). Ta buss til Dyrkolbotn i Romarheimdalen der du etter en liten kilometer på vei tar av på god t-merket sti. Denne fører deg oppover fra grønne beiteområder og over i høyfjellsterreng. Der er jevn stigning, men bare en skikkelig kneik som kommer mot slutten av turen opp fra Veslavatnet. Men da er du til gjengjeld stort sett framme. Dette regnes i dag for å være en lang tur, du må beregne 7 timer, men den er relativt lett å gå. Overnatting på Skavlabu.

Neste dag kan du unne deg en lang frokost og få en lett start på dagen. Stien går sør om Kupefjell. Herfra bærer det nedover i lett kupert terreng langsmed Kollebotnen, utover Tofjellet og Storfjellet. Storslått utsikt over Mofjorden mot Osterfjorden. Nå blir det litt brattere ned mot Husafjell og Nedstavatnet før de bærer ned i skogen til Otterstad ca 300 meter fra den gamle broen i Mo. Ruten til/fra Mo er mye brukt.

Rundtur fra Mo

Med utgangspunkt i Mo kan du gå to ruter til Skavlabu. Den ene er ikke T-merket, men lett å finne i godvær følger man med på kartet. Stistart er tydelig med skilt til Otterstadstølen ved Otterstad kraftstasjon like før Mo. Etter en liten stigning er man ved vakre Otterstadstølene. Dette området er vår vestligste viltvoksende granskog og er vernet etter naturvernloven. Spesielt er at stølshusene ble bygget i to etasjer, det var pga. av tilgangen på materiale. Man fortsetter opp langs høyre side av dalen, over Leitet, i rolig stigning og kommer opp på Torrisskardet. Deretter anbefaler vi at man går ned om Veslavatnet, der man kommer inn på den T-merkede stien som følger ruten fra Dyrkolbotn til Skavlabu. I godt vær er det også mulig å dreie opp mot nordøst fra Torrisskardet, gå opp Tverrfjellet (998) og fortsette nord-nordøstlig til man treffer den samme T-merkede ruten fra fra Dyrkolbotn. Retur om Kupefjell som beskrevet over. Turen passer for folk som er vant til å gå litt i fjellet og man må selvsagt ha kart.

Fiske ved Skavlabu

Dette er høyfjell i næringsfattig terreng og man behøver ikke dra på fiskestang.

Utstyr

Hytten er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, sengeklær og proviant. Av proviant finner du middagshermetikk, suppeposer, havregryn, sukker, kaffe, te, knekkebrød, margarin, pålegg og desserthermetikk. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytten inne og ute. Hytten har ikke strøm.

Hund på Skavlabu

Det er tilrettelagt for hund i sikringshytten. Der er også senger.

Fasiliteter

  • Booking
  • Mobildekning
  • Steikeovn
  • Bade
  • Vedovn

Tilpasset for

  • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

••Svartavatnet (anleggsvei fra Masfjordtunnellen) –- Skavlabu 2-3 timer. Passer for familier med barn.

Mo i Modalen -– Skavlabu 5 timer

•Vardadalsbu -– Skavlabu 5 timer

•Dyrkolbotn - – Skavlabu 7 timer

Storavatnet (anleggsvei fra Masfjordtunnellen) om Veslavatnet – Skavlabu 3 timer. Tydelig vardet og merket fra Veslavatnet.

Ruten via anleggsvei fra fra Helland i Modalen er pr. oktober 2019 fremdeles stengt for bilkjøring.

Sjekk også våre nettsider om transport og rutetider.

Varsel

Papirkart

Kartblad: 049 Masfjorden

Annonse
Værvarsel for Skavlavatna. Vis på YR.no
Ons (19.02)Delvis skyet-4º0 mm
Svak vind (2.0m/s) Sør-sørøst
Tor (20.02)Kraftig snø-1º17 mm
Frisk bris (9.7m/s) Sør
Fre (21.02)Kraftig sludd-2º14 mm
Sterk kuling (17.7m/s) Sør-sørvest
Lør (22.02)Kraftig snø-2º7 mm
Stiv kuling (15.3m/s) Vest-sørvest
Søn (23.02)Snø-1º4 mm
Frisk bris (8.1m/s) Sør-sørvest
Man (24.02)Snø-2º4 mm
Frisk bris (8.9m/s) Øst-nordøst
Tir (25.02)Snø-2º3 mm
Frisk bris (9.5m/s) Sør-sørvest
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt