Til fronten av Hellstugubreen

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 14,3 km
  • 5 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 481 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai - sep

Tekst: Liss M. Andreassen, breforsker, NVE

På denne turen går du inn til fronten av Hellstugubreen i Jotunheimen og kan beskue den store tilbakesmeltingen av breen de siste hundre år.

Start fra Spiterstulen. Følg DNT-merket sti mot Leirvassbu i nokså flatt terreng i om lag 3 km fram til stikryss før broa. Her kan du følge en umerket sti helt inn til fronten av Hellstugubreen. Det er lett stigning opp herfra, og stien går stedvis langs det flotte gjelet som Hellstuguåe har gravd ut. På oversiden av gjelet ble det foretatt målinger av vannstand med en limnigraf i en periode fra 1939 til 1947 sommerstid, men med opphold i flere år under krigen. Målestedet var ca 1,5 km fra den tids brefront. Det var nemlig vanskelig å finne et egnet sted for målingene nærmere brefronten pga oppfylling av stein og grus. På veien videre inn til breen passerer man en markant morenerygg. Denne ryggen markerer breens største utbredelse under den lille istid på midten-slutten av 1700-tallet. Herfra er det omlag 1,4 km inn til dagens brefront. Stien blir mindre tydelig det siste stykket, men se etter små varder og et tynt tråkk. På veien inn kan du se etter blomster, fjellsyre er en av artene det er mest av. For å få et godt overblikk av breen kan du gå litt opp i høyden i nord når du nærmer deg fronten. Fram til ut på 1960-tallet hang Hellstugubreen sammen med brearmen vest for dagens bre. På veien opp kan det være litt løs stein, så trå varsomt. Retur samme vei tilbake.

Bremålingene på Hellstugubreen startet allerede i 1901 med enkle avstandsmålinger til fronten målt fra fastmerker og varder satt opp foran breen. Fra 1901 og til 2021 har breen smeltet tilbake ca. 1,2 km, i gjennomsnitt ca. 10 m per år. Fra 1929 det gjort flere kartlegginger av de nedre deler av breen og fra 1937 og til slutten av 1940-tallet ble det målt smelting og isbevegelse i fronten. Disse målingene ble foretatt av Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser(forløper til dagens Norsk Polarinstitutt). I 1962 begynte Randi Pytte, Norges første kvinnelige glasiolog, massebalansemålinger på breen som en del av sitt hovedfagsarbeid. Målingene ble så overtatt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som fortsatt har ansvar for målingene i dag. Detaljerte kartlegginger av breen i 1941, 1962, 1968, 1980, 1997, 2009 og 2019 viser en kontinuerlig minking av breen i areal, lengde og tykkelse. De senere årene er breen blitt mindre aktiv med færre sprekker. Målinger av istykkelse i 2011 viste at breen da var om lag 200 m på det tykkeste.

Les mer om NVEs bremålinger og se data for Hellstugubreen på www.nve.no

Turen kan gås på fjellski om våren eller til fots i sommerhalvåret. Om våren og i september kan det lønne seg å sjekke at veien inn Visdalen til Spiterstulen er åpen. Kontak Spiterstulen Turishytte. 

Adkomst med egen bil

Kjør med egen bil til Spiterstulen Turisthytte, Visdalsveien 1710, 2688 Lom. Bompenger.

Adkomst med kollektivtransport

I sommerferien kommer man helt frem til Spiterstulen med buss fra Lom to ganger i døgnet, les mer om dette tilbudet på Innlandstrafikks nettsider. Det går an å ta buss til Lom eller toge til otta og buss til Lom.

Annonse