Fra Kinsarvik til Stavali

Ansvarlig: Bergen og Hordaland Turlag
Annonse

Om ruta

Om ruta

 • Område
 • Type
  Merket sommerrute (har87)
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  12,0 km
  6 timer
 • Sesong
  Jul - sep

Fra Kinsarvik

En kan gå fra sentrum i Kinsarvik eller en kan kjøre bil inn til Kraftstasjonen. Velger en å gå fra sentrum tar en opp veien til Huse ved broen, en kan evnt. parkere ved Mikkelparken, Kyrkja eller ved Kommunehuset. Turstien " Fossastien" starter på høyre side av veien når en kommer opp fra sentrum. Følg grusveien innover til Kraftstasjonen. Fra brygga i Kinsarvik til kraftstasjonen er det 1 t (4 km) på vei.

Fra Kraftstasjonen kan en følge grusveien heilt opp til Nykkjesøy, men vi anbefaler å gå på T-merket sti langs elven oppover for å få best mulig utbytte av den vakre naturen og de mektige fossene. Den første av de fire fossene heter Tveitafossen, derfra følger en rørgaten til dammen, videre går en oppover mot Nyastølsfossen og Nykkjesøy. Derfra forbi Nykkjesøyfossen og opp til Fjaoene. Her starter den mest krevende delen av turen, nemlig Reinsbrekkene. Her går en på bratte svaberg og har god utsikt mot den fjerde fossen, Søtefossen. Videre opp Vierdalen og i 1050 m høyde bratt mot sørøst over ryggen og ned i Grøndal. Over Grøno på sommerbro. Hvis den ikke er lagt ut kan man krysse elva på helårsbro 1,5 km lengre oppe. (Ikke merket dit). Videre mot sør rundt Randinuten og opp Stavalidalen til Stavali.

Stavali er i utgangspunktet en selvbetjent hytte, men i sesongen juli/august er familien Hauge vertskap på Stavali. I sesongen serveres frokost, rømmegrøt, speketallerken, kaffe og kake samt at det er salg av div. kioskvarer. Hytten har også øl- og vinrett. I sesongen er det også frokostbuffet og mulighet til å smøre matpakke.

Fra Stavali

Nedover Stavalidalen og forbi Randinuten til Grøndal. Over Grøno på sommerbru. Hvis den ikke er lagt ut kan man krysse elva på helårsbru 1,5 km lengre oppe, (Ikke merket dit). Opp i Botnanene, over ryggen og bratt ned i Vierdalen, videre ned dalen og etter hvert bratt ned Reinsbrekkene. Fin utsikt mot Søtefossen. Videre ned til Nykkjesøy på gamle trapper, flott utsikt mot Nykkjesøyfossen og seinere mot Nyastølfossen. I skogen langs elva og nedover etter hvert langs rørgata ned parkeringsplssen ved den gamle kraftstasjonen i Husedalen. Fra kraftstasjonen til brygga i Kinsarvik er det 1 t (4 km) på vei (ikke medregnet i gangtida).

Annonse