Storafjellet i Bjerkreim

Legg til huskeliste
Annonse

Storafjellet er en fjelltopp de fleste har kjørt forbi og utvilsomt sett langs E39. Fra Vikeså er det rødmerka tursti opp til toppen. I år 2020 ble det bygd en flott gapahuk/hytte på toppen av fjellet – ute på en nese som gir en veldig fin utsikt ned mot Vikeså.

I Dalane er vi vant med høyder og fjell. Men at en topp på godt over 500 meter ligger like ved barnehage og boligfelt, og et steinkast fra skole og idrettsanlegg, er ikke vanlig i Dalane. Så vidt vi kjenner til, er dette spesielt for Bjerkreim. Så er da også Storafjedle et av de mest besøkte turmålene i bygda. Mange får sin daglige trim ved å bestige Storafjellet. Fra toppen har du en imponerende utsikt. Herfra ser til Ålgård, du ser havet på Jæren og store deler av Dalane og selvfølgelig «heila Bjerkrei». Du får en følelse av å kunne se ned på Solbergsniba!

En tur til denne fine toppen kan starte ved Storafjellet barnehage — men det er kun mulig å parkere her utenfor barnehagens åpningstider. Alternativ parkering i hverdager mellom 06:30 og 17:00 er ved Samfunnshuset/Bjerkreimshallen. Herfra finner du merket rute mot toppen. Du kan enten gå opp og ned samme veien eller gjøre en rundtur. Vi anbefaler rundtur. Den blir kanskje lettest (men litt tung oppstigning) om du går via Skjæveland. Like ved barnehagen ligger et stort beiteområde. Du finner en gjerdeklyver like ved barnehagen. Så er det bare å følge et tråkk oppover mellom beitende sauer. Når du er på høyde med Skjæveland, finner du et par gamle ammunisjonslager (bygg som ikke passer inn der). Herfra følger du en vei opp den bratte lia i retning Storafjellet. Der veien slutter, begynner turens største utfordring; stien et stykke videre opp. Den er tung og bratt, men ikke uvanlig for en litt trent turgjenger. Du har snart tatt det meste av høyden og finner siste avsats før toppen. Nå gjenstår bare finalen før du kan puste ut ved varden og notere deg inn i skrøydeboka. På vei ned forstår du at de fleste som «stikker opp på Storafjellet» går denne veien. Det er nok også det kjappeste, men synes du ikke at det er kjekt med en rundtur? Dyr på beite

Link til bilete med start fra samfunnshuset: Relive 'Storafjellet, gapahuk'

Adkomst med egen bil

Parkering: Flere alternativ; Hompen/Teknisk avd, ved Storafjellet barnehage (ikke mellom 06:30 og 17:00 i hverdager) Vikeså skule, Samfunnshuset/Bjerkreimshallen – alle skiltet med avkjørsel fra Fv 503 etter avkjørsel fra E39 på Vikeså.

Annonse