Runde fyr

  Legg til huskeliste
  100
  SjekkUT-besøk

  Annonse
  • 24 sengeplasser
  • Åpen hele året

  Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av den kjente fugleøya Runde. Fyrbygningene og fyrområdet eid av Kystverket, og er fredet etter Kulturminneloven (les mer her). Etter vernebestemmelsene er det ikke ønskelig med telt rundt fyrstasjonen.

  Det er den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen som er gjort om til selvbetjent hytte med 24 senger fordelt på to rom med 6 senger, to med fire senger, en seng under trappa og 3 senger på "storeloftet". I tillegg har vi en barneseng. Besøk uten forhåndsbestilling kan legge seg på ledig madrass på loftet, men 4 av disse kan forhåndsbestilles.

  Her kan du ta inn etter turen over Rundebranden, du kan kjøpe deg mat fra hyttas selvbetjeningslager og tilberede den på kjøkkenet. Så kan du overnatte og nyte livet og været, for her er det spennende å være, uansett om det er solskinn eller vind og regn. Like utenfor husa på fyrstasjonen bryter bølgene mot berget rett inn fra storhavet, og rundt deg er det et yrende fugleliv.

  Fyret ble satt i drift i 1767 som det sjette fyret i Norge etter Lindesnes, og det første nord for Stadt. I 235 år hadde fyret deretter bemanning av fyrvoktere, assistenter, koner, barn, guvernanter, tjenestefolk og husdyr. I perioden 1915-1929 var Johan M. Lillerøvde fyrvokter og bodde på fyret sammen med kona Ragna og etterhvert 7 barn. Datteren Astrid, født i 1910, skreiv dagbok i perioden 1924-1929. Disse er bevart og kan leses her . De gir et innblikk i livet på fyrstasjonen som man sjelden får tilgang til. 

  Bemanningen ble naturlig nok redusert etter hvert som teknikken tillot det. I september 2002 ble fyret automatisert, og fyrmester Arne Velsvik pakket sine saker for siste gang på Runde fyr. Men som det heter i sangen: Folk treng hus og hus treng folk i all si tid, så Kystverket og DNT Sunnmøre har etter automatiseringen inngått avtale om å benytte den nyeste fyrvokterboligen på anlegget som selvbetjent turisthytte.

  Se programmet "Fugleøya Runde"(1993) fra NRK.

  Hund: Hunder kan overnatte i uthuset. Standarden er lav og det er ikke egnet for mennesker. Det er mulig å ha hund i kjelleren, men da må bur hentes i uthuset og settes på plass igjen etter bruk. Kjelleren er ikke egnet for opphold for mennesker, pga brannsikkerhet. Grunnen til det dårlige tilbudet er at fyret er vernet, og vi har ikke adgang til å gjøre utbedringer eller bygge nytt.

  Nærmeste DNT-nøkkel:
  Runde: Oddmar Remøy: 976 74 104
  Ørsta Reiselivslag Turistinformasjon, Ørsta, tlf. 700 68 518 

  Betaling skjer på hytta om du ikke har bestilt. Vi anbefaler å laste ned appen DNT Hyttebetaling på mobilen før du skal på tur. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat på hyttene via smarttelefonen i stedet for skjema for fakturabetaling. Om du ikke har mobildekning legger du inn dine kjøp offline og betaler via appen når du får dekning. Husk å skrive deg inn i protokollen som vanlig. Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen

  Fasiliteter

  • 220v
  • Booking
  • Fiske
  • Strømovn
  • Mobildekning
  • Steikeovn
  • Vann

  Passer for

  • Barnevennlig
  • Skoleklasser
  Annonse
  Sunnmøre

  Adkomst mulig med

  • Kollektivtransport

  Adkomst sommer

  Runde fyr ligger på nordvestspissen av fugleøya Runde i Herøy kommune, Møre og Romsdal. Hit kommer du ved å følge rv61 mot Fosnavåg (når du nærmer deg følger du skiltingen mot Runde). Kjør helt til den store parkeringsplassen like før Goksøyr. Herfra følger du merket sti til fyret. Det går også buss til Goksøyr noen ganger om dagen. Sjekk rutetider på https://entur.no/

  SjekkUT | Runde fyr

  Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

  Les mer om SjekkUT
  100

  SjekkUT-besøk