Onsøyknipen

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  3,5 km
  1 time, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Fra gravrøysa og utkikkspunktet på fjellet ovenfor Østre Vikene får vi noe utsikt over skjærgården.

Fra Lilleng Naturbarnehage går vi mot sørvest. En grusvei svinger ned bak gårdsbygningene og passerer ovenfor en lavvo i skogkanten. Her henger et skilt merket «Tursti» og deretter et merket «Onsøyknipen»; dette er en del av Kyststien.

Vi passerer gjennom et dalsøkk. På fjellet som reiser seg på høyre side av stien ligger et trigonometrisk punkt, og ifølge vårt kart i M711-serien er dette det høyeste punktet på Knipen. Derfor forlater vi stien og klatrer oppover fjellsiden, utenfor merket løype. Snart ser vi en gravrøys gjennom den glisne furuskogen. Fra toppen av den får vi noe utsikt mot sjøen, men det er en god del trær rundt som forhindrer fullt panorama. Vil du gå opp hit, så bruk enten kart og kompass eller GPS. Røysa har UTM-koordinatene 32V, 0603102Ø, 6565625N.

Vi finner tilbake til stien, og merkingen fører oss frem til et stikryss med skilting. Nå går ferden på fine turstier gjennom en lys og luftig furuskog, utover mot kysten. Snart ser vi enda en gravrøys, samt en gammel grunnmur og en nyoppsatt gapahuk. Vi er nå bare 90 moh, men utsikten herfra er mye bedre og viser oss glimt av den flotte skjærgården badet i glitrende sol.

Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Fredrikstad følger du fv. 110 til Ørebekk og tar inn på fv. 117 – Vikaneveien – mot Møklegård og Hankø. Følg veien forbi Hankø, helt fram til skilting mot Lilleng Naturbarnehage og ridesenteret. Eventuelt kan du kjøre fv. 116 mot Engelsviken. Kjør da forbi Onsøy kirke og ta til venstre mot skilting til Hankø og Viker. Følg deretter skiltingen fram til ridesenteret og naturbarnehagen. Parkeringsplass for bilen kan du finne nede i lia bak bygningene.
Annonse