Nordland på tvers - Fra Graddis til Glomfjord (Fykan)

Legg til huskeliste
Annonse

Fra øst kan turen startes fra Graddis fjellstue som ligger nært grensen til Sverige. Det er ingen offentlig kommunikasjon hit, nærmeste er busstopp i Junkerdal som ligger 7 km nærmere Saltdal. Alternativ er å starte turen derfra eller på Lønsdal, som har togstopp.

Fra Graddis fjellstue tar rødmerket sti av fra veien etter 400 m ned mot riksvei 77. Noe stigning i starten som flater ut etter hvert. Oppe på fjellet er det et lettgått terreng. Først langs Østre Viskisvatn og så passeres stikrysset fra Junkerdalsstien. De mest markante fjellene en kan se fra stien er majestetiske Solvågtind 1560m mot nord og Øltind 1751m mot vest. Etter broen ved utgangen av Vestre Viskisvatn går stien ned gjennom furuskog fram til brua over Lønsdalselva og videre krysses E6. Herfra 500 m fram til Lønsstua.

Etter overnatting på Lønsstua starter turen mot Saltfjellstua på veien mot togstasjonen og tar av til venstre 200m før stasjonen. Her fører den rødmerkede stien deg gjennom en undergang og rett vestover og oppover i terrenget, inn i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Skogen blir mer glissen og blir etter hvert borte når du kommer over tregrensen. Stien går langs sørsiden av Kjemåvatn og krysser så Kjemåbekken, her kan det være noe utfordrende terreng i snøsmeltingsperioden og i regnfulle perioder. Opp gjennom dalen mellom Addjektind og Lønstind og videre rett vest inn i Steindalen mellom Lønstind og Steindalstind. Alle fjelltopper på 1400-1500 m. Steindalen bærer sitt navn godt og er irriterende steinfull, noe som reduserer masjfarten betydelig. Etter passering av Lønstindvatnet som ligger på vel 1000 m starter nedstigningen mot Søndre Bjøllåvatn. På nedturen passeres først stikryss mot Midtistua, deretter stikryss mot Semska via Namnlausdalen. Mellom disse kan elva fra Raudiskaret være vanskelig å krysse når det er mye vannføring, da kan den krysses helt nede ved vannet der den breier seg ut. Ei hengebro over Bjellåga krysses og det er 300 m fram til Saltfjellstua.

Etter overnatting på Saltfjellstua går turen 600 m rett nordover til et stikryss på en morenerygg. Her peker pila vestover mot Beiarstua og inn i Stallogropa som danner en åpning i fjellet mot nabodalen. Stallo er et samisk ord knyttet til mystikk, og området har vært brukt av samene i alle tider til fangst og gjeting. En Heller (naturskapt skydd for vær og vind) kan oppleves mellom store steiner på høyresiden av stien, denne brukte samene som gjeterbu når de var i området. Den digre sletten utenfor åpningen av Stallogropa på vestsiden, ble brukt av samene til samling og merking av rein tidligere. Flatt og lettgått terreng i mange kilometer mot nordvest i Tollådalen og etter hvert langs elva Tollåga. Etter ca 3 timer vises et hyppig brukt leirområde mot elva. Når du går fram mot elva her, kan du se den flotte Bukkhågforsen med sin spenstige vannføring. Halvannen time lengre ned krysses Tollåga via hengebru og 300 m unna ligger Bukkhaugbua, der lunsjen kan fortæres. Et enkelt åpent husvære som kan brukes av alle som ønsker det, og eies av Statskog. Fra hytta som ligger på knappe 600 m stiger terrenget til over 850 m over Ryggen mot vest før en kommer nedover i Tverrådalen i glissen furuskog. Langt mot vest kan man se Simlebreen på andre siden av Beiardalen. Etter Rundhompan passeres krysset mot Bjellåvasstua, og man er ute av nasjonalparken. Stien følger elva Tverråga til den krysses via hengebro 2,5 km før Beiarstua, som har badstu og i tillegg en flott badekulp i elva med bålplass og gapahuk like ved.

Etter overnatting på Beiarstua følges veien sørøstover mot fylkesveien. Fylkesveien følges 400 m nordover der rødmerket sti tar av mot vest og en heftig stigning må forseres før en er oppe på Kvassryggen på 540 m. Derfra går stien sørøstover langs ryggen med Gråtådalen til høyre og Beiardalen til venstre. En slakere stigning over noen km blir til 900 m før stien skrår nedover vestsiden av fjellet mot Beiarstua, med Simlebreen og Vegdalen på høyre side. Gråtådalstua ligger over tregrensa ved Gråtåga som er en regulert elv med demning og inntak rett nedenfor hytta. Flott å avslutte dagen med en time på terrassen foran hytta med den flotte utsikten sørover Gråtådalen mot Svartisen i det fjerne og Skjelåtinden 1637 m som den mest markante på østsiden av dalen.

Etter overnatting på Gråtådalstua kan man velge om man ønsker å gå til Kvitsteinsdalsgamma via Skavldalen eller oppover Gråtådalen og gjennom Glomdalen til gamma. Turen via Glomdalen er noen km lengre, men uten særlig høydeforskjell. Turen gjennom Skavldalen starter med å krysse elveløpet nedenfor demningen og fortsette sørvestover opp langs fjellsiden der man gradvis vinner høydemetre til munningen av sidedalen. Videre opp i Skavldalen sør om skavlen som alltid ligger der fra 800-900 m. Høyeste punkt er på knappe 1000 m, og grensa inn i Lahko nasjonalpark passeres. Litt varsomhet må vises i litt bratte partier ned mot vannet på 800 m. Deretter følger en lettgått sti nedover mot gamma samtidig som man har god utsikt mot Storglomvatnet og Svartisen. Hvis man har skyss fra Namnlaushøgda, kan man fortsette i 2,5 timer og avslutte der. Alternativt kan man overnatte i gamma. Den er utstyrt med vedovn og gassovn for koking, samt madrasser og annet utstyr. Sovepose må du ha selv.

Etter overnatting i Kvitsteinsdalsgamma følger en lett etappe på ca 8 km til Nanmlaushøgda/P-plass

ved Storglomdemningen. Stien følger nordsiden av Lille Storglomvatnet og videre langs Sandvatnet.

Langs den tydelige og lettgåtte stien kan man ikke unngå å bli fascinert av de vakre steinformasjoner i karstfjellet som dominerer terrenget. Ved Lille Sandvatnet er man ute av Lahko nasjonalpark. Mange bilder er montert på bergene når man nærmer seg Namnlausvatnet. Disse viser noe av aktiviteten på fjellet, blant annet reindrift. Vel fremme på P-plassen starter den siste etappen fram til fylkesvei 17. Det er mulig å følge veien ned av fjellet, men da må to lengre tuneller forseres, og uten lys i tunellene må man ha tilgang til lykt/hodelykt med gode batteri. En mye flottere tur er langs fjellet og ned nesten ved fjorden. Følg rødmerket sti fra P-plassen nordvest mot Nedre Navarvatnet langs kraftlinje, etter ca 3,5 km kan man fra stien se steinskulpturen Glomfjordløva som naturen selv har formet i fjellet. Videre vestover og over bro nedenfor demningen Nedre Naver. Fortsett vest til bygninger ved toppen av Fykantrappene som er stengt. Følg så umerket sti vest over fjellkammen og nedover mot vest. Følg denne såkalte Rallarstien som svinger seg ned mot Papphuset og ned over hengebru og langs svingete sti ned til et bergparti med tau og ned til veien innenfor bruen over utløpet av Fykanvatnet. Derfra er det et steinkast vest til P-plass ved fylkesvei 17 der det er flere busspasseringer daglig.

Adkomst med egen bil

Riksvei 80 og E6 fra Bodø til Storjord i Saltdal, derfra riksvei 77 mot Graddis, avkjøring til Graddis fjellstue til høyre før bakkene opp mot Graddis

Adkomst med kollektivtransport

Nærmeste busstopp ved start er Junkerdal, 7 km fra Graddis fjellstue. Alternativt kan en ta tog til Lønsdal og starte turen der. Ved endepunktet på Fykan er det daglig bussforbindelse mot Bodø.
Annonse