Runde fyr

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Stengt (selvbetjent nå)
 • Sengeplasser
  24 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  DNT-nøkkel

Runde fyr er stengt inntil videre på grunn av vedlikeholdsarbeid.

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av den kjente fugleøya Runde. Det er et av 80 fredete fyr i Norge og inngår i kystledsamarbeidet mellom DNT, Forbundet Kysten og andre. Fyrbygningene og fyrområdet er fredet etter Kulturminneloven (les mer her).

Det er den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen som er gjort om til selvbetjent hytte med 24 senger fordelt på to rom med 6 senger, to med fire senger, en seng under trappa og 3 senger på "storeloftet". I tillegg har vi en barneseng.

På to av soveromma nede kan du forhåndsbestille seng. Det er ett rom med 4 senger, og ett rom med 6 senger. Les mer om forhåndsbestilling av seng her. Ikke-medlemmer som forhåndsbestiller seng kan låne nøkkel mot framvisning av kvittering for bestilling.

Nærmeste DNT-nøkkel:

Runde: Anne Marie Vadset: tlf. 480 46 894, Oddmar Remøy: 976 74 104

Ørsta Reiselivslag Turistinformasjon, Ørsta, tlf. 700 68 518

Her kan du ta inn etter turen over Rundebranden, du kan kjøpe deg mat fra hyttas selvbetjeningslager og tilberede den på kjøkkenet. Så kan du overnatte og nyte livet og været, for her er det spennende å være, uansett om det er solskinn eller vind og regn. Like utenfor husa på fyrstasjonen bryter bølgene mot berget rett inn fra storhavet, og rundt deg er det et yrende fugleliv.

Fyret ble satt i drift i 1767 som det sjette fyret i Norge etter Lindesnes, og det første nord for Stadt. I 235 år hadde fyret deretter bemanning av fyrvoktere, assistenter, koner, barn, guvernanter, tjenestefolk og husdyr. Bemanningen ble naturlig nok redusert etter hvert som teknikken tillot det. I september 2002 ble fyret automatisert, og fyrmester Arne Velsvik pakket sine saker for siste gang på Runde fyr. Men som det heter i sangen: Folk treng hus og hus treng folk i all si tid, så Kystverket og Ålesund-Sunnmøre Turistforening har etter automatiseringen inngått avtale om at ÅST får benytte den nyeste fyrvokterboligen på anlegget som selvbetjent turisthytte.

Hvis man ikke bruker bookingsystemet vil ÅST vil gjerne ha beskjed dersom større grupper har tenkt seg ut.

Se programmet "Fugleøya Runde"(1993) fra NRK.

Tilrettelagt for hund: I uthuset er det madrasser og bur for eier og hund.

Båttur rundt øya:

Aquilla" tlf. 70085905 - 91568576

"Rundø" tlf. 93024210

"Casablanca" tlf. 95113154

Fakta om Runde fyr

Sted: På Kvalneset, nordvestspissen av Runde i Herøy kommune, Møre og Romsdal. (G. nr.10, Br. nr. 2.)
Posisjon: 62 gr. 24 min. 45 sek. N - 5 gr. 35 min. 39 sek. Ø.
Opprettet: 1767 privat, 1807 statlig. Nåværende fyr ble tent 27. august 1935.
Fyrbygning: Betongtårn med fyrlykta plassert på taket.
Lyskarakter (Ref. Sjøkart, revidert utgave des. 1977): 3 blanke sektorer, faste m/formørking. 2 blanke m/klipp. 2 røde faste m/formørking.1 grønn sektor, fast m/formørking.
Lysets høyde over havet: 49,5 m over flo sjø.
Lysvidde: 19,0 n. mil.

Fasiliteter

 • 220v
 • Fiske
 • Strømovn
 • Steikeovn
 • Bade
 • Vann

Tilpasset for

 • Hund
 • Barnevennlig
 • Skoleklasser

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Runde fyr ligger på nordvestspissen av fugleøya Runde i Herøy kommune, Møre og Romsdal. Hit kommer du ved å følge rv61 mot Fosnavåg (når du nærmer deg følger du skiltingen mot Runde). Kjør helt til den store parkeringsplassen like før Goksøyr. Herfra følger du merket sti til fyret.

Papirkart

Kartblad: 083 Hareid

Annonse