Bjørnehiet på Grønfjell

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 2,3 km
  • 1 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 182 høydemeter totalt
  • Sesong: Apr - okt

Fra Myra på Vegårshei følger du fylkesvei 414 og så fylkesvei 91 videre langs Vegår. Ved Sundet tar du vei 94 mot Øygardslia og Mo. Ved Øygardslia er det bomvei og her koster det mellom 50 og 80 kr for å passere. Har du med deg sykkel kan det være en løsning å parkere langs fylkesvei 94.Etter ca 1.5 km ved Kleivvann er det en ny bom hvor ikke tidligere betalt bomavgift er gyldig.Følg veien (med sykkel eller til fots) videre snaue 2 km til Trandlemyrane. Dette er utgangspunkt for flere fine turer i grenselandet melom Austagder og Telemark. Herfra kan du gå en 6.2 km turløype til Vedlausfjell mot Felle.

Vi tok turen opp til bjørnehiet på Grønfjell og ut til utsiktspunktet sydvest på Grønfjell. Følg blåmerket sti vestover fra Trandlemyrane. Det er lett stigning hele veien opp mot Grønfjell. Nesten oppe på toppen deler stien seg i to. Stien til høyre går mot bjørnehiet og til venstre mot utsiktspunktet "Fjellveggen". Her endrer naturen seg til mer svafjell og småfuruer. Turen opp til bjørnehiet tar ca 40 min i rolig gange. I dette flate idylliske området er det ganske uventet å støte på den lille kollen med bjørnehiet. Rett før hiet deler stien seg. Rett fram fører stien til utsiktspunktet Ringen, og til høyre ligger bjørnehiet. Her er det en stor jettegryte hvor man har laget til en rasteplass og ved siden av ligger det et mindre hi. I april 1998 streifet bjørnen Lefto rundt i disse traktene og måtte til slutt bøte med livet etter at den ble for nærgående i Åmli-traktene. Kanskje overnattet Lefto her på Grønfjell ? Ofte er jettegryter formet som hull ned i fjellet (vertikale), men her er disse grytene horisontale. Før du går tilbake bør du ta turen ut på utsiktspunktet "Fjellveggen" på sør-østenden av Grønfjell. På vei ut her passerer du hytta «Grønnfjell Sanatorium»...Ytterst på fjellet er det flott utsikt mot Vegår og Hovdefjell. På toppen ser du masten som er det høyeste byggverket i Norge (fastlandet) 253 m høyt. Langt ute skimtes også havet. Husk å ta med kikkert !

Ta hensyn til naturen, ta med søppelet hjem, respekter båndtvang, og tider med bålforbud. Ikke gjør opp ild på svafjella her oppe.

Ha en god tur !

Adkomst med egen bil

Fra Myra på Vegårshei følger du fylkesvei 414 og så fylkesvei 91 videre langs Vegår. Ved Sundet tar du vei 94 mot Øygardslia og Mo. Ved Øygardslia er det bomvei og her koster det mellom 50 og 80 kr for å passere. Har du med deg sykkel kan det være en løsning å parkere langs fylkesvei 94.Etter ca 1.5 km ved Kleivvann er det en ny bom hvor ikke tidligere betalt bomavgift er gyldig.Følg veien (med sykkel eller til fots) videre snaue 2 km til Trandlemyrane.
Annonse