Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  13,4 km
  6 timer
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Mai - okt

Denne turen er en av 13 Historiske Vandreruter i Norge i 2020. Tilrettelegging er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, som gjør at gamle ferdselsveier blir bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv.

Brudleruta er en gammel ferdselsvei mellom Sirdal og Kvinesdal. Ruta går gjennom et vakkert heilandskap med mange interessante kultur- historiske spor som gir turen en ekstra dimensjon. Navnet «brudle» betyr fra gammelt av «et brudefølge». I Agder var det spesielle at et brudle ikke bare var selve brudefølget, men også en rad med steiner lagt etter hverandre i en linje på bart fjell. Samlingen av brudle på Josdalshei er den største samlingen i Agder – totalt 16, men en del av dem er delvis dekket av vegetasjon. Å legge brudle er kjent fra 1600-tallet i indre Agder. Den siste kjente brudle ble lagt i 1916. Antall steiner tilsier at det var mange mennesker med i brudefølget. Det har blitt gjettet på at de minste steinene i brudlet var lagt ned av barn.

Les mer om Brudleruta og Historiske vandreruter ved å trykke på lenkene.

RUTEBESKRIVELSE:

De fleste som går turen, tar det som en dagstur fra Salmeli eller Josdal. For øvrig kan man ta det som en todagerstur med overnatting i Salmeli i «løa over bekken» (kontakt Lene Olsen, tlf. 466 27 272). Salmeli et utpekt som et verdifullt kulturlandskap. Løa er i enkel stand og ikke muse-tett. Noen foretrekker dermed å ha med telt i stedet da hytta er helt enkel. Det er flere vann på strekningen der det kan være fint å sette opp telt.

ETAPPER:

Fra Josdal til rundløypa: 5 km

De første tre km fra parkeringa går på grusvei. Deretter er stigningen på sti i 2 km og man passerer flere vann. Legg merke til kulturminnene «Løva» og «Prinsen» (steiner) på veien før krysset.

Fra Salmeli til rundløypa: 4,5 km

Parker på Salmeli like ved informasjonsskiltene. NB. Det kan være kyr på det første jordet (Lukk grinda). Herfra er det stigning før man kommer over tregrensa. Fin sti som tidvis følger bekken. Ved Hovknutevatnan møter man rundløypa. Herfra er det om lag 2 km til brudlen på sydvestlig sti. Noen velger å ta rundturen via Hovsknuden (920 m.o.h.) og Snøfonnskaret.

RUNDLØYPA: 11 km

Fra krysset på Moldbrodvatnet fortsett videre til Hovsknuden der det er fin utsikt i alle retninger. Stien videre nordover kan være litt vanskelig å finne da det ikke er en naturlig sti men merker med om lag 60 m avstand. Ved Snøfonnskaret fortsetter løypa østover i et dalsøkk og man kommer etter hvert til Hovknutsvatnen. Her finner man også to gamle støler med informasjonsskilt. Det er ved Leitet og Atlakstøl.
Ved østlig side av Hovsvannet er krysset der man enten kan gå til Salmeli eller til Brudlen og videre til Josdal. Fra krysset er det omlag 2 km til Brudlene.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Fra Kvinesdal går turen fra Salmeli. Salmeli ligger 36 km nord for Kvinlog. Kjør mot Nesjen men ta av til Salmeli. Parkerer på merket parkeringsplass. Her vil du også se infotavler. Adgang fra Sirdal er ved Josdal. Innkjørsel til Josdal ligger i sentrum av Tonstad. Ta inn på vei 4216. Parker på merket parkeringsplass ved Tippen. Kommer man til Tonstad via kollektivtransport kan man benytte seg av drosje (6 km) til Josdal.

Adkomst med kollektivtransport

Ta kollektivtransport til Tonstad og drosje 6 km videre til Josdal.
Annonse