Hønefoss elvelangs

Legg til huskeliste
Annonse

Hønefoss er en trivelig by i Ringerike kommune, delt i to av elvene Begna og Randselva som renner sammen i Storelva rett nedenfor Hønefossen. Fossen deler byen i en nordlig og en sørlig del, Nordsida og Sørsida. Nordsida er eldst, og her utviklet industrien seg ved fossen. Langs elva er det nå etablert en tursti som heter Elvelangs. Turstien er en 7,5 km lang merket sti som går fra Benterud i sør til Hovsenga i nord, langs Storelva og Randselva.

Stien varierer mellom å gå i grønne rekreasjonsområder og å følge små byveier, den går via tre bynære fritidsområder - Schjongslunden, Petersøya og Hovsenga. Disse tre stedene egner seg veldig godt for en rast og piknik i det fri, og de er idylliske områder som blir flittig brukt til turvandring. På Hovsenga er det også gode muligheter for fiske, og er du riktig heldig kan du oppleve å se bever som igjen har etablert seg i elva. Underveis finnes det flere sandstrender med bademuligheter for de som vil kjøle seg ned en varm sommerdag.

Når du går over bybrua kan du se skulpturen "Oppgangssaga" i Hønefossen, men den beste utsikten får du fra Nordre Park. Stien passerer Glatved brygge hvor elvebåten Dronning Tyra ligger fortøyd. Den tilby turer ned elva med mat og drikke, samt cruise på idylliske Tyrifjorden. Tyrifjorden er Norges femte største innsjø og svært populær for båtliv og fisking om sommeren. Fra Glatved brygge blir det også organisert padleturer med kano hver lørdag i juli.

Det er satt opp benker langs turstien, slik at man kan sette seg ned og nyte den flotte utsikten over elva. Turstien er et resultat av et samarbeid mellom DNT Ringerike, Buskerud fylkeskommune, Gjensidigestiftelsen, Ringerike kommune og Stiftelsen Glatved brygge.

Byen ble som nevnt grunnlagt på nordsida av Hønefossen, og her finnes de eldste bygningene i Hønefoss. Grunnet moderne utvikling og en storbrann på slutten av 1800-tallet, ble Sørsida mer og mer utviklet og regnes som den mer moderne delen av byen. Blant de eldste bygningene som bør vies oppmerksomhet finner vi Riddergården og det gamle Hjelpefengselet, som i dag er restaurant og kulturhus.

Annonse