Lett utsiktstur på Grefsenkollen i Lillomarka

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

Fra Grefsenkollen har du en av de beste utsiktene i byen over Oslo og Oslofjorden. Det er også et av de mest populære turmålene i Lillomarka, enten du kommer hit for utsikten eller planlegger å overnatte i hengekøye. Denne turen tar deg oppover vestsiden av Grefsenåsen til utsiktspunktet på Grefsenkollen. Langs turen finner du mange av de beste plassene for overnatting i hengekøye på Grefsenkollen.

RUTEBESKRIVELSE:
Turen starter ved bussholdeplassen Akebakken i Grefsenkollveien. Ta til venstre inn Akebakkeskogen og fortsett oppover den svingete veien. Når det flater ut ser du etter en tydelig sti inn i skogen på venstre side ca. 10-15 meter før du kommer til en bro og snuplass. Stien går bratt oppover i skogen, før det flater ut et kort stykke.

Stien er umerket, men er en populær tursti for de som bor i området. Den er derfor lett synlig i terrenget og skal være lett å følge. Stien slynger seg innover i skogen og oppover åssiden i moderat til bratt stigning. Etter noen hundre meter går den brått til venstre og stien fortsetter ut mot kanten av åsen, hvor skogen åpner seg og du kan skimte byen mellom trærne. Etter et kort stykke kommer du til punktet merket med 288 på kartet, hvor du har fantastisk utsikt mot sentrum og Oslofjorden.

Stien fortsetter oppover langs åssiden i slakt, og lettgått terreng, og du har hele tiden utsikt mot byen under deg på venstre side. Her er du inne i et parti på turen hvor stien kan være litt vanskelig å følge, i tillegg til at det er flere kryssende stier. Du passerer flere fine utsiktspunkter og plasser som kan være fine for hengekøyer.

Stien går jevnt i motbakke langs kanten av Grefsenåsen. Etter rundt 1 kilometer kommer du til en romslig plass på toppen av et stup. Her har du kanskje den beste utsikten på hele Grefsenkollen. Utsiktspunktet herfra gir deg følelsen av komme «tett på» fjorden med øyene og Nesodden, Rådhuset, Barcode, Oslogryta, Holmenkollen og åsene som kranser den. I det fjerne ser du Kolsåstoppene, Skaugumsåsen og forbi Vardåsen i Asker. Det er godt med plass og flere steder med mulighet for å henge opp hengekøya.

For å komme videre opp til toppen og Grefsenkollen restaurant, hold mot høyre over platået og fortsett oppover en kort bakke i underkant av 100 meter før du kommer til den store parkeringsplassen. Her ser du Grefsenkollen restaurant skrått til venstre, i overkant av 100 meter fra parkeringen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Bil til den store parkeringsplassen på toppen Grefsenkollen, rett før Grefsenkollen restaurant. Ingen offentlig parkering i Grefsenkollveien ved turens start.

Adkomst med kollektivtransport

Buss til holdeplassen Akebakken i Grefsenkollveien. Buss fra Grefsenkollen restaurant i helgene.
Annonse

Publisert av