TiTur21 - Ljosvollsvarden

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  4,7 km
  2 timer, 15 minutter
  Rundtur
 • Sesong
  Feb - okt

Denne turen er et av de 10 turmålene som skal besøkes for å fullføre Bergen og Hordaland Turlag sitt turkonsept TiTur21.

På østsiden av Valle ligger et fint turterreng med stier gjennom skogsområdene og der er nylagde grusveier en også kan benytte. Målet for denne turen er Ljosvollsvarden.

Turen vi beskriver går over Birkelandsfjellet og videre på skogsvei og sti til Ljosvollsvarden. Startpunktet for turen er ca 200 m nord for Spar-butikken på Valle, ved Osveien 96. Her er det skiltet til Ljosvollsvarden, merk at vi tar en lengre trasé enn den som er angitt på skiltet. Det er også her Jubileumsstien til Myrdal går, og vi vil følge Jubileumsstien de første 2 km. Vi følger veien bratt oppover gaten som går over til et betongunderlag. Vi følger skilter og tar av på stien til høyre der betongdekket begynner å flate ut. Følg Jubileumsstien sine trestokker til terrenget flater ut og vi passerer en høyspentledning. Vi er nå på Birkelandsfjellet. På stien videre er det lagt ut en del klopper i terrenget. Da vi kommer til et grønt skilt som viser Jubileumsstien videre fremover skal vi skille lag med Jubileumsstien, og ta til høyre inn en skogsvei. Vi går nå på en gammel skogsvei i et terreng med blandingsskog, og muligheter for blåbær og tyttebær på rette årstiden. Skogsveien følges til vi har passert høyspentlinjene og fortsetter til høyre ved stikrysset. Nå følger vi stien til vi kommer til et nytt hogstfelt. Ta til høyre rett etter hogstfeltet starter, rett over en myr. Videre kan en følge røde brikker og bånd. Vær obs etter ca 50 meter da det er et stikryss og vi skal nå ta av til venstre. Stien vil nå føre frem til en tett granskog og ved utløpet av skogholtet er det en kort bratt kneik opp til Ljosvollsvarden.

Ved Ljosvollsvarden kan en finne en trestubbe og raste mens øynene hviler på fjellområdet der Hausdalshorga, Gullfjellsmassivet og Svenningen troner i bakgrunnen.

Her kan du sjekke inn i appen "DNT SjekkUT" eller svare på kontrollspørsmålet:

I tillegg til å sitte på trestubber ved Ljosvollsvarden kan en sette seg på en ny benk som er satt opp i forbindelse med jubileet Bergen 950 år. Hvilket sitat er det på den ene stålplaten som er festet på benken?

Fra Ljosvollsvarden er det nå flere stier nedover til Valle. GPS-sporet følger videre sørover og via et parti med granskog til vi kommer på en ny grusvei. Da svinger vi til høyre og tar nedover til venstre etter ca 40 meter. Når vi er kommet til bebyggelsen tar vi sti til venstre og kommer på vei som vi følger ned til Osveien. 

Merk at i området mellom Ljosvollsvarden og Valle bygges det nå ny anleggsvei så terrenget er i endring. Beskrivelsen av denne turen er gjort før det veiarbeidet var ferdig så avvik kan forekomme.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Turen starter ca 200 m nord for Spar på Valle. Det er begrenset tid for parkering ved butikken. Det kan være mulig å parkere langs gaten på motsatt side av veien.  

Adkomst med kollektivtransport

Til turstart kan du også reise med buss: Linje 600 går til OS og passerer Valle.

Sjekk busstidene på www.skyss.no.

Annonse