Topptur til Gaustatoppen, Telemarks høyeste punkt 1883 moh

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  5,2 km
  3 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - sep

Gaustatoppen, den høyeste toppen i Telemark og i Tinn kommune, rager majestetisk over Vestfjordalen og en et populært turmål.

Rutebeskrivelse: Turen starter fra Stavsro der det er stor parkering og god merket sti til toppen. Stien er velbrukt og stiger jevnt oppover lia og kommer opp til ei flate som krysses. Der stien fra Svineroe kommer inn så gjør stien en sving vestover og følger opp mot foten av fjellet. Siste del går i gode svinger opp til Gaustatoppen Turisthytte og TV-tårnet. For å komme helt ut til toppunktet på 1883 går det sti videre fra TV-tårnet. Stien bort til toppunktet er luftig og spetakulær med panaramautsikt. Dette er ikke turen å gå for dem som har høydeskrekk, og det finner de fleste ut i starten av stien ut dit. Første delen går det fin sti midt på eggen, etterhvert må en klyve rundt og ned og opp i stor blokkmark, før den siste delen til toppunktet er greit. På toppunktet står det en metallstak med ei trekasse på.

Samme veg tilbake.

Gaustatoppen Turisthytte er åpen for overnatting på sommeren og en unik mulighet til å oppleve en flott solnedgang og soloppgang på den toppen i Norge som er videst utsyn

Gaustabanen frakter pasasjerer fra Longefonntippen til Tuddalstippen rett eneden for Turisthytta. Et historisk klenodium fra den kalde krigen som er verd en tur. Turen starter med trikk inn 800 meter i fjellet. Deretter må en bytte vogn og så bli dradd opp i 40 graders vinkel til Tuddalstippen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Parkering ved Stavsro på stor parkering som ligger langs fylkesveg 651 som går mellom Rjukan og Tuddal. Det er til tider stor trafikk pga mange turgåere til Gaustatoppen så parkeringsplassen kan være full. I sommerhalvåret blir det satt opp buss fra Rjukan og nærliggende parkeringsplasser til Stavsro.

Adkomst med kollektivtransport

Fjellbussen kjører om sommeren og noen helger om høsten samt høstferieuken fra Rjukan til Stavsro.
Annonse