Legg til huskeliste
Annonse
  • Svært krevende fottur
  • 26,1 km
  • 2 dager
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 3146 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai - sep

Sentralt på Helgeland, rett sør for Sandnessjøen på sagnomsuste Alstenøya, ruver den kjente fjellrekka De syv søstre. Som fotturist er det en opplevelse å ferdes over disse toppene. Det er merket løype opp til hver enkelt topp - og også mellom toppene. Lengden er 26 km og total stigning er 3525m.

Dette er en tur som krever at du er i form og har fersk trening fra brattere fjellterreng. Beregn mellom 15 og 20 timer fra du starter nede på den ene enden til du er nede på den andre.

Å gå alle De Syv Søstre på en dag er populært. Man skal være forberedt før man legger ut på denne turen og helst ha litt fjelltrening inne først. Det er mange opp- og nedstigninger som kjennes både i føtter og på kondisen. Første gangen man går alle syv anbefaler vi at man starter fra sør. Det tar samme tid å gå begge retninger, men går man fra nord kan man fort gå på en smell på slutten. Det er i sør de største utfordringene ligger. Går man nordfra og har vært på fem av de syv, tror man fort at men er ferdig med turen, men man er knapt halvveis. Det er i sør du trenger kreftene.

RUTEBESKRIVELSE:
Første mål for turen er Breitind (Stortind) som er 910 moh. Det er merket sti opp fra Fv. 17 på Søvik. Når man skal opp på Breitind og skal følge merket løype, er det viktig at du følger traktorveien som går ned mot elva. Når du har passert brua viser merkingen deg til høyre og her ledes du opp mot fjellkanten uten å berøre dyrket mark. Husk å lukke grinder etter deg.

Veien opp fjellet følger for det meste bergryggene du ser til venstre rett opp mot toppen. Du kan se noen høyspentmaster på toppen av aksla, det er dit du skal. Dette er noe av det letteste partiet hva stigning angår. Når du kommer opp til høyspenten er du nesten på 400m. Videre opp mot toppen er det relativt bratt med en jevn stigning. Merkingen er lett å se og vi anbefaler at du følger denne. Velger du å gå utenom denne er det lett å gå seg fast, spesielt til høyre for stien. Når du kommer opp i 7-800 meters høyde blir det noe steinete. Når det slaker ut skal du ca. 75 meter mot nordøst før du er oppe på Breitinds høyeste punkt som er 910 meter over havet.

Du skal bare følge på videre nordøstover. Følg merkingen ned i det nordvendte skalet rett mot Kvasstind. Hvis det fremdeles er snø kan merkingen her være vanskelig å finne, men du skal ligge litt til høyre ned i sia. Hvis det er tørt kan det her gå små ras og er det vått kan det fort bli sleipt. Lenger nede blir det lettere å finne merkene og du ender opp nedenfor vannene som ligger midt mellom toppene. Nå er du nede på 460 moh. Veien vider mot Kvasstind er merket med en vertikal rød stripe, rett på andre sia av der du kom ned. Følg sti og merking rett opp. Etter hvert dreier stien mot høyre og opp på den 1010 meter høye toppen. Kvasstind er en skummel topp med bratte stup ned på nordsida mot det er ikke uvanlig at høydeskrekken melder sin ankomst.

Skal du følge merkinga må du samme veien tilbake og da er du igjen nede under 500 meter. Veien videre til Tvillingan er tydelig merket. Du går rett innover til venstre ovenfor vannene til du har passert disse. Da stiger det rett østover til du er omtrent på 700 meter. Litt slakere videre til du kommer til en snøbre som du skal opp langs. Ved mye snø er det vanskelig å se merkene her. Gå til du nesten er på toppen så ser du merkingen på høyre side.

Turen videre går i fint terreng på 7-800 meters høyde. Snu deg av og til for å få med deg den fantastiske utsikten mot Tjøtta og Mindland. Etter hvert nærmer du deg den sørligste av Tvillingan, men den toppen du har nærmest skal du ikke opp på! Du skal opp i karet bak denne, og etter hvert runde den på nordsida. I dette skaret kan det ligge snø til langt over midtsommer, og da vises ikke merkingen. Bare følg snøbreen i lengderetningen opp til høyeste punktet i skaret og et stykke ned til det nærmer seg en naturlig avslutning. Da skal du til venstre, og nå når du er oppe i ca. 800 meters høyde og runder den lille toppen på din venstre side, ser du toppene videre.

På grunn av svært variable forhold med tanke på snø, is og vann, kan det være dårlig merket ved søkket du kom ned i. Her må man se hvor det lønner seg å gå. Hvis det er mye snø og denne ikke er hard, går det godt å gå rett opp til du er ca. midt mellom Tvillingan og finner igjen merkinga her. Ser det vått og trasig ut bør du holde en del til høyre. Opp på den sørligste Tvillingen går det greit. Den nordligste er merket opp til en topp som er 12-13 meter lavere enn hoved toppen. Vil du opp på den høyeste går det greit bare du ser deg for. Gå ned på vestsida slik at du kommer nedenfor skaret som skiller de to nordligste toppene. Leter du litt finner du en relativ enkel vei til venstre for steinen som ligger tvers over skaret.

Nå er du over halvveis! Lett nedstigning til aksla mellom Tvillingan og Skjeringen, før du begynner turen opp til Skjæringen fra sørøst. På tur opp ser du hvor du skal gå videre mot Grytfoten. Skjæringen er 1037 meter over havet.

På tur ned skal du etter hvert ned til venstre. Her skal du krysse et blankskurt fjellparti. Turen går videre over et parti som ligger på rundt 830 meter. Også her kan det være langt mellom merkene hvis det er mye snø, men bare følg snøflekkene i lengderetningen. Etter hvert stiger det til rundt 900 meter, og du går opp på Grytfoten på venstre side av toppen, som er 1019 meter høy.

Veien videre mot Botnkrona er grei. Benytt deg av snøflatene, også her følger du disse i lengderetningen. Vær oppmerksom på at du kan trå i gjennom. Botnkrona rundes på østsiden og du går opp fra nord. De siste 100 meterne opp på den 1072 meter høge toppen er seig, men det skal den også være. Du har antakeligvis vært på tur i over ti timer nå. Turen ned er drøy og du bruker gjerne 2-3 timer.

Adkomst med egen bil

Ønsker du å starte turen på Breitinden i sør, eller bare vil bestige Kvasstinden, er det enkleste å følge riksvei 17 fra Sandnessjøen ca 18 km sørover til Søvikskaret. Herfra er det skiltet parkering.

Ønsker du å starte turen i nord eller bestige de andre toppene følger du riksvei 17 sørover fra Sandnessjøen ca 4 km før du tar av riksveien ved Nymoen. Herfra er det ca 4 km til skiltet parkering for turer til Botnkrona og Grytfoten og ca 5 km til skiltet parkering for turer til Tvillingan og Skjerdingen.
Annonse