Pionerruta til Falketind

Publisert av privatperson
Legg til huskeliste
Annonse

Falketind 2067 moh ble første gang besteget av botanikeren Boeck, geologen Keilhau og reingjeter Urden allerede i 1820 og var det første fjellet av «alpin karakter» som ble besteget i Norge. I etterkant er ekspedisjonen blitt sett på som «Jotunheimens oppdagelse». Aasmund Olavson Vinje ga fjellet navnet Falketind over femti år senere.

Idag er det hovedsaklig to ruter som blir benyttet for bestigning av Falketind: Normalveien og Pionerruta.

Pionerruta

De organiserte føringsturene ut fra Tyinholmen og Fondsbu følger idag samme ruta som førstebestigerne benyttet i 1820. Dette valget er tidsmessig 1-2 timer kortere enn "Normalveien", men hakket mer utfordrende. Turen går rett opp fra Koldedalshytta i enden av vegen i Koldedalen og inn på Snøggeken (Falkebreen). På breen benyttes stegjern og tau.

Breen er stort sett oversiktlig og sett mot veggen sikter man seg inn like til høyre for det laveste punktet på eggen mellom Falketind og Østre Stølsnostind, der snøen når høyest på breen. Oppstigningen er forholdsvis kurant, med kombinasjon av klyving/klatring på grad 2/3 - sikringstau må benyttes. Traseen gir seg nesten selv etter den første bratte oppstigningen med flere fine hyller og alternative veivalg langs en naturlig linje oppover siden. På toppen av veggen ligger det som regel en skavl som må krysses, normalt uten større utfordringer. Vel oppe går det fint å følge den siste stigningen opp nordryggen til toppen av Falketind.

De organiserte føringsturene til Falketind går i sesongen fra ca 15. juli til 1. oktober.

For mer informasjon om føring til Falketind kontakt:

Tyinholmen: tlf 61367888

www.tyinholmen.no

Fondsbu: tlf 97074218

www.fondsbu.dnt.no

Annonse