Tippestien 2 km i Furuberget

Publisert av: Hamar og Hedemarken Turistforening
Annonse

Om turen

Tippestiene i Furuberget er to trivelige familierunder på 2 og 4 km. I dette turforslaget er det 2 km som presenteres. Se annet turforslag om 4 km.

Det populære turområdet i Hamars nærskog har også et naturreservat. Her fins det 16 rødlistede arter, og du går på kalkstein som er over 450 millioner år gammel.

Norsk Tipping og HHT samarbeidet om å merke disse to nærmilørundene i 2008, derav navnet Tippestiene. De to stiene skulle gjøre det lettere for turgåere i alle aldre å komme seg ut i en flott nærmiljøskog som har et mylder av umerkede stier i alle retninger. Furuberget naturreservat ble fredet i 1933 på grunn av geologi og vegetasjon. Furuskog på kalkholdig grunn er en uvanlig naturtype i Skandinavia, og flere sjeldne planter har tilhold her. På riktig tid av året kan du for eksempel oppleve blomstringen til den sjeldne rødflangren. Ved parkeringsplassen kan geologiinteresserte studere fossiler og forkastninger på store steiner. I Furuberget har det en gang vært hele syv hoppbakker, og det vitner om at dette har vært et viktig friluftsområde langt tilbake i tid. Det er tett med stier her, noen store og mange små. De to Tippestiene er merket med blå fliser. Merk at det ikke er lov til å sykle eller ri i reservatet.


Runde 2 km: Følg grusvegen vestover fra Lyren, kryss lysløypa og ta blåmerket sti rett fram. På høyre side passerer du en fin gapahuk. Stien svinger etter hvert opp til høyre og går forbi «salamanderdammen». Kanskje får du øye på en salamander? I eldre tider ble dammen omtalt som branndammen og benyttet som vannreservoar. Stien fortsetter inn i vernet skog og kommer ut på sti som er merket Pilegrimsleden. Ta til venstre, og herfra er det lettgått tilbake til parkeringen. Nytt i oktober 2020 er at alle blåmerkene på 2 km har fått reflekser på seg slik at man lett kan følge merkingen i mørket! Ta på deg hodelykt eller lommelykt og test turen i mørket - det blir en annerledes tur med annen spenning. Man kan se til neste blåmerke/refleks.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Vognvegen tar du inn i Furubergvegen i rundkjøringa, kjør 1,2 km og sving opp Lyren. Parkeringsplass ved enden av vegen.
Annonse

Publisert av

Hamar og Hedemarken Turistforening