Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
  Passer for rullestol
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  6,0 km
  2 timer, 30 minutter
  Rundtur
 • Sesong
  Hele året

Torås - Grepan – Verdens ende

Denne turen kan du normalt gå hele året, men hva er mer koselig enn å trekke mot havet når varmegradene begynner å steke i ansiktet på våren? Underveis kan du oppleve historie og naturperlen Verdens ende i Færder nasjonalpark.

Vi parkerer vår bil ved Torås fort. Her har det vært militær virksomhet fra vikingtid frem til 1999 hvor anlegget ble nedlagt. Her er det normalt godt med parkeringsplasser, men Torås blir mer og mer interessant for publikum. Alternativt startsted er ved Verdens ende.

Anlegget ble påbegynt i 1938 som en del av «Oslofjord festning» som også bestod av Mågerø fort som ligger litt lenger nord på Tjøme, samt Bolærne og Rauer fort. Anlegget ble overtatt av tyskerne og ble ferdigstilt i 1941. På toppen kan du oppleve Færders flotteste utsikt. Bygningsmassen ved fortet ligger godt skjult i terrenget og er i stor grad plassert i naturlige kløfter. Dette er Vestfolds største intakte krigsminne fra andre verdenskrig. Her kan du bl.a se baugen på «POL 3», skipet som var det første som kom i kamp mot tyskerne sent på kvelden 8. april utenfor Færder. (Nasjonalt minnesmerke, kunstnerisk ansvarlig Vebjørn Sand).

Også etter krigen skjedde det historiske hendelser her. Daværende forsvarsminister og tidligere Milorg leder Jens Christian Hauge startet i all hemmelighet etterretning- og motstandsgruppen «Stay behind». Disse fikk sin utdannelse av CIA på Torås. Gruppen ble avslørt i 1971 (Meyer saken) og nedlagt.

På Torås holdes guidede turer av interessegruppen for Torås fort når museet er åpent for sesongen. Vandringen her er å anbefale, enten som egen tur eller som en del av dette turforslaget. Den guidede turen på Torås går gjennom hele anlegget, både inne i tunnelene og ute i anlegget. (https://www.facebook.com/TorasFort)

Løypa.

Parker bilen og gå opp bakken til øvre leir. Fortsett rett frem og ned en bakke og inn i skogen. I bunnen tar du til venstre. Følg skogsstien og senere veien som følger frem til krysset. Ta til høyre. Følg veien et stykke og ta ned til venstre. Følg vannkanten sørover forbi alle bryggene. Nå skal du gå over svaberg videre til det nedlagte Grepan pensjonat. Herfra kan du følge kysten videre til Verdens ende. Se alternativ rute for barnevogn/rullestol - https://admin.ut.no/turforslag/1112154691.

Fra Verdens ende følger du veien/sykkelsti tilbake til Torås fort.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kjør mot Verdens ende. Skiltet opp til Torås fort ved gamle "Tjøme radio". 

Adkomst med kollektivtransport

Annonse