Ørneflag

Publisert av: DNT Valdres, Valdres Natur- og Kulturpark 
Annonse

Om turen

 Privat grusveg inn mot DNT-hytta Storekrak, som enten kan gås eller sykles. Fra Storekrak, følg DNT-ruta mot Ørneflag. Obs; Etter man krysser Øvre Bogbrua (skiltet) deler stien seg. Ta stien til venstre, følg deretter skilting videre mot Ørneflag og Vassfarkoia. Etter 2-3 km vandring, på ca. 1200 moh, er det skiltet mot Ørneflag, på en umerket sti. Følg nå en ny smal sti i en bratt stigning mot toppen. Denne stien kan være vanskelig å få øye på de første 50 m, men vil bli tydeligere etter hvert.

Ørneflag er den høyeste toppen i Sør-Aurdal kommune og den sørligste toppen i Valdres. Storartet og vid utsikt.

Høyt oppe i den bratte lia under østveggen av Ørneflag er det et bjørnehi med åpning under tre steiner. Før du når toppen, bør du ta en avstikker til bjørnehiet helt oppunder flaget. Følg ”grasinga” så høyt oppe som mulig et par hundre meter. Rundt 1900 holdt en Slagbjørn til området, ei binne med to unger. Ei natt tok slagbjørnen 29 sauer og geiter, og et par karer fra Hedalen dro på jakt for å finne bjørnen. De fulgte sporet inn dalen på østsida av Ørneflag og kom fram til et bjørnehi. Plutselig kom lyng- og mose fykende ut av hiåpningen, og ut stakk et svært raggete hode. Binna flekka tenner og ga fra seg et uhyggelig brøl. Karene skjøt begge mot binna, men traff dårlig. Binna reiste seg på to og skulle til å kaste seg over en av karene, men han var kald og venta til bjørnen var helt inntil før han brente av et nytt skudd. Binna mista balansen og falt utenfor en berghammer. Også de to bjørnungene måte bøte med livet.

Neste dag ble bjørnene kjørt ned til Hedalen med hest. Mange kom for å se på bjørnene og for å takke karene som hadde fått has på skadedyra. Slaktevekta på binna var ca. 150 kg, mens den for de to ungene var 52 og 40 kg. Skinnene ble tatt godt vare på, og kan i dag ses på Bautahugen bygdesamling, museet i Hedalen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra E16 ved Tollefsrud, ca. 27 km sør for Bagn), ta av inn på fv. 225 mot Hedalen. Følg denne, ta deretter inn på fv. 243 og følg så skiltingen mot Vassfaret. Bomveg inn til Vassfaret. Fra bom, kjør 3,4 km på Vassfarvegen og ta av til venstre inn på Storekrakvegen. Parkering etter 50 m ved Bogbrua.

Adkomst med offentlig transport

Annonse