Skriua (395 moh) byr på en fantastisk utsikt over Siljan, samtidig som at flere interessante geologiske formasjoner kan observeres. Turen starter på en parkeringsplass, hvor man går inne i skogen via en traktorvei. Etter noen minutter vil det bli skiltet til Skriua hvor man må gå av traktorveien og inn på en smalere sti som leder helt til toppen. Det er mulig å gjennomføre turen store deler av året, utenom perioder hvor snøen ligger tykt. Turen klassifiseres som middels, ettersom stien til tider er smal og 200 høydemeter skal bestiges på en relativt kort distanse.
På toppen blir man møtt av det glattskurte berget bestående av bergarten syenitt. Syenitten ble dannet av magma for omkring 300 millioner år siden, i et område med høy vulkansk aktivitet (Osloriften). Yngre historier kan også oppleves her og flere tydelig spor etter siste istid kan sees. Blant annet kan man flere steder observere skuringsstriper på berget, som er et viktig spor for å kunne kartelegge isbreens bevegelse. Skuringsstriper blir dannet når stein fryser fast på undersiden av breen og dermed risser striper i berggrunnen når breen beveger seg. Vinkelrett på skuringsstripene kan man også se sigdbrudd, som opptrer som halvmåneformede brudd i fjellet. Her har breen rett og slett nappet med seg biter av fjellet.
På toppen befinner det seg også en inntrenger som ikke hører til her. Dette er en flyttblokk som har blitt lagt igjen her av en isbre. Hvor den kommer fra vet vi ikke, men kanskje du kjenner den igjen fra et annet sted?
Etter siste istid (ca. 12 000 år siden) sto havet mye høyere enn i dag. Mye av dagens landområder lå derfor under vann. Om man fra toppen ser østover ned på jordene, kan man se hvor langt havet strakk seg inn over landet (se vedlagt bilde over marin grense). Store deler av jordsmonnet her består av marin leire, som gir gode vekstkår til åkrene i området.