Buøyturen

Publisert av: Stavanger Turistforening, Stavanger kommune 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  6,4 km
  1 time, 50 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Dette er turen med de store kontrastene; brovandring langs trafikkerte veier, smale skogstier, gater og blankskurte svaberg. Buøyturen tar deg med på øyhopping til fots på øyene som omkranser Byfjorden.

Du kan starte turen på tollvisitør Wathnes øy, Sølyst. Du følger stien som snor seg oppover i skogen til utsiktspunktet på toppen, og tråkler deg ned igjen til Engøybroa. Du går motstrøms trafikken, og stiger i land på Engøy. Pilene leder deg under broa, og du følger Engøysnaget ut til odden sørøst på øya. Her kan du nyte sjøbruset, nista eller en liten dukkert.

Du går tilbake samme vei, og fortsetter langs Engøysnaget, til stier og vei i tre leder deg ned til den lille badeplassen i Porsvika. Nordahagen og Engøyklubben tilbakelegges, og sjølufta rusker deg vennlig i turklærne på vei over broa i Pyntesundet. Her ble finstasen tatt på av båtfolket på vei til byen.

Du fortsetter til fots på Buøy gjennom Pyntesundveien, Skipsbyggergata og krysser Buøy ring. Opp gjennom skogen plantet i 1905, går du mot Vanntårnet på Dalehaugen, der også Buøy skole og idrettsanlegget finnes. Skogen har vokst seg stor og stolt, men du kan fortsatt nyte utsikten fra tårnet. Trekronene holder deg med selskap på tråkket ned til Beite og videre ned til idylliske Grønnavika badeplass. Herfra går turen gjennom båthavnen og lyngen kiler deg på leggen over svabergene.

Broene leder deg tilbake til Sølyst. Du går under Bybrua, og besøker friområdet i Kvidavigå. Strabasiøst forserer du noe ulendt terreng i fjærekanten, før øyhoppingen avrundes med en visitt til koselige Grasholmen.

Turen er en av 52 hverdagsturer i Stavanger - et samarbeid mellom park og vei i Stavanger kommune og Stavanger Turistforening.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Ved parkeringsplass Sølyst

Adkomst med offentlig transport

Buss (anbefalt) nr. 1, holdeplass 40 avstigning Sølyst. Sykkel
Annonse