Til Skålabu og Skålatårnet 1848 moh

Legg til huskeliste
Annonse

Fra Loen til Skålabu og Skålatårnet 1848 moh.

Skåla regnes for Norges høyeste fjelltopp som har foten i fjorden.

Turen opp er bratt, turen ned like så, og man får ingen av de 1843 høydemeterne gratis. Men verdt hvert steg når man ser det fantastiske skuet fra toppen. Stien er tydelig og T-merket.

Stien følger Fossdøla på nordsida til skoggrensa er passert. Elva krysses på bru og kort etter passeres en setertuft, Skringla. Stien tar videre opp i skråninga av Skåla og mot Skålelva, som følges opp til Skålavatnet. Videre gjennom stor ur opp til det breie skaret mellom Skåla og Sandsnibba. Her er stien opparbeidet og trappetrinn er anlagt i ura.

Før skaret svinges skarpt mot nord og en fortsetter over ur og sva uten tydelig sti. Oppe på ca. 1600 m svinger en gradvis mer mot øst og over en flat snøovergang, Flatebreen. Siste del av ruta er stien hellelagt og følger ryggen østover delvis i trapper med bratte styrtninger både mot nord og sør. På den vestligste toppen av fjellet får du øye på Kloumannstårnet (1843 moh.), og Skålabu. Tårnet ble oppført i 1891 av distriktslege Kloumann, med støtte av BHT og DNT.

Overnatting anbefales, ikke minst pga. mulighetene for å oppleve fantastiske solnedganger og soloppganger.

NB! Det er tilgang på snø like ved hytten som kan smeltes/kokes til drikkevann, men om sommeren kan det være nødvendig å bære med seg vann til matlaging/drikke. Siste mulighet for å finne rennende vann er ved Skålavatnet på 1142 moh eller en bekk som renner noen hundre meter lenger oppe. Dersom snøfonnen ved hytten er smeltet, finner du snø til smeltevann 2-300 meter øst for hytten, mot Stryneskåla.

I 2009 ble deler av stien til Skålatårnet restaurert. Både stien fra broen over Fossdøla og deler av trappene ovenfor Skålavatnet er restaurert, bl.a. ved hjelp av sherpaer. Der er totalt nesten 1000 trappetrinn.

Skålabu erstatter Skålatårnet som hovedhytte på Skåla i Loen i Nordfjord. Skålabu ble ferdigstilt i oktober 2016.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Litt historie: Det var distriktslege Hans Henrik Gerhard Klouman i Innvik som fikk ideen til dette høytliggende byggverket. Fra sin bolig på Faleide hadde han et vakkert utsyn innover fjorden med den dominerende Skåla i bakgrunnen. Skålatårnet ble reist sommeren 1891. Tårnet var resultat av et entusiastisk pågangsmot og urokkelige optimisme. Kloumann var ikke i tvil om at prosjektet ville bli et stort tilskudd til sognets attraksjoner, og han ville ha med seg næringsliv og bygden i dugnaden for å få tårnet realisert.

... En stor tilstrømning av reisende vil have den største betydning for hele sognets økonomiske utvikling ... det vil rimeligvis blive stærk efterspørgsel efter rideheste til bestigning af Skåla (antakelig 7 kroner for hest og mand) efter folk til skydsning, brævandring, småture m.m. skrev han i ett av sine brev til bygdens næringsliv. Han trengte startkapital, ca 1000 kroner.

Allemannsretten gir oss mange muligheter, men innebærer også plikt til å ta vare på naturen. Når du ferdes i naturen plikter du å ikke etterlate mer enn ditt eget fotavtrykk. Sporløs ferdsel innebærer å rydde opp, ta med søppel og å opptre varsomt og hensynsfullt når du ferdes i naturen.

Om vinteren går man samme ruten, men den anbefales kun når snøen har satt seg skikkelig, og er ikke egnet for uerfarne skiløpere.

Adkomst med egen bil

Letteste adkomst er fra Loen i Nordfjord.

Med bil: Fra tettstedet kjører man knapt to km. på vei langs Loelva, til Tjugen (Tyva). Her er det parkering mot avgift.

Adkomst med kollektivtransport

Med buss: Fra Bergen: Ekspressbussen Bergen-Trondheim (Nor-Way bussexpress) går daglig fra Bergen. Fra Oslo: Møreekspressen (Nor-Way bussekspress) går daglig fra Oslo og korresponderer med buss til Loen i Stryn.

Kommer man til Loen med buss, kan man gå eller ta taxi til stistart. Det er en trivelig vei å gå på.

Annonse