Tjønndalen

    Legg til huskeliste
    23
    SjekkUT-besøk

    Annonse

    Dette er hytte på gamlemåten! Her kjenner du historien i veggene, og finner roen når det spraker i ovnen. I tillegg så er hytta såpass lett tilgjengelig at den egner seg svært godt for barnefamilier. 

    Beliggenhet

    Hytta ligger på like under tregrensa på en gammel stølsvoll, helt øst i Setesdal Vesthei. Danner derfor et godt utgangspunkt eller sluttpunkt for turen "Setesdalsheiene på tvers".

    Det er vanligst å nå hytta fra Langeid i Setesdal. Herfra er det ca. 2 timers gange til hytta. Først på grusvei for å komme seg opp fra dalen. Deretter på en koselig kjerrevei inn til Tjønndalen. 

    Det er også mulig å komme til Tjønndalen fra Øyuvsbu i nord, eller fra Gaukhei i vest.

    Utstyr

    Anlegget består av 1 hytte og en bod. Godt utstyrt kjøkken med gassbluss til matlaging . Vedovn for oppvarming. Dyner og puter i alle sengene. Benytt medbrakt lakenpose eller sovepose ved overnatting. Ved og gass i vedbod. Påse at flaska er helt tom før den byttes. Vann hentes i bekken som renner like nedenfor hytta. Do/toalett i bod.

    Senger: Hytta har 6 sengeplasser i oppholdsrommet. Dobbeltkøye nederst, og singel køye over. Benkene er også mulig å overnatte på. 

    Hund

    Hund er ikke tillatt på hytta, og må evt. overnatte utendørs eller i bod. 

    Bestilling og betaling

    Noen av sengene kan bestilles før du drar til fjells på ut.no. Det betyr at du kan bestille og betale på forhånd. Bestillingen gjelder frem til kl. 19.00. Etter dette får du plass på hytta, men kanskje ikke den sengen du har bestilt.

    Dersom du ikke har bestilt i forkant benytter du appen "DNT hyttebetaling" for betaling. Denne laster du ned før du drar til fjells. Der kan du enkelt betale for oppholdet og provianten. Fakturafullmakten kan også benyttes (+ 100,- i gebyr).

    Husk alltid å skrive deg inn i protokollen, uansett om du også har bestilt på forhånd eller betaler med app.

    Se prisliste her

    DNT-medlemskap

    Som medlem får du medlemspris på DNTs over 550 hytter, tilbud om turer og kurs over hele landet, medlemsbladet Fjell og Vidde, og en rekke gode medlemsrabatter på turutstyr, reise, overnatting, forsikring og konserter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting. Medlemskapet er også et viktig bidrag til over 22.000 km. med merket sti over hele landet, somskaper turopplevelser. Bli medlem her.

    Villreinhensyn

    De fleste av DNT Sørs hytter i fjellet er beliggende i Setesdal vesthei - Ryfylkeheiane landskapsvernområde, og i Nasjonalt villreinområde. Landskapsvernet er av stor verdi for oss alle - og med allemannsretten følger også allemannsplikten. DNT Sør oppfordrer alle til å sette seg inn i bakgrunnen for vernet før en går på tur!

    Arrangører av større organiserte arrangement må søke forvaltningen om løyve til arrangementet.

    Vis hensyn til villreinen, den sørligste villreinstammen i landet, gå rolig vekk dersom du ser eller treffer på en flokk. Se ferdselsråd her.

    Historie

    Etter at KOT (DNT Sør) hadde bygd Gaukhei i 1898 ble det fort klart at fotturen fra Langeid i Setesdalen var i lengste laget. Det ble derfor gjort avtale om leie av Hægstøyl som i 1929 ble avløst av en leieavtale for Tjønndalen. Hytta ble drevet som turiststasjon frem til 1944, da avtalen ble sagt opp. Etter krigen forsøkte turistforeningen å inngå kontrakt på nytt, men da var det allerede gjort fast avtale med jegere. I 1949 fikk vi leid ei hytte i Stakkedalen, men i 2006 ble hytta solgt til grunneier. Slik gikk det til at DNT Sør kom tilbake på gamle tomter i Tjønndalen. 

    Annet

    Før du forlater hyttene våre ber vi dere ta en ekstra sjekk for å se til at alle lamper er skrudd av, og at alle vinduer og dører er lukket.

    Gi beskjed til DNT Sør dersom dere er mer enn 10 personer sammen på tur - mail.dntsor@dnt.no

    Før du skal på tur i Setesdal Vesthei anbefaler vi deg å lese her for informasjon om eventuelle hendelser og endringer som kan ha betydning for din tur.

    Her kan du lese om hvordan du gjør når du benytter selv- og ubetjente hytter.

    Fasiliteter

    • Mobildekning
    • Vedovn

    Passer for

    • Barnevennlig
    Annonse
    Setesdalsheiane

    Adkomst mulig med

    • Kollektivtransport

    Adkomst sommer

    Hytta ligger ca 2 timers gange fra RV9 (Setesdalsveien). P-plass ved RV9. Det går en god kjerrevei helt inn til Tjønndalen fra RV9. Det er noe bratt fra veien opp Simdalen, men flater ut på toppen av bakken og inn til hytta.

    Med buss:Buss til Langeid. (Kristiansand - Evje - Haukeli)

    Du kan sykle helt til Tjønndalen. Turen er 6 km. og det anbefales sykler med dekk som tåler grus og steinete terreng.

    Mellom Tjønndalen og Gaukhei er det ei sommerbro ved Jokleiv, den tas inn rundt 1. oktober og legges ut rundt 15. juni.

    Adkomst vinter

    P-plass ved RV9 på Langeid.Løypa går på ubrøytet vei og kjerrevei fra Langeid. Ruta er ikke vintermerket, men traseen er meget lett å følge.

    SjekkUT | Tjønndalen

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    23

    SjekkUT-besøk