Gamlevegen til Espeset

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  5,7 km
  2 timer
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Hele året

Espeset er en tur langs den gamle kløv- / gangvegen som strekker seg fra Høvagårdene nede på Nesflata og opp lia til toppen av Espesetgrenda. Skiltet rute følger i store trekk den gamle kløv- / gangvegen som av mange også ble kalt for Høvabakkan. Denne vegen ble blant annet benyttet som postveg, kirkeveg og stølsveg.

På turen til Espeset kan du skimte tuftene til de gamle husmannsplassene, Engelland og Fjakleland, som en gang lå her oppe i lia. På turen vil du også passere Brudeberget, hvor en brud fra Gudbrandsrud i Rukkedalen som kom ridende til hest falt av hesten og ned berget på veg til sin egen bryllupseremoni i Nes kirke.

Turen byr også på flotte omgivelser i kulturlandskapet oppover i Espesetgrenda.

Utgangspunktet for turen er parkeringsplassen ved hovedinngangen til Hallingdal Museum. Følg skiltet rute over Museumsbrue og opp skråningen. Herfra følger du skiltet rute mot Espeset oppover lia til du etter ca. 0,9 km møter på Espesetåsvegen (grusveg). Skiltet rute krysser da denne vegen og fortsetter oppover den gamle kjerrevegen til gården Renslo Øvre. Herfra følger du skiltet rute langs Øygardsvegen (grusveg) ca. 2,3 km til Øygardsvegen møter Espesetvegen (asfaltert veg). Følg så skiltet rute mot høyre oppover Espesetvegen ca. 1,3 km til skiltet rute tar av fra den asfalterte vegen og ut på sti til høyre. Følg så stien ca. 0,1 til utsiktspunkt og toppunktet for turen. Returner samme rute for å komme tilbake til utgangspunktet ved Hallingdal Museum.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kjør til Hallingdal Museum og parker her.
Annonse