Topptur på ski til Trolltinden 1347 moh fra Trolltindveien/Jordalsgrenda

Legg til huskeliste
Annonse

Dette er kanskje Nordmøres mest populære topptur på ski, og med vinterbrøyta vei til drøyt 500 moh., kort anmarsj, fenomenal utsikt og muligheter til flott skikjøring mot øst er ikke det så rart.

Fakta om turen

Starthøyde: 520 moh. Slutthøyde: 1347 moh. Tapte hm opp: <20. Total stigning opp: ca 830 hm.

Lengde, opp: 4,0 km. Tidsforbruk, opp: 2:00 t. Eksposisjon: Ø.

Anbefalt utstyr: Toppturutstyr.

Gradering

Fysisk vanskelighetsgrad: Middels.

Terrengklasse: Krevende, KAST-klasse 2, utfordrende terreng.

Obs!

Selv om det jevnt og trutt gjennom vinteren er skispor til og fra Trolltinden, er det viktig å være klar over at du to ganger hver vei beveger deg inn i skredterreng.

  • Flanken mot Ø er over 30 grader bratt i et belte på pluss/minus 1050 moh., og du må orientere nøyaktig for å passere mellom løsneområder til venstre og høyre og begrense oppholdet i utløpsområder.
  • Det siste stykket mot toppen over ca 1300 moh er over 30 grader bratt og du må også gjennom utløpsområdet nedenfor.

Opp

Trolltindveien tar deg opp til maksimalt ca 530 moh og over skoggrensa i Jordalen / Ryssdal. Du ser blant annet Skrommelnebba og Ryssdalsnebba fra enden av veien, men ikke Trolltinden. Fra starten legger du ruta mot SV, godt klar av og S for den bratte hammeren som avslutter ryggen NØ for Trolltinden. På drøyt 800 moh dreier du V opp den østlige flanken opp til omtrent 1200 moh. Her ser du toppen på enden av ryggen mot V og får en ganske flat halvkilometer før det går bratt mot toppen. Det kan være greit å sette igjen skiene nedenfor bratta og følge ryggen opp på beina med bare stavene.

Her har du naboen Åbittinden 1396 i NV, ser ned i Indre Trollbotnen i NØ og fra øst og til sør har du Skrommelnebba, Ryssdalsnebba og Skjorta på rad og rekke. Videre vestover ser du inn i Romsdalen.

Du er i Sunndalen og dermed på Nordmøre, men bare drøyt 3 km lenger SV tipper du over mot Eresfjord og Romsdal.

Ned

Ned igjen følger du i hovedsak samme veien du kom opp.

Alternativ

  • Om snøen er god og stabil i østhellinga ned fra 1200 moh og du har tid, anbefales å legge på fellene på nytt, gå opp igjen til kanten og få 3 - 400 hm bonuskjøring på andre turen ned.
  • Både turen til Trolltinden og til Åbittinden er relativt korte turen, så et annet alternativ er å traversere mot N rundt 800 moh til du kommer til ruta mot Åbittinden og få med deg to fine toppturer for “prisen av transportetappen til én”.

Turen er beskrevet av Håvard Engen og gjennomgått av Trondhjems Turistforening.

Adkomst med egen bil

Trolltindveien tar deg fra Jordalsgrenda ved Sunndalsfjorden på fylkesvei 62 mellom Sunndalsøra og Eidsvåg/Molde og opp til over 500 moh. Bomvei, du kan betale med VIPPS. 

Annonse