Hardangerjøkulen rundt

Annonse

Om turen

Bli med på en runde som innfrir alle krav til å kunne bli en turklassiker. Turen rundt breen er en nydelig miks av flere landskapstyper, med spennende, småkupert terreng, brefall, vidder, juv og frodige daler. Merk at turen bør planlegges etter snøforholdene – i disse traktene varer vinteren lenge.

Hardangerjøkulen er ikke den største, men likevel en av de mest kjente isbreene i landet. I hvert fall er den blant de mest sette. Forbi breen ruller togene på Bergensbanen mange ganger om dagen, ofte fullstappet av turister som knipser bilder som gale idet den hvite kjempen kommer til syne utenfor togvinduene ved Finse. Synet av breen bak det store Finsevatnet er virkelig flott.

Turen er hentet fra boken: Norges beste hytte til hytte-turer. Skrevet av Marius Nergård Pettersen

Dag 1: Fra Finse til Rembesdalseter

Avstand: 20,5 km

Når vi slenger sekken på ryggen og går av sted fra Finse togstasjon, gjør vi det på den såkalte Rallarvegen, en gammel transportvei som ble brukt under arbeidet med Bergensbanen fra 1894 til 1909. Veien er i dag best kjent som en av landets mest populære sykkelruter. Et stort antall turister leier sykler ved utfartssteder i høyfjellet og ruller av gårde mot Flåm. Reisen tar dem via natur og kulturminner, fra fjellet og ned til fjorden.

Lenger vest i grenda ved Finse tar vi av på sti og går oppover mot Dyrhaugane. Stien følger relativt slakt terreng mens vi runder sakte, men sikkert sørover rundt Hardangerjøkulen. Flere steder har vi knallutsikt mot breen og landskapet i vest.

Etter å ha passert de bratte fjellsidene opp til toppen Luranuten, ser vi overflaten på Rembesdalsvatnet rundt 400 høydemeter under oss. Bak vannet ser vi en stor demning, og bak den igjen ligger den øvre delen av Simadal, en dyp dal som leder ned mot Eidfjord. Rembesdalseter ligger på en gammel, grønnkledd setervoll nede ved vannet, og blir vårt hjem for natta. Fra hytta ser vi bort på fossende smeltevann fra Rembesdalskåka, en arm av Hardangerjøkulen som kikker frem mellom fjellene.

Mer informasjon om ruten 

Dag 2 Fra Rembesdalseter til Kjeldebu

Avstand: 27,5 km

Når vi morgenen etter forlater Rembesdalseter, er det viktig å legge merke til at stien fra hytta nylig er lagt om. Tidligere gikk den i bro over smeltevannselva fra Rembesdalskåka, men denne broa er nå ødelagt og fjernet. Nå går ruta i stedet ned til anleggsveien sørvest for vannet og over demningen, før den skrår ganske bratt opp til stien over Moldnuten. Eldre kart har ikke denne ruta inntegnet, men den er der. Bonusen med omleggingen er at vi nå kan nyte kanonutsikt fra liene øst for demningen og ned gjennom Simadal.

Nå følger et parti med stigning. Vi er oppe på rundt 1300 meter over havet igjen før vi fortsetter i fallende, kupert terreng. Stein, elver og grønne sletter ligger rundt oss. Ofte ser vi Jøkulens iskappe bukte seg bak fjelltoppene. Over elva fra Isdølejuvet går det en sommerbro, men over Helleelva må vi vade. Senere, etter å ha passert gressletter og et mylder av små vann, får vi igjen flott utsikt fra Storaberget over Sysenvatnet før vi går ned til elva Leiro og videre frem til Kjeldebu.

Kjeldebu ble opprinnelig bygget i 1977 etter at en annen hytte i samme område, Instestølen, ble lagt under vann under oppdemmingen av Sysenvatnet. Dette er en skjebne stølen deler med mange hytter, setre og gamle gårdsbruk over hele landet. Dagens hytte er relativt stor med sine 51 sengeplasser. Her er det blant annet gode muligheter for et kveldsbad i elva som renner like utenfor.

Mer informasjon om ruten 

Dag 3 Fra Kjeldebu tilbake til Finse

Avstand: 26,7 km

Neste morgen følger vi elva Leiro opp dalen Leirbotn. Oppover dalen ligger frodige sletter mellom snirklete elveløp. Hardangerjøkulen, som nå ligger nordvest for oss, flotter seg i form av brearmer som velter blåsprengte ned grå fjellsider. Høyere oppe blir også underlaget under føttene våre grått, der vi labber frem gjennom ur og månelandskap. Her oppe finner du stedsnavn som Helvetesnutane, Helvetesjuvet og Helvetesgjela, men med god form og i godvær er det lite som minner om avgrunn og evige flammer.

Når vi har rundet helt rundt Jøkulen og igjen satt kursen mot Finse, flater terrenget ut. Over oss troner Blåisen, en brearm som ofte er fast post på programmet for brevandringer på Hardangerjøkulen. Vi legger breen bak oss og ankommer Finse. Her venter en natt på Finsehytta – eller toget videre.

Mer informasjon om ruten 

Slik kommer du deg dit

Adkomst med offentlig transport

Ja
Annonse