Opp Skallelv, gjennom Bjørneskaret, ned Komagelva

Publisert av: Varangerhalvøya Turlag
 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  43,7 km
  3 dager
  En vei
 • Sesong
  Jul - sep
Bjørneskaret er en av de mest markante naturformasjonene på Varangerhalvøya.

Gradering; krevende, ca. 50 km, umerket løype.

Det er flere måter å komme seg til Bjørneskaret på. Turen som beskrives her går så mye som mulig langs Skallelv og Komagelva, med unntak av de nedre delene. Vi starter ved Skallelv. Kommer du ifra Vadsø kjører du gjennom bygda Skallelv og tar av på grusvei til venstre som går opp til radaranlegget, «Kuppelen» på Holmfjellet. Halvveis opp i bakken er veien stengt med bom og det er plass til å parkere bilen hvis du har slikt. Derfra holder du høydedraget rett vest noen kilometer, inntil du slipper deg ned til Skallelv. Her er det bra fiske etter sjørøye og gode teltplasser. Ruta går videre oppover elva og gjennom Skallelvskaret. Etter skaret åpner landskapet seg opp som en arktisk vidde. Her er det vakkert, mye horisont og lett å høre lyden av stillhet. Herfra og ned til Komagdalen vil du ha vanskelig for å finne noe særlig med bålved, men du verden for noen lekre leirplasser.

Noen hundre meter før Bjørneskaret møter du en av kildene til Komagelva, som renner fra Falkefjellet og ned gjennom Bjørneskaret. Også her kan du finne de fineste leirplassene som tenkes kan, helt inntil elvekanten. Du bør ta deg tid til å studere den særpregede floraen under hele turen, og især her i det frodige lille bekkefaret ned mot skaret.

Bjørneskaret er et par km langt og særlig nederst er det trangt og omgitt av stupbratte fjellsider og rasmarker. Komagelva renner gjennom skaret i små, viltre stryk. Da vi tok denne turen var det lav vannstand. Under slike forhold kan du følge deler av Bjørneskaret nede i dalbunnen, men på slutten av skaret mot nord blir det for bratt til at du kan gå langs elva. Her må du ta av til høyre og gå opp over noen topper før det igjen går slakt nedover til Komagdalen. Utsikten herfra er av det ubetalelige slaget.

Vel nede ved Komagelva kommer du etterhvert til et et elvedele (ca. 1 km før «andre porten»), som for de fleste av laksefiskerne markerer den øvre enden på det mest interessante laksefiske. I denne delen av dalen brer det seg vide gressletter med spredt vierkratt. Området kan likne på en afrikansk savanne med akasietrær, men det er før du snur deg mot nord og ser kjølen og det arktiske landskapet.

Nedover Komagelva finnes det gode leirplasser med ildsteder, og det er lett å gå. Litt kratt og myr her og der, men det kommer du greit forbi. Ca. 10 km før parkeringsplassen/grensen til nasjonalparken tar du over en hengebru og kommer til en flott canyon/"første porten" som ender opp i «portkjeften». Både under hengebrua og i «portkjeften» kan du til tider se mengder av laks som venter på det rette øyeblikket til å rykke videre opp i elva. Fra «portsletta» går det en tydelig sti/kjerrevei, ca 8 km, ned til parkeringsplassen.

Herfra er det 7 km ned til hovedveien. Det er mulig å kjøre hit med en helt vanlig bil, men veien er i dårlig forfatning og det går smått. I en bil med litt mer bakkeklaring, kommer du deg ned til Varangerfjorden og E75 på ca 20 min. Friskusene kan avslutte turen med et avkjølende bad i fjorden.

Gradering: Krevende.

Merk at graderingen kun er ment som en generell veiledning. Denne turen er totalt på ca 50 km og for det meste utenfor merkede løyper. Store deler av terrenget er lettgått, på sti og tråkk langs elvene. Avhengig av vannstanden må du påregne å krysse elvene flere ganger. Vi gikk denne turen medio juli og krysset elvene 5-6 ganger med vann til knærne og i sandaler. Det er ikke vanskelig å finne vadesteder, men bruk sunn fornuft. Ved Bjørneskaret er det bratt og du må vade hvis du går nede i dalbunnen. Alternativt kan du holde høyden oppe på Grythaugen.

Varangerhalvøya har et arktisk klima - Husk fjellvettreglene.

Alternativ:

Enklere logistikk med bil/transport får du hvis du både starter og avslutter turen ved nasjonalparkgrensen i Komagdalen. Du kan gå opp i høyden mot vest, krysse Grythaugen på sørsiden, og gå ned til Skallelva herfra.

Eller du kan f.eks gå både opp og ned til Bjørneskaret i Komagdalen og nøye deg med å se nordenden av skaret. Dette gjør det enklere med tanke på logistikk, samt at du har stien helt opp til førsteporten og videre gode tråkk langs Komagelva.

Du kan også starte fra Syltefjorden eller Sandfjorden (Hamningberg) og komme ned til den øvre delen av Komagdalen.

Det er mulig å gå deler av turen høyere opp i terrenget og tildels gjøre etappene kortere i rette linjer, men da må du huske på å være oppmerksom på navigasjon. Går du langs elvene har du vannet som en god ledelinje hvis sikten blir dårlig.

Det er enkelt å finne gode leirplasser langs elva, men husk bestemmelsene i nasjonalparken, se link til brosjyre fra Miljødirektoratet. Ca. 2,5 km nord for Bjørneskaret ligger Bjørneskarhytta. Hytta er åpen og har noen sengeplasser. Den er avmerket på kartet i brosjyren fra Mdir.

Det er meget bra fiske etter laks, sjørøye og sjøørret i både Skallelva og Komagelva. Fiskekort må kjøpes på forhånd. Til Komagelva får du kjøpt kort på kafeèn ved brua i Komagvær. Til Skallelva får du kort på bl.a sportsbutikkene i Vadsø.

Kart:

Denne turen tar deg nesten inn til hjertet av nasjonalparken. Du beveger deg gjennom både Vadsø, Vardø og Båtsfjord kommune. Foruten Kartverkets norgesserie 1:50 000, har Nordatlas gode kart, hvor du kan velge hvilken informasjon som du ønsker skal vises; http://www.nordatlas.no

Hvorfor sitte inne når alt håp er ute ?

Varangerhalvøya turlag

Øystein Ruud og Johanne Salamonsen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Startpunktet i Skallelv ligger på grusveg ca 3 km fra den nasjonale turistvegen "Varanger", E75. Greit med bil eller apostlenes disipler på grusveien. Parkering ved bom på veg opp til radaranlegg på Holmfjellet. Ved målgang på turen/nasjonalparkgrensa i Komagdalen er det ca 7 km ned til E75. Dårlig vei, kjørbar i lav hastighet.

Adkomst med offentlig transport

Fra Vadsø/Vardø går det ca 3 avganger daglig langs Varangerfjorden med stopp i Skallelv og Komagvær. Reisetid en drøy halvtime. http://snelandia.no/Reiseplanlegger