Kulturleden Spjærøy, en del av kyststien på Hvaler

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  11,6 km
  1 time, 40 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Kulturleden er en rundløype på ca 8 km, med "avstikkere" til bl.a. Brottet amfi og Torvmyra er den totale lengden rundt 12 km. Om vi tar utgangspunkt i parkeringsplassen ovenfor kystmuseet , er det naturlig med et besøk på Kystmuseet Hvaler kun 100 m unna. I sommersesongen er det utstilling på låven, i tillgg til at det er tilrettelagt for barn i området (kystlekeplassen). Kystmuseet Hvaler er en lokalavdeling av Østfoldmuseene.

Få hundre meter nedenfor kystmuseet ligger Amfiteateret Brottet, bygget på dugnad i 2004/2005. Her oppføres det musikkspill på sommerstid, de fleste med historisk tilknytning . I dette idylliske området ved Skjelsbusundet ligger kystledhyttene Stenhoggerhytta og Klyven ( den tredje bygges høsten 2015), brygge med tradisjonsbåter og historiske bygg (smie) fra perioden med stenindustri i området 1895 - 1980. Ønsker du å bo på en av de idylliske hyttene, gå inn på nettsiden til Oslofjordens friluftsråd. Både ved kystmuseet og i standområdet ved Brottet er det bygget installasjoner/apparater for lek og moro (Kystlekeplassen). Det er bord og krakker i området samt grill/bålplasser.

Videre gjennom kulturlandskapet Dypedal, passerer vi gamle Spjærøy skole, Sjømannslokalet og Spjærøy kirke (1891) der det også er gode parkeringsmuligheter. Ved Spærøy kirke går turen videre sørover gjennom "urskogsområdet" Lindalen. Vel gjennom Lindalen kan vi ta en avstikker til Torvmyra, et område der det ble tatt ut torv til brensel på 20-tallet. Selv om det er lagt ny bro ut i våtmarksområdet er det viktig å ha godt skotøy/støvler når turen går til Torvmyra.

Ute av Torvmyra og tilbake i Lindalen går vi sør-østover mot campingplassen på Sand for så å dreie nordover langs Asmaløysundet til Basto og Sydengen nord på Spjærøy. På Sydengen har vi to alternative traseer ; en mot Norges eldste Folkets Hus (1898), eller via Myrvoll (campingplass/bademuligheter) og Tredalen der Norsk Speiderforbund har sitt leirsted ved Skjelsbusundet. Langs denne ruta er det flere gode bademuligheter.

Fra Tredalen følger vi kyststien tilbake via Bekkene ( krysset ved fylkesvei 108) til parkeringsplassen overfor kystmuseet.

Kulturleden Spjærøy, en del av kyststien på Hvaler, er finansiert av Østfold fylkeskommune og Gjensidigestiftelsen. Det praktiske arbeidet er ledet av Hvaler kulturvernforening.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kommer du med buss, går du av ved Dypedalsåsen sykehjem eller i Bekkene og følger kyststien. Se karttavle ved Dypedalsåsen og på to sider av fylkesvei 108 ( ved parkeringsplassen ved kystmuseet og ved veien mot Tredalen). Kommer du med bil i retning fra Fredrikstad, kjører du til høyre mot Dypedal/Spjær (første avkjørsel etter Dypedalsåsen eldresenter) . Det tar ca. 20 minutter å kjøre fra Fredrikstad sentrum til parkeringsplassen nevnt ovenfor.

Adkomst med kollektivtransport

Nettbuss fra Oslo (via Fredrikstad)/Skjærhalden.
Annonse

Publisert av