Gjennom Stølsheimen fra Voss til Sognefjorden (Ortnevik)

Publisert av: Bergen og Hordaland Turlag 
Annonse

Om turen

Opplev dette vakre, yndige, storslåtte og barske området som veksler mellom kulturlandskap og høyfjellsterreng. Stier svinger seg ned gjennom bjørkelier og opp bratte fjellformasjoner med rike naturkvaliteter. Velkommen til Stølsheimen, dens fortid og nåtid, fra stølsliv til turisthytter.

Turen fra Voss til Ortnevik ved Sognefjordener en 6-7 dagers tur med overnatting på Bergen og Hordaland Turlag og Voss Utferdslag sine hytter. Deler av turen gåes i praktfullt landskapsvernområde.

Dag 1: Voss til Volahytta (19km, 6 timer)

Toget til Voss, rett inn i Gondol som med et løft åtte minutter seinere setter deg ned i Vossafjellene. Stølsheimen foran deg. Ruten tar deg fra Hanguren til Volahytta, som eies og drives av Voss Utferdslag. Nydelig terreng med utsikt til Bavallen. Er du ekstra sprek, tar du en avstikker opp til Lønahorgi. Du kan også starte på ruten ved Voss Folkemuseum. Volahytta ligger på 950 moh. Voss i sør, Kvitanosi i nordvest, Vikafjellet i nord og Teigdalen i vest. Hytta er plassert fint i østenden av Stora Volavatnet, ved en vakker foss som renner ut fra Nedsta Piksvatnet/Borgavotni. Her er også gode fiskemuligheter.

Dag 2: Volahytta til Torvedalshytta (12km, 4 timer)

Start ved Volahytta og gå rett nordover langs Borgavatnet, videre opp til utsikten ved Høgavarde. Ruten følger Sødalseggi før du svinger ned i Kvitanosdalen og forbi Kvitanosstølen. På bro like før Torvedalsdammen og frem til hytta. Terrenget rundt Torvedalen er vakkert og variert. Det er fine turmål både for barnefamilier og de som ønsker lengre turer i området. Fjelltoppen Kvitanosi med sine 1433 meter over havet, er i så måte en klassiker med mye historie. Brooversikt finner du på Voss Utferdslag sine nettsider. 

Torvedaleshytta eies av Voss Utferdslag og ligger i trekanten mellom Engjalandsdalen, Myrkdalen og Eksingedalen. De to hyttebyggene ligger fint til på halvøyen som går ut mot Torvedalsvatnet omlag 800 m over havet.

Dag 3: Torvedalshytta til Selhamar (14 km, 7 timer)

Foran deg ligger gode stier som tar deg gjennom tilnærmet urørt landskap. T-merkingen kan følges gjennom grønne daler og høye fjelltopper. Fra Torvedalen følges ruten mot Søtebakkeggi, ned Raunebrekkene, over Asbjørgdalen og opp i skråningen av Asbjørgsdalseggi. Elva mellom Langavatnet og Grøndalsvatnet krysses på sommerbro. Fortsett opp mot Blyfjell, sørover om Kvanndalsleitet, over Hundeggi og ned til Selhamarvatnet. Sommerbro ved hytta.

Selhamarhytten er Bergen og Hordaland Turlags største hytte i Stølsheimen. Hytten ligger høyt i terrenget med god utsikt over landskapet og er godt egnet til fast opphold over noen dager.

Dag 4: Selhamar til Åsedalen (14km, 5 timer)

Fra Selhamar kan man velge 3 merkede stier mot hytta Åsedalen. 1) via Rappen, 2) via Dyredalen og 3) via Geitdalen. Velger man via den lune Geitdalen fortsetter man på lett sti med lite stigning, som også er mindre utsatt for vær og gjenliggende snø. Følg ruten over Gryteberget, langs Raudbergvatnet, videre mot Geitdalsvatnet, Veslavatnet og Holskardvatnet. T-ruten fortsetter mot nydelige Hallsetstølen, hvor elven krysses på sommerbro. Fortsett frem til Åsedalen. 

Raudberget og Gryteberget er verdt et tankestopp. Raudberget er en attraksjon i Stølsheimen, når kveldslyset treffer fjellet er det skinnende rødt. For geologi-, botanikk- og historieinteresserte er dette området en gullgruve.

Dag 5: Åsedalen til Solrenningen (12km, 5 timer)

Mellom Åsedalen og Solrenningen går den t-merkede ruten enten over fjellet (mest brukt) og gjennom Berdalen (kan være myrete). Ruten over fjellet går opp i over 1100 meter og er luftig med god utsikt. Man passerer Alrækstølene øverst i Vøvringedalen. Det er en kontrastrik tur med fine variasjoner, som tar deg forbi flotte støler i og gjennom et frodig kulturlandskap. Brooversikt finner du på Bergen og Hordaland Turlag sine nettsider.

På Solrenningen kan en låne kano og robåt. Båtene er låst med DNT-nøkkel. 

Dag 6: Fra Solrenningen til Norddalshytten (12 km , 5 timer)

Fra Solrenningen følger man t-merket sti mot nordvest, mot Blåfjellet med stor varde på den gamle stølsveien til Ortnevik. Videre ned i Norddalen og langs dalføret på gammel, vardet buføringsvei. Ved Storfonnosen tar den merkete ruta av opp et markert dalføre mot sørvest. (Buføringsveien fortsetter mot nord til Ortnevik.)

Vær påpasselig i Storefonnosen, den merkete ruta dreier skarpt her og snøen ligger ofte lenge og dekker en del av vardene. Ved kraftig nedsmelting kan det tine fram en liten bre med hull og sprekker. Alternativ (umerket) trasé vil da kunne være å ta av et par hundre meter lenger nord og følger en noe høyere trasé på nordsiden.

Videre dalføret i samme retning mot Åsabotnen. Ovenfor Åsabotnvatnet svinger vardingen vestover og ut fjellryggen mot vann 1069. Ruta følger ryggen ned og sørvestover og frem til Norddalshytten, som ligger i barskt høyfjellsterreng. 

Dag 7: Fra Norddalshytta til Brydalseter og Ortnevik (15 km, 6-7 timer)

Siste dag kan man velge å gå hele veien til Ortenvik eller ta et stopp med overnatting i frodige Brydalseter. Fra Norddalshytten krysser man elver på sommerbroer og følger vassdrag og kulturminner underveis. Dyregraven ved elva Strupen er verdt et stopp. Ved Brydalsfjellet har man et praktfullt utsikt mot Sognefjorden. Herfra går det nedover fjellsiden til man når den gamle stølen Brydalseter. Fra Brydalseter bikker man videre ned i dalen til lukten av skog og sjø og lyden av fuglesang. Fra Ortnevik kan man ta snøggbåt og buss tilbake til Bergen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kollektive transportløsniger til Voss og retur fra Ortenvik. 

Adkomst med offentlig transport

Tog til Voss, her kan du velge å gå den t-merkede ruten opp til Hanguren eller du tar Gondolen opp til Hanguren. Retur fra Ortnevik, båt til Noreide og buss fra Noreide til Bergen. Sjekk transportsiden til Bergen og Hordaland Turlag. 

Annonse