Topptur til Nupsegga 

Legg til huskeliste
Annonse
  • Svært krevende fottur
  • 8,4 km
  • 4 t, 30 min
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 713 høydemeter totalt
  • Sesong: Jul - sep

Turen til Nupsegga, Vinje kommune høyeste punkt, går i høyfjellsterreng og går for det meste utenom sti. Gode kart- og kompasskunnskap evt. GPS er nødvendig for å kunne navigere seg fram til toppen.

Siste del av ruta går i meget steinete terreng og litt småklyving er nødvendig for å komme seg opp til toppunktet. Erfaring med å ta seg fram i bratt ur vil være en fordel. Telemarks eneste bre, Nupsfonn, ligger ved foten av fjellet (bare en liten del, største delen ligger i Odda kommune). Her må det ferdes med stor forsiktighet, unngå breen på sommeren pga sprekker og blåis, hvis du ikke har erfaring og egnet utstyr.

Nupsegga ligger i Hardangervidda nasjonalpark som har egen villreinstamme. Viktig å ta hensyn til fugl- og dyreliv i området

Flott varde med bok på toppen og utsikt over store deler av Hardangerviddas søndre del. Nupsegga er en av de høyeste toppene på søndre del av Hardangervidda og en møter et vidt utstyr der oppe.

Rutebeskrivelse: Ulevå er utgangspunktet for turen til Nupsegga. Først så følges vegen inn mot setra, men i første sving tas det av vegen og følger stien oppover lia. Her går det god sti mot Mannevatn/Hellevassbu, Stien følges ca 2 km til øst for topp 1266. Etter å ha tatt av fra stien er det dårlig med sti videre. Stien som er tegnet inn på kartet er en fiktiv tenkt linje, og ikke sti i terrenget.
Videre nordover så holder en øst for Trollnup, dreier litt øst og passere øst for vannet på 1304.og sørøst for vann 1343. Fortsetter nordøst til vannet 1362 som passeres på østsiden. Videre opp lia til vann 1443 som også passeres på østsiden. Før lia har det vær fint og lett gåterreng, men etter lia er det stort sett stein å gå i med noen snøfonner av og til. Videre opp fra vann 1443 så møter en Nupsfonn som har trekt seg sterkt tilbake.

Ved foten av Nupsegga så er det flere muligheter å komme seg opp. Det er bl.a to renner med ur som er greie å klyve opp. Etter renna er det greit å følge fine hyller nordvestover og runde rundt toppen og komme opp mot toppen fra vest.

Samme veg tilbake.

I den første delen av turen er det fint å telte hvis en synes turen blir for lang.

Adkomst med egen bil

Ulevå ligger ved E134 over Haukeli, 3 km norvest for Hauleliseter fjellstue. Parkering på fin tilrettelagt parkeringsplass på sørsiden av vegen.

Adkomst med kollektivtransport

Haukelieksperessen har flere daglige ruter over Haukelifjell og stopper ved Ulevå.
Annonse