Straumen rundt - 11,5 km (Inderøy kommune)

Legg til huskeliste
Annonse

Denne turen ble først laget som Kunstsafari på sykkel i forbindelse med Kunst i Festival*. Mange kunstopplevelser på sykkeltur eller bare en sykkeltur. Det er helt opp til deg. På denne runden kan man se flere flotte kunstverk og utstillinger som finnes i nærheten av, og i selve Straumen, kommunesenteret i Inderøy. 

Rutebeskrivelse:
Fra Straumen med Nils Aas Kunstverksted og skulpturparken Muustrøparken går sykkelturen over Muusbrua fra 1816. Videre tar dere Vangsliveien langs sundet og sykler i åkerkanten som er oppgruset til kultursti - i retning Sundneshamn. Her bøyer traseen opp til høyre og forbi skogholtet før dere kommer fram på parkeringen forran Jegtvolden Fjordhotell. Ta turen inn for å se kunst de har på veggene ved resepsjonen! Også fint med en kaffepause i den vakre hagen.

Videre sykler dere veien opp forbi Sundnes Gård og Sundenes Brenneri fra 1844. I aleen ser dere opp mot Sakshaug gamle kirke fra 1184. Når dere kommer dit kan dere studere de fasierende maskeskulpturene i kirkeveggen. Det sies man har funnet de samme signaturene fra steinhuggere som i Nidarosdomen i Trondheim. Arbeidene pågikk samtidig. Her ligger Nils Aas gravlagt, han gikk bort i 2004 etter en fallulykke i sitt eget hjem på Ekely i Oslo.

​Etter en stopp her er dere klar for turens tyngste motbakker opp til Husfrua Gårdshotell. Her kan dere hvile ved Vinjesteinen - her sies det at Aasmund Olavsson Vinje i 1861 satt og fikk inspirasjonen til diktet "No ser eg atter fagre fjord og bygdir". Hotellet er en tradisjonell Trønderlån fra 1867. I tillegg er det bygd 3 småhus i tunet som dobbeltrom.
Deretter sykler dere langs oppgruset sti og traktorvei over til restauranten Øyna. Her er det skiftende kunstutstillinger på veggene. Anbefaler selvsagt også å ta dagens middag eller lunsj her om det passer.

​Med litt mat i magen triller dere ned i Straumen igjen. Anbefaler å se et verk av kunstneren Morten Jenssen Vaagen. Graffiti på veggen bak Coop Xtra-bygget (2015). Det er virkelig spennende å se hva han har gjort. Han maler rett på veggen med spraybokser uten bruk av sjablonger, prosjketor eller mønstre.

Midt mellom Marens bakeri og Jostu og Nils Aas Kunstverksted ligger Klokkarstu. Det eldste huset i Straumen fra 1876. Her finner du "Kjerringa me Straumen" - en innholdsrik gjennbruksbutikk og kafé. Du kan altså kjøpe med deg hjem koppen du drikker av. ​Liker du mer skulptur kan du ta deg en runde og se treskulpturene av Oliver Hanken. De står rett ved siden av Klokkarstu og under Straumbrua like ved den berømte anda av Nils Aas.

​Fortsetter du over Straumbrua kommer du raskt til SAGA - Northern Photography. Her er det det fotokunst av internasjonal klasse i sommersesongen. Uttillingene er preget av høy kvalitet og er virkelig verdt et besøk.

Dagen er komplett med god mat og godt drikke i magen. Lokalt fra Inderøy alt sammen. God tur! 

*Kunst i Festival har sprunget ut av Midtnordisk Kunstfestival som årlig ble arrangert på Sund Folkehøgskole. KIF 2016 var en «pilot». - Det er første steg i arbeidet med å hente ut mer av ressursene som ligger i Kunst-i-Festival, og ta det ut i bygda, i Inderløylandskapet og Den Gyldne Omvei. Målet for Kunst-i-Festival er å legge til rette for uventete kunsthendelser i det offentlige rom.

Annonse