Fottur til Sissihøa 1621 moh

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 6,5 km
  • 2 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 592 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai, jul, sep - okt

Type tur: Fot Toppunkt:1621 moh. Total stigning: 582 hm. Primærfaktor: 167 m Tidsbruk (en vei): 2 t Kilometer (én vei): 3,2 km.

Fra Sissihøa har du 360 grader utsikt over hele Oppdal - pluss litt til.
Ta ev E6 ved Smegarden camping, følg Losliveien (bomveg) frem til Kløftsætra, parker ved svaberga like bortenfor setra.
Fra Kløftet finner du stien som leder deg i retning toppen, fin og slak stigning. Herfra er det ca. 2 timer til toppen. Fra denne parkeringa går det også en gammel kjerrevei nordover til Gissingerdalen. Dette er et gammelt steinbrudd for leirskifer. Her kan en fortsatt se tydelige spor etter steindrifta.
En flott varde venter deg på toppen. Det sies at man faktisk kan se helt til Trondheim fra toppen av Sissihøa. Her kan du skrive navnet ditt i vardeboka, samtidig som du unner deg en pause mens du nyter utsikten! Retur etter samme vei som opp.
Verdt å vite

På Sissihøa finner du den første varden som ble fredet i Norge. Dette skjedde i 2010 av Statens Kartverk. Toppunktet på Sissihøa ble første gang brukt under triangulering av Theodor Broch i 1835/1836. Hensikten var å forbinde Christiania (Oslo) målemessig med Trondheim.

Den gamle varden fra 1935 ble restaurert og delvis ombygget i 1872 til en sylindrisk varde. Sensommeren 1955 ble varden ombygget av to studenter innleide som vardebyggere, Jørn Armand Johnsen og Tor Strømgren.
I september 2010 ble en informasjonsplate i stål satt opp på Sissihøa-varden, som den første informasjonsplaten blant vardene i Verneplan for kart og oppmåling.
Kilde: Statens Kartverk
Loslisætrin og Mælisætrin ligger på et platåliggende høydedrag ved inngangen til Vinstradalen. Gardene i Losgrenda har sætret på Loslia og Mælia siden 1700-tallet. Sætergrendene i Loslia og Mælia blir i dag brukt til storfebeite og slått.
Kilde: Drivdalen i vinden

Adkomst med egen bil

Fra Oppdal sentum kjør sørover etter E6 og ta av ved Smedgarden camping. Følg veien videre oppover til Lossætrin(bomvei). Parkering ved en skrå helle like før elven Kløftåa. Herfra går sti opp til toppen av Sissihøa.
Annonse