Førermelding for Hardangervidda øst

Publisert av DNT Drammen og Omegn 27. juni 2024

Det er veldig lite snø igjen på Hardangervidda øst. Vertskapene på de betjente hyttene til DNT Drammen og Omegn er i full gang med forberedelser og gleder seg til å ta i mot turgåere fra uke 26. Mårbu turisthytte åpner dørene 24. juni, og Rauhelleren og Solheimstulen sommeråpner 28. juni.

Hans Olav, bestyrer på Rauhelleren turisthytte tok noen bilder 10. juni 2024 - da han var inne ved langesjøen på Hardangervidda. Som dere ser er det lite snø igjen, og rutenettet for fotturer er så og si helt snø fritt. Vannstanden i vassdrag, bekker og vann ligger på en normal tilstand, og det er som nevnt lite smeltevann igjen som skal nedover. Det lover godt når det går mot åpning av de betjente hyttene på Hardangervidda. Det er bare å pusse turskoene og gjøre de klar for sommer! Her kan du bestille overnatting på en betjent hytte

Hva gjør du om du møter på Villrein på Hardangervidda?

Vi er forpliktet til å ta vare på villreinen, og Hardangervidda er Norges største villreinområde. Reinen bruker ulike deler av vidda til ulike årstider. Se områder.

Villreinen er på forskjellig vis truet, blant annet på grunn av utbygging av kraftverk, veier og hyttefelt. De taper stadig i kampen om arealene, kunstige barrierer hindrer villreinen i å bruke sine naturlige trekkruter og de lar seg lett forstyrre og fortrenge.

Også du som bare er på besøk i villreinfjellet kan påvirke dyra negativt. Vi skal ikke slutte å bruke fjellet av den grunn, men vi kan ta hensyn og vi kan legge til rette.

- Unngå forstyrrelser:

- Velg et annet område hvis det er kjent at villrein befinner seg der du hadde tenkt å gå.

- Følg merkede løyper.

- Ha kontroll på hunden og undersøk lokale regler for båndtvang

- Hold deg i ro, la villreinen trekke seg tilbake uforstyrret hvis du ser den.

- Bruk kikkert og hold avstand.

Du kan lese mer her.

VIKTIG INFO OM TRANSPORT TIL MÅRBU TURISTHYTTE OG RAUHELLEREN TURISTHYTTE FØR ÅPNING SOMMER 2024:

Vedrørende arbeid på Kalhovdveien: Kalhovdvegen fra Steinsbøle mot Kalhovd – Synken og Kalhovd – Gvepseborg åpner torsdag 20. juni 2024, kl 16:00.

Fra mandag 24. juni kl 07:00 til torsdag 27. juni kl 16:00 vil Kalhovdvegen mellom Steinsbøle og Kalhovd være helt stengt som følge av anleggsarbeider. I dette tidsrommet vil det ikke være mulig å passere denne strekningen. Kalhovdvegen fra Steinsbøle mot Kalhovd – Synken og Kalhovd – Gvepseborg åpnes igjen torsdag 27. juni kl 16:00.

Båttider fra synken til Mårbu - MB/Mårfjord

Båttider på Halne for enklere ankomst til Rauhelleren - Halnekongen