Åkrenipa fra Osland, Høyanger kommune

Publisert av: Bergen og Hordaland Turlag 
Annonse

Om turen

Åkrenipa er en riktig godbit av en fjelltopp. Når du står på 669 moh. har du utsikt i alle himmelretninger og rett ned i Sognefjorden. Turen har flere startpunkt. Denne går fra Osland ved Bjordal i Høyganger kommune. Denne turen er beskrevet fra Osland til Åkrenipa. Skal du gå tur-retur må du doble kilometer og tid.

Ved Osland Havbruk tar du av hovedveien og følger skogsvei forbi gårdsbruk og videre oppover i lia. Veien er bratt men OK kjørbar. Etter passering av hytte på venstre side er det kort vei igjen til parkeringsplass Forsett til fots på skogsveien ca. 300 m. til skilt Åkrenipa/Svartemyr. Ta av og følg stien bratt opp Timrelia. Etter lang bratt stigning åpner etterhvert landskapet seg. Stien forsetter mot Lomtjørna til Veslenipa. Her er det to alternative stier, begge treffer hverandre igjen et lite stykke før Veslenipa. Følg "eggen " videre til Åkrenipa. Vestsiden av området er stupbratt, så gå med varsomhet. Utsikten på Åkrenipa er spektakulær. På klare dager er det utsikt over store deler av Vestland.

Det er verdt å merke seg at det er svært bratt opp Timrelia og flere"luftige" partier mellom Veslenipa og Åkrenipa. Ved tørt vær kan det være lite vann i området, pass derfor på å ha med rikelig med drikke. Merkingen har noe varierende standard fra Osland. Enklest tilkomst til toppen er det fra Svartemyr. Det er også mulig å følge delvis merket sti til Årdalen om man ønsker rundtur. Da er det ca. 4 km. tilbake til parkering ved Osland.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Følg E39 fra Bergen til Oppedal. Følg veien videre til Bjordal. Ved Osland, rett før brua ved campingen, ta av til høyre og følg grusvei bratt oppover. Parkeringsplass ovenfor en enslig hytte som ligger i lia.

Adkomst med offentlig transport

Dårlig kollektivtransport.
Annonse