Øygardsvatnet ligger sørvest opp fra Ålgård sentrum. Lokalbefolkningen kaller det for Yggardsvatnet eller bare Yggar’n. Navnet kommer fra Øydgar som er det garder som lå øde etter Svartedauden (1346-1353) ble kalt. Øydgar uttales Øygar, Øggar eller Yggar. Ref: Frå Feistein til Napen Stadnamn i Rogaland av Inge Særheim. Øygardvatnet er av Kartverket også navngitt som Fjermestadvatnet.
En tur rundt Øygardsvatnet er variert, men uten de store utfordringene. Turen er nesten 9km lang og det er som regel mulig å gå den året rundt. Startstedet er parkeringsplassen ved Øygardsvatnet barnehage. Man kan kjøre helt frem, eller ta buss til Torvmyrveien og gå resten. Man kan også starte i Ålgård sentrum og gå deler av denne ruten frem til Øygardsvatnet Barnehage. Link.
Denne anbefalingen beskriver turen med klokken. Startområdet ligger nedenfor Berland. Første del går på grussti langs Nesjane og bort til Brunnvika hvor man forlater vatnet og går opp til "Skaret" som dannes av Berlandsnuten. Berland er en forenkling av Bergland og har ingeting med bær å gjøre.
Ved trafostasjonen ligger Gamle Skjæveland strikkefabrikk som nå er et leilighetskompleks. Historien om Skjæveland strikkefabrikk as kan du lese om i Gjesdalbuen. Link. På ø stsiden av vatnet går stien gjennom dyrket mark til man kommer til Øygarden som ligger ved Prestveien.
Fra Øygarden følger man grusveien helt til man er nesten borte ved gardene som ligger helt opp mot grensen til Time kommune. Tidligere gikk stien lenger nede mot vatnet, men et skilt viser at stien her er fjernet. Følg trektorveien forbi grinden før gardene, sving høyre og følg veien ned til vatnet. Nå er det bare å følge stien frem til enden av vatnet og over gjerdeklyveren over til Refnes. Refnes betyr egentlig et nes på en grunne, og ligger i Time kommune. Dette er et idyllisk sted med mange stier på kryss og tvers som man kan utforske. Det gamle fraflyttede huset er også verd et besøk. På Refnes er det også et rikt fugle og dyreliv, og det er også hjemmet til noen hester. La de være i fred og ikke gi dem noen form for mat.
Det er bare å følge blåmerket sti østover langs sørsiden av neset. Helt ytterst går du av merket sti ned til svaberget. Dette er en fin plass for rast og mat og drikke om været er bra. Merket sti går rundt kanten på neset, men denne turen går på et tråkk opp over høyspentmasten. Her følger du traktorveien til du kommer til en lysning. Dette er også en fin plass for en pause, spesielt om ikke været er så bra. Her kan du også treffe en gjeng fra Nesjane barnehage som padler ut til neset og tilbringer dagen i naturen. På grunn av gjørme er dette den beste plassen å gå ned til det gamle huset hvor det bodde folk så sent som på 70tallet. Det har også vært en minkfarm i området. Ønsker du ikke å gå via Refnes kan du se på dette alternativet. Link.
Følg stien videre og opp den bratte bakken til Røyseland. I dette området er det lokalisert en gard og gravrøyser fra jernalderen. Link. Følg stien helt ut til kanten og nyt utsikten. Nedstigningen går gjennom skogen ved frisbeebanen du nettopp passerte. Har du tid til overs kan du besøke dagsturhytten Røysekatten som ligger flott til nede ved vannkanten. Så følger du grustien inn mot bebyggelsen og over broen. Siste del av turen går langs idylliske Raudviga og bort til parkeringsplassen.
Parkering kun ved Øygarden barnehage og ikke inderst i Raudvigveien. Viktig å følge dette!
Sving av E39 ved Circle K og følg Ole Nilsens vei til den andre rundkjøringen. Her tar du andre vei til høyre og kjører opp Sandvikveien. Før gangbroen som går over veien svinger du venstre og følger veien Ånundskaret helt frem til Øygarden barnehage.
Ta buss rute 23 og gå av på holdeplassen Torvmyrveien. Gå opp til venstre og følger veien Ånundskaret helt frem til Øygarden barnehage.