Topptur til Troganattan

Publisert av privatperson
Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende fottur
  • 15,7 km
  • 5 t, 30 min
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 1139 høydemeter totalt
  • Sesong: Jun - okt

Turen tar deg først bratt opp gjennom granskog, så gjennom bjørkeskog før du kommer opp på snaufjellet ved Langetjønn hvor det kan være fristende å kjøle ned hodet på en varm sommerdag. Turen videre går langs relativt lettgått terreng ved foten av fjellene før man kommer ned til Bjørndalsvatnet. Derfra kan man følge et sauetråkk bratt oppover før man tar av fra stiene og finner letteste/tryggeste veien opp mot toppen.

Fra toppen er det fin utsikt mot de fleste av toppene på Lifjell og omegn: Astridnatten, Skorvetoppen, Mælefjell, Røysdalsnuten, Blåtjønnfjell, Heksfjell, Himingen, Øysteinnatten og Jøronnatten.

Veibeskrivelse
Følg skiltingen mot Jøronnatten til du kommer til en liten haug hvor det er satt ut salt til sauene. Her går det an å krysse bekken som kommer ned fra Jøronnattjønna, ved siden av stien ser du restene av en steinbu, på kartet merket som Åsland. Dette er det siste man ser av merking før man er tilbake på samme plass på veien tilbake. Følg stien som går østover mot Bjørndalsvatnet. Kryss den store bekken som renner ut derfra oppe ved nok en haug hvor det er satt ut salt til sauene. Herfra er det flere mulige stier for å ta seg opp den bratte åssiden, kartet viser veien opp et bratt sauetråkk.

Når man har kommet seg opp til toppen av sauetråkket, så kan man følge den 3-400 meter innover, langs sydsiden av en bratt skrent før man svinger av sauetråkket og opp skrenten på det minst bratte stedet. Her er det lurt å holde seg til de mer steinete/gressete partiene, så man slipper å synke en halvmeter nedi lyngen. Når man har kommet seg opp skrenten er det lurt å merke seg hvor man kom opp, ettersom det ikke lenger er noen stier, og ikke så mange bra steder å ta seg ned på tilbaketuren. Videre inn til toppen, så er det et par skrenter til, men de er mye mindre og etter kort tid så er man oppe på toppen.

Adkomst med egen bil

Kjør bil fra Bø/Oterholt oppover Liheia og sving inn bomveien ved Bergskås. Dersom du ikke er kjent kan det være nyttig med et kart for å finne riktig vei. Betaling av bomavgift idet du kjører innover på grusveien. Fortsett deretter noen kilometer innover til du kommer til parkeringsplassen. Denne kjenner du igjen ved at det står en informasjonstavle og skilt mot høyre der den merkede stien begynner.
Annonse