Meåsen natursti - ved Kvarstein, Vennesla

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 7,1 km
  • 2 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 254 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

Innledning

Tur med flott utsikt over indre Linvann og helt til havet. Navnet Meåsen betyr åsen i mellom, som nok henspeiler på at det ligger mellom Vennesla og Kristiansand. Det er også mye vilt som befinner seg i området da helst rådyr, men det er også observert elg i området noe som er sjeldent på Kvarstein. Det er gode stier og ca. 10 skilt med kulturminner og beskrivelse av norsk fauna. 

Turbeskrivelse

Parker ved Kvarstein skole og gå sørover og opp i heia så du går på den flotte veien til Linvannet.  Ta veien til høyre slik kartet viser og følg kartet videre. Flott utsikt på toppen. Det er satt opp 24 plakater i 12 skilt langs veien og det danner da en flott naturstiskilt i området.. Arbeidet er gjort av Vennesla turstigruppe i samarbeid med Vennesla ungdomsskole. GOD TUR.

Gravhauger og bygdeborger

En gravhaug er en haug av løsmasse og stein anbragt over et gravsted, gjerne anlagt som et monument eller minnesmerke over den eller de som døde. Gravstedet kan inneholde flere graver. Det er vanlig med en primærgrav i sentrum av haugen, og det kan være satt ned sekundærgraver lenger opp i haugen. Haugenes størrelse varierer betraktelig, kanskje i forhold til den dødes status. Vanligvis er en gravhaug rund i grunnplanet, og kalles da en rundhaug. Avlange hauger, gjerne ovale i grunnplanet, kalles langhauger. Det finnes også flere varianter.

I Vennesla fins det bl.a. gravhauger på Meåsen. Gravene er tidfestet til folkevandringstiden (år 400-550 e.Kr). Dette er branngraver, noe som var vanlig i denne tidsepoken. Folkevandringstiden var preget av uro, der mange germanske stammer reiste nordover. Det kom ofte til kamp mellom folk som allerede bodde i området og inntrengere fra sør.

Bygdeborger (461 registrerte i Norge) er steinsatte forsvarsverk fra forhistorisk tid, som oftest anlagt på strategiske steder som var lette å forsvare og vanskelige å angripe. Bygdeborger kan i dag gjenkjennes som steinrøyser eller murrester langs kanten på bratte knauser og åser, ofte anlagt på høyder som også var naturlig forsvart av bratte skrenter, myrer eller tjern. Borgene var gjerne sikret med tørrsteinsmurer eller voller av jord og stein på steder de kunne angripes. Mange hadde også to eller flere rader av murer og voller. Borgåsen er et godt benyttet navn og er brukt hele 30 ganger i Norge. Borgåsen, Ålefjær og Brennevinskniben er eksempler i nærområdet på enten bygdeborger eller gravminner. Du finner de like ved Snømyr.

Ruin i bunnen av bratt bakke ned fra Meåsen
Løeruin ved Spangemyr

Ruinen er rester etter ei løe som ble bygd her på 1920-tallet omkring 1930av Olav Sagedal fra Kvarstein. Han hadde dyrket opp sin del avSpangemyr, og lagret høyet i løa frem til vinteren. Da ble høyet kjørt med hest og slede til gårdsbruket på Kvarstein.

Da Norge ble angrepet av tyskerne 9.april 1940 flyktet mange fra Saga opp til denne løa. Det var fare for at det skulle komme til kamper mellom norske og tyske styrker ved Kvarsteinbroa. 15 mennesker, hovedsakelig kvinner og barn overnattet i løa, mens de fleste mennene reiste hjem igjen. De som overnattet, hadde tatt med seg mange egg som de kokte over et bål på morgenen.

📷Et par dager etter at krigen var slutt i mai 1945 ble det oppdaget en flyktet tysk soldat i løa. Han ønsket ikke å dratilbake til Tyskland fordi han var blitt glad i ei norsk jente som han ikke ville reise i fra. Soldaten bodde i løa, og noen lokale folk gav ham mat. 

Adkomst med egen bil

Parkering ved Kvarstein skole

Adkomst med kollektivtransport

Ja, AKT 30 og 31

Annonse