Med tog til Tinghaug

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  10,6 km
  2 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Tinghaug er det høyeste punktet i Klepp kommune med sine 102 moh. Fra dette utsiktspunktet hadde tingmennene i gammel tid god oversikt over området når de holdt tingmøte. Tinghaug er rikt på fornminner og gravhaugene Krosshaug, Grønhaug og Dysjane er verd et besøk.

I samarbeid med Go-Ahead, og på en miljøvennlig måte, anbefaler vi tog til og fra startstedet. Vår tur startet ved Øksnavadporten på Jærbanen. Herfra følger en gang- og sykkelstien langs Engelsvollvegen, krysser under Orstadvegen og følger denne et stykke til en kommer til et skogholdt på høyre side. Frøylandsvatnet skimtes gjennom skogen, og en tydelig skogssti leder oss ned på turveien langs vatnet. Lune viker og idylliske steder følger oss langs vatnet til Klepp stasjon. Vi holder oss på turveien og passerer Sandholmen. Vi krysser under jernbaneundergangen og følger Lalandsvegen i sørvestlig retning. Denne følges et godt stykke hvor vi kommer ut på en mer trafikkert utgave av veien med gang- og sykkelsti langsmed. I krysset ved Hellevollen og et gult hus, svinger vi nordvestover, runder et gårdstun og kommer ut på Postvegen. Herfra er det strake veien forbi Særheim forsøksgard og til skiltet ved Tinghaug. Arkeologisk museum i Stavanger har satt opp et informasjonsskilt om stedets historie. Fra her er det ikke langt til Tinghaug.

En formidabel utsikt venter oss på toppen, selv om den bare rager 102 moh. En ser til Bryne, Klepp, havet og fjellene i øst. Det er også verd å ta turen til de andre gravplassene som Krosshaug, Grønhaug og Dysjane.

Vi går tilbake til Postvegen og følger denne til Bryne sentrum. Ved Bryne stasjon kan en ta toget tilbake til der en kom fra.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Det er parkeringsmuligheter både ved Øksnavadporten og Klepp stasjon.

Adkomst med kollektivtransport

Jærbanen fra Stavanger til Egersund med stopp på Øksnavadporten.

Annonse