Kultursti i Vingelen, en vandring mellom solsvidde tømmerhus

Legg til huskeliste
Annonse

Kulturstien gjennom idyliske Vingelen nasjonalparklandsby er en fin opplevelse for deg som er glad i natur, kultur og historie.

Kulturstien gir deg et blikk inn i historien og nåtida i bygda. Det er informasjonsskilt langs ruta. Hele vandringa går på grusvei/sti. Det er mulig å gå deler av kulturstien.

Kulturstien starter ved Bunåva kafé midt i sentrum. På turen oppover mot Vingelsgaard Gjestgiveri passeres Olaskjølla og flere fine garder. På returen mot sentrum går du langs den idylliske kjerkgjellen. Kulturstien passerer Vingelen kirke- og skolemuseum og Vingelen kirke. Stien tar deg deretter opp til Stornorstu-stua, som kanskje er det eldste huset i Vingelen. Så går turen nedover igjen mot startpunktet. En brosjyre med kart og informasjon om kulturstien kan fås på Bunåva.

Turtips
Bunåva kafé er åpen hver dag om sommeren og serverer enkle lunsjretter med fokus på lokale råvarer. Vingelen kirke- og skolemuseum har også kaffeservering om sommeren. Er været godt kan du nyte kaffe og hjemmelaget lefse på Vingelens flotteste uteservering i museumshagen.

Vingelsgaard gjestegiveri ligger på et gårdsbruk nær sentrum i bygda. Gjestegiveri serverer frokost og middag på bestilling med hjemmebakst og egne råvarer, basert på saueholdet på garden. Ønsker du å tilberede maten selv, er Tollefsa gjestegård en opplevelse beliggende i et av bygdas mest særpregede bygningsmiljøer med gamle tømmerhus.

Andre overnattinger på garder, i stabbur, hytter, setre og i fiskebuer på fjellet:

  • Vingelen.com
  • Inatur.no
  • Fishspot.no   

Turhistorie
Vingelen fikk statusen som nasjonalparklandsby for Forollhogna i 2008. En nasjonalparklandsby skal tilby det beste vertskap for tilrettelagte opplevelser av naturog kulturarv, og være en naturlig innfallsport til den tilhørende nasjonalparken. Her skal bådebygdefolk og besøkende få god informasjon om nasjonalparken. Landsbyen skal også tilby overnatting, servering og aktiviteter. Foreløpig er det bare fem nasjonalparklandsbyer i Norge; Geilo, Lom, Jondal, Storslett og Vingelen.

Adkomst med egen bil

Parkering ved Bunåva kafé/Forollhogna infosenter i Vingelen sentrum.

Annonse